top of page

Vukics Ferenc: Izrael hetekkel előbb tudta, hogy egy fertőzőbb variáns érkezik


A közel-keleti térség egyik legerősebb és legaktívabb katonai hatalma továbbra is Izrael. Az ország sikerének titka az ország biztonságát mindenek fölé helyező stratégiai szemlélet, a fennmaradását garantáló külpolitikai támogatás biztosítása, a nagyhatalmak támogatását élvező, az anyagi alapokat biztosító modern gazdaság és a hatékony erőszakszervezetek alkalmazása.

Az államalapítás előtti korok politikai-katonai hírszolgáltató hálózatáról már a Tanah is említést tesz. Így Izrael dicsekedhet a világon a legrégebbi dokumentált kémszervezettel. Mózes ötödik könyvét vagy a Királyok Könyvét olvasva nem igényel sok bizonyítást, hol is találták fel a modern kémkedést. A térség mai geopolitikai adottságai is szinte kiáltanak a jelzőrendszerek után.

Az izraeli vezetők a világjárvány alatt is mindent meg akartak tenni országuk biztonsága érdekében. A zsidó állam az első olyan ország volt, amely lényegében tesztalanynak jelentkezett a Pfizer-oltásra. Az év elején a katonai rendszereikre jellemző hatékonysággal oltották be a lakosságot (ki tudja, jól tették-e?). Később ők voltak az elsők, akik megkérdőjelezték a Pfizer oltásának valódi hatékonyságát, és a biológiai fegyverek ellen kifejlesztett védelmi képességeiknek köszönhetően az elsők között azonosították az új koronavírus-variánsokat is.

Ennek megfelelően folyamatosan megfigyelés alatt tartották a világ országainak egészségügyi hatóságait, és még mielőtt a dél-afrikai hivatalnokok feleszméltek volna, az Omikronról szóló jelentés már a kormányfő előtt volt. A felfedezés következtében Izrael egy héttel ezelőtt azonnali hatállyal utazási tilalmat rendelt el több afrikai országgal szemben a koronavírus új variánsa miatt. Külföldiek ezekből az országokból nem utazhattak be, az érintett térségekből érkező izraeli állampolgároknak pedig kéthetes karanténkötelezettséget írnak elő.

Miközben az európai és az amerikai vezetők azzal nyugtatták a lakosságot, hogy az oltások minden bizonnyal védenek az új variáns ellen, a zsidó állam nem kockáztatott. A vasárnap éjfélkor hatályba lépő intézkedést követően teljesen lezárta határait a fertőzőbb omikron variáns miatt. Nem sokat küszködtek az emberi jogi nyilatkozatok megállapításaival, és ismét bevezették a mobiltelefonos nyomkövetést a vírushordozók mozgásának feltérképezésére. Mindent nagyon könnyen és szervezetten hajtottak végre. Amíg az európai vezetők bosszankodva törölték ki az álmot a szemükből és napokon keresztül a levegőbe beszéltek, addig ők a megszokott katonás rendben dolgoztak.

Minden jel arra mutat, hogy az izraeli titkosszolgálatok már legalább három hete tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy egy új, fertőzőbb variáns fog megjelenni.

Ezért figyelték az egész világon az országok egészségügyi kommunikációját, és ezért tartottak az Omikron megjelenése előtt egy országos hadgyakorlatot.

Éppen csak kilábaltak a negyedik hullámból, Izraelben máris a delta variáns utódjára, egy elképzelt Omega variáns megjelenésére kezdtek el felkészülni. Az izraeli kormány már akkor biztos volt benne, hogy a mutáció minden eddiginél fertőzőbbé teszi majd a koronavírust.

Az Omikron megjelenése előtt tíz nappal kezdődő, három részből álló hadgyakorlat tesztelte azon rendszerek ellenálló képességét, amelyek meghatározzák a lezárási intézkedéseket, figyelemmel kísérik a mutációkat, gazdasági támogatást nyújtanak az állampolgároknak, betartatják a karanténokat és felügyelik a határátlépéseket.

„Miközben a koronavírus helyzete a világon romlik, Izrael biztonságban van és védett. Annak érdekében, hogy ezt az állapotot fenntartsuk, és megóvjuk a normális élet folytonosságát, továbbra is szorosan figyelemmel kell kísérnünk a helyzetet, és fel kell készülnünk minden forgatókönyvre” – mondta Naftali Bennett miniszterelnök.

A gyakorlat tesztelte a kormányhivatalok és a nemzeti ügynökségek azon képességeit, hogy miként tudnak reagálni az elképzelt Omega változat megjelenésére. A mozzanatokat maga a miniszterelnök vezette.

A gyakorlaton felülvizsgálták a gyülekezés korlátozásával, a szabad mozgás korlátozásával, a karanténszabályokkal, a lezárási stratégiákkal, kijárási tilalmakkal és az idegenforgalom korlátozásával kapcsolatos eljárásokat. Tesztelték a felügyeleti rendszer kapacitásait, a mutáció előrejelző rendszer gyorsaságát és a vakcinák új variánsokkal szembeni védelmi szintjét. Felülvizsgálták az ország kórházi kapacitásait, valamint tömeges tesztelési és oltási programok végrehajtásának lehetőségeit. Alaposan körüljárták az iskolák bezárásával, az osztálylétszám csökkenésével és a távoktatás bevezetésével kapcsolatos kérdéseket. Külön figyelmet szenteltek a közvélemény tájékoztatása és az interneten folyó párbeszédre adott hatósági reakciókra is.

Ennek a militáns államnak a szervezési és végrehajtási kapacitásai mindig is meghaladták az az elkényelmesedett európai országok képességeit, de az időzítés azt mutatja, hogy elképzelhető: a zsidó állam felderítő szervezetei és tudósai tisztában vannak a vírus létrejöttének körülményeivel és a mutációk fejlődési irányaival. Biztosak lehetünk abban, hogy ha a vírust és mutációit mesterségesen állították elő, akkor arról már a szolgálatok vezetői mindent tudnak. Ez pedig azt jelenheti, hogy a világjárványt irányító erők nem barátságosak a zsidó állammal.


 

Források:Kapcsolódó írások:336 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page