top of page

Vukics Ferenc: Helikopterek és összeesküvések Ukrajna kapcsánRejtélyes amerikai helikopter landolt az ukrán-lengyel határon. Egy Twitter-bejegyzésben az látható, hogy az amerikai hadsereg Blackhawk helikoptere leszáll a Lengyelország és Ukrajna közötti egyik határátkelőnél Korczowa-Krakovets térségében. Az úttestre leszállt gép több utast is felvett egy fekete terepjáróból. A helikopter jelzése EVAC01. A 20-21131-es farokszámú UH-60M-et először kedden, helyi idő szerint éjfél előtt vették észre a lengyelországi Mielec repülőtérről kelet felé repülni. A közelében landolt, ahol egy fekete terepjáró találkozott vele. A hírek szerint többen kiszálltak a járműből és felszálltak a helikopterre, amely ezután felszállt és nyugat felé vette az irányt. Úticélja a lengyelországi Rzeszow-Jasionkában található kórház volt, ahová helyi idő szerint nem sokkal éjfél után érkezett meg.

Az éjféli repülésre azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy elrendelte az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének „ideiglenes” áthelyezését Kijevből a lengyel határhoz közeli Lvivbe, mert félnek egy állítólagos orosz „inváziótól”.

A rejtélyes terepjáró másik lehetséges eredete Javorov, a határátkelőhöz legközelebbi ukrán város, amely egy katonai bázisnak ad otthont, ahol 2014 óta NATO-oktatók képezik ki az ukrán csapatokat.

Akkor pedig egy kis összeesküvés elmélet ehhez a hírhez.

Az ukrán elnök hetek óta arról beszél, hogy az orosz támadás veszélye nem annyira közeli, mint ahogy azt az Egyesült Államok véli. A szavait a hazai sajtó egyes elemei is szándékosan félremagyarázták. A magyar sajtóban tegnapelőtt megjelent egy hír, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aznap esti, Facebookon közzétett beszédjére reflektálva azt állította, hogy a politikus „háborús szózatot” intézett népéhez és „munkaszüneti napot” hirdetett szerdára, az orosz támadás várható napjára. A cikk, melyet több vezető magyar portál is átvett, szándékos félreértelmezésen alapult, és a CIA információs műveleteinek része volt. Ez konkrétan azt is jelenti, hogy hír eredeti forrása „be van kötve a CIA kötelékébe”. A csapat minden alkalommal elsőként hozza le az amerikai titkosszolgálattól érkező híreket. A nyáron az amerikaiak bolgár ügyekbe való beavatkozásával kapcsolatos híreket is ők menedzselték le a magyar médiában.

Akkor az amerikai kormány honlapján megjelent, hogy több ismert bolgár közéleti személyiséget és kormányzati tisztviselőt is szankciókkal sújtanak korrupció miatt, és 64 bolgár cég, szervezet is feketelistára került. A büntetés alá vont személyek között volt Ilko Zseljazkov is, aki a bolgár titkosszolgálat fedett műveleteit végrehajtó csoportjának helyettes vezetője volt. Legutóbb a titkos megfigyelési technikákat felügyelő osztályt irányította és a „Goodfriend-típusú” amerikai akciókat próbálta hatástalanítani. Az amerikai kormány szerint a titkosszolgálati vezető kenőpénzért intézett letelepedési engedélyeket külföldieknek, illetve politikusokat zsarolt a hozzá eljutott információkkal. Érintett volt abban a nemrégiben kitört botrányban is, ami szerint az előző kormány legalább nyolcvan ellenzéki politikust hallgatott le illegálisan.

Zseljazkov annak idején azt állította, hogy a térség újságírróinak egy része valójában „műveleti feladatokat hajt végre” más országok titkosszolgálatainak megbízásából.

Míg az Obama-kormány 2014 őszén a „Goodfriend-típusú” akciókkal csak figyelmeztette a magyar kormányt, addig a Biden-kormányzat ezúttal is aktívan alakítja a belpolitikát Ukrajnában, Észak-Macedóniában és Bulgáriában. A tavalyi bolgár választások előtt például oroszoknak kémkedő magas rangú tisztviselőket csuktak le a honvédelmi minisztérium állományából. Tavalyelőtt nyáron Bojko Boriszov miniszterelnök éjjeli szekrényéről készült olyan felvétel, amelyen pisztoly, készpénz és aranyrudak voltak láthatóak.

A mostani Ukrajnáról szóló meghamisított híradás valójában a nagyobb feszültség illúzióját keltette, mint ami tapasztalható volt.

A magyar sajtóban fellelhető hírekkel ellentétben Zelenszkij nem mondta azt, hogy „munkaszüneti napot rendel el,” hogy „fellobogózza és felkészíti az országot a harcra.”

A háború „kihirdetése” mögött azonban több is lehetett, mint egyszerű hisztériakeltés. Valószínűleg készen álltak azok az erők, amelyek fel voltak készítve arra, hogy a konfliktus kirobbanásához szükséges „casus belli-t” leszállítsák a megbízóiknak. Mivel az ukrán vezetők arra szólították fel a fegyveres szerveket, hogy az elkövetkező napokban minden áron kerüljék el az esetleges provokációkat, jól érzékelhető a jelenlegi ukrán vezetés hozzáállása. Semmiféle provokációnak nem akarnak felülni. Nemcsak az orosznak, de a „saját oldalról” próbálkozóknak sem. Ez persze azt is jelenti, hogy az ukrán biztonsági szolgálatoknak azokat az erőket (ukránokat, külföldieket) is meg kellett fékeznie, akik egy ilyen jellegű akcióban szerepet vállaltak volna. Ennek a törekvésnek pedig lehettek áldozatai is.

A nyugati vezetők pedig csalódottan fogadták, amikor Zelenszkij azt nyilatkozta, hogy a nyugat által kínált pénzügyi segítséget elsősorban az infrastruktúra fejlesztésére, a gazdaság újra-indítására, és nem pedig amerikai fegyverek vásárlására fordítaná.

Ukrajna valójában a teljes államcsőd előtt áll. Ukrajna a Majdan után Európa legszegényebb és legkiszolgáltatottabb országává vált. A vezetőket más hatalmak „jelölik” ki, az emberek olyan szegények, hogy béranyaságot vállalnak, a szerveiket adják el nyugatra, és millió számra dolgoznak éhbérért Lengyelországban, Németországban, Szlovákiában és Magyarországon. Egy elhúzódó konfliktus Oroszországgal az Ukrán állam létjogosultságát veszélyeztetné. Gazdaságilag óriási öngól a legnagyobb szomszéddal való folyamatos konfliktus, és az elkövetkező évmilliókban a „ukrán földeknek” nevezett történelmi egységet senki sem fogja pár ezer kilométerre nyugatra költöztetni. Ukrajna jövője az Oroszországgal való kapcsolatán is áll vagy bukik. Zelenszkij már nemcsak a „totális partner” akar lenni, mint elődei. Ő még mentené az országot. A kérdés, hogy hagyják-e neki, hogy a saját érdekeik mentén cselekedjenek.

 

Forrás:

https://www.rt.com/russia/549490-blackhawk-ukraine-poland-border/369 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page