top of page

Vukics Ferenc: Az üzenet egyszerű – legalább egy Pfizert vegyél fel és szabadon utazhatszNéhány nappal ezelőtt a Porfólió lelkesen számolt be arról, hogy „Vége a tiltásnak: megoldódott a Szputnyikkal és a Sinopharmmal oltott magyarok utazása”.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke egyik online sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós covid-igazolványnak és szabadon utazhatnak.

Az Európai Bizottság tavaly november 25-én aktualizálta a kapcsolódó jogszabályt, és egy fontos, módosított végrehajtási határozatot is fűzött a keretrendszerhez. Az illetékes biztos (Didier Reynders) világossá tette mindenki számára, hogy

aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, az tesztelési szabályok nélkül közlekedhet az egész EU területén.

Az EU-s korlátozás eddig csak Magyarországot érintette, hiszen itt oltottak orosz Szputnyik és kínai Sinopharm vakcinákkal.

Bár ezeket a vakcinákat több mint száz országban engedélyezték és a WHO a kínai oltóanyagot is felvette a listájára, ezeket az oltóanyagokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra sem fogadta el. Azok a magyarok, akik ilyen vakcinát kaptak, jobbára csak negatív teszttel utazhattak az uniós országokba (ahogy az oltatlanok is). A gyakorlat azonban már mást mutatott az elmúlt hónapokban. Vegyük Ausztria példáját: ott a Grüner Pass azok számára is zöldre váltott, akik a két keleti vakcina után EMA-jóváhagyott vakcinát vettek fel harmadik oltásnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai vakcinát már elfogadta, ezért némely ország kivételt tett a kínaival oltottakra vonatkozóan is, az oroszt azonban még nem fogadta el.

Az USA-ba, az Egyesült Királyságba simán lehet utazni a kínai oltással (az oroszt inkább politikai, mint egészségügyi szempontok miatt ők sem fogadják el), de itt az EMA mindent megtett annak érdekében, hogy védje a nyugati gyógyszergyártók érdekeit.

Igazi brazil szappanoperának tűnik, amit az orosz és kínai kérelmekkel tettek az elmúlt évben.

A mostani „kedvezménnyel” szakítottak azzal a gyakorlattal, hogy a keleti vakcinákkal oltottaknak egy nyugati vakcinából egy teljes oltási sort kell kapniuk ahhoz, hogy elfogadják őket oltott személynek. Ugye ez eddig 2 oltást (kivéve Janssen), januártól pedig három oltást jelentett.

Úgy tűnik, hogy mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy „csak keleti vakcinával oltottak” ne legyenek az EU-ban. Ennek érdekében még erre az engedményre is hajlandóak.
Pedig ez azt is jelenti, hogy valamiféle hatékonyságot mégis elismernek! Valószínűleg fel akarnak számolni egy olyan későbbi kontrollcsoportot, amely demonstrálhatná, hogy ezek a keleti oltóanyagok hogyan is teljesítettek a variánsokkal szemben a nyugatiakhoz képest.

A magyar vizsgálat szerint tavaly nyáron a mindenki által száműzött Szputnyik teljesített a legjobban, a delta megjelenésekor pedig felértékelődött a kínai oltóanyagok szerepe.

Három hónappal ezelőtt a következőket írtuk az oltások „keveréséről”:


„Ha kétszer oltottakat beoltjuk egy harmadikkal, akkor sohasem fog kiderülni, hogy az adott vakcina milyen hatást is gyakorolt a humorális és a cellurális immunválaszra. Így nem fognak kiderülni a vakcinák közötti különbségek, és nem fog kiderülni az sem, hogy az egyes oltóanyagok milyen pozitív változásokat vagy károkat is okoznak a természetes immunvédelmünkben.

Ha a kétszer beoltottakat beoltjuk egy másik vakcinával, lehetetlen lesz megállapítani, hogy a szervezetben kialakuló súlyos mellékhatásokért melyik oltóanyag is a felelős.

A WHO nem ajánlotta a harmadik oltást, Karikó Katalin nem értett egyet az oltások keverésével. Akkor, amikor lelkesen aláírjuk a harmadik oltásról szóló nyilatkozatot, megsemmisítünk minden későbbi jogi lehetőséget, hogy kiderítsük, hogy a később megjelenő mellékhatásokért valójában melyik gyártó a felelős.”


A véleményem nem változott. Ez az intézkedés megint csak a bizonyítékok és a kontrollcsoportok eltüntetését szolgálja.

A miniszterelnök 2021. január 29-én a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy mindenki regisztráljon a koronavírus elleni oltásra, és oltassa be magát. Orbán Viktor azt mondta, hogy ő is beoltatja magát, ha rá kerül majd a sor. Ekkor beszélt arról, hogy ő megvárja a kínai vakcinát, mert abban bízik a legjobban:


"Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek."


Az első két dózist Sinopharm-vakcinából kapta, majd 2021. október 16-án beadatta magának a koronavírus elleni oltás harmadik adagját is. Akkor a híradásokból nem derült ki, hogy pontosan milyen vakcinát is kapott a kormányfő, de mivel nagyon aggódott a lehetséges mellékhatások miatt, szinte biztos, hogy nem nyugati oltóanyaggal oltatta be magát (a kínainál nem tapasztalt mellékhatást).

Ebben az időszakban megint volt egy „kínai ellenes roham”, mert a magyar média folyamatosan azt szajkózta a kínai vakcináról, hogy sok esetben nem termel elég antitestet, ezért szükség lehet egy harmadik (booster) oltásra egy másik (nyugati) vakcinával. Később ugyanazok a hírforrások pedig a kínai oltás variánsok elleni hatékonyságáról beszéltek.

Nemrégiben pedig megjelent egy tanulmány, amely arra az eredményre jutott, hogy a kínai vakcinák már a delta variáns okozta hullámban is 100%-os védelmet nyújtottak a súlyos megbetegedések ellen.


„A kínai Guangdong tartományban végezett epidemiológiai elemzés szerint az inaktivált vírus alapú vakcinák (Sinopharm és Sinovac) 2x dózisának hatékonysága a Delta variáns ellen a következő volt: fertőzés elleni védelem 51,8%, tünetes megbetegedés ellen 60,4%, tüdőgyulladás megelőzése 78,4%, súlyos megbetegedés elkerülése 100%.”


„Az eredményeket az eredmény súlyosságának sorrendjében jelentjük. A 10 805 résztvevő 1,3%-a kapott fertőzést, 1,2%-a tüneti fertőzést, 1,1%-a tüdőgyulladást, 0,2%-a pedig súlyos vagy kritikus betegségben szenvedett. A teljes oltás korrigált VE-i 51,8% (95% CI, 20,3% - 83,2%) fertőzés ellen, 60,4% (CI, 31,8% - 88,9%) tüneti fertőzés ellen és 78,4% (CI, 56,9% - 99,9%) voltak tüdőgyulladás ellen. Ezenkívül a teljes vakcinázás 100%-ban (CI, 98,4% és 100%) hatékony volt a súlyos vagy kritikus betegségekkel szemben. Ezzel szemben a fertőzés, tüneti fertőzés és tüdőgyulladás elleni részleges oltás korrigált VE értéke 10,7% (CI, -41,2% - 62,6%), 6,8% (CI, -47,4% - 61,0%) és 11,6% (CI, –42,6%-ról 65,8%-ra)."

Következtetés:

„Az inaktivált vakcinákkal végzett teljes vakcinázás hatásos a B.1.617.2 változat ellen. Erőfeszítéseket kell tenni a célpopulációk teljes körű vakcinázásának biztosítására.”

Dr. Letoha Tamás is kínaival oltatta be magát, és ha minden igaz, akkor harmadszorra is ezt az oltóanyagot vette fel. Omikronos eredmény még nincs, de mivel a csak Sinopharmmal oltott Egyesült Arab Emirátusokban majd egy éve nincs járvány, valószínűleg az elölt vírus alapú vakcina a jelen helyzetben is a legjobb megoldások közé tartozik.


 

Forrás:

616 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page