top of page

Vukics Ferenc: Magyar kutatók a koronavírus eredetéről – Antarktiszi talajmintákban találták megFebruár 9-én a brit Daily Mail arról tudósította az olvasóit, hogy magyar kutatók érdekes következtetésre jutottak a koronavírus eredetével kapcsolatban. Az ELTE tudományos munkatársai, Csabai István, Papp Krisztián, Visontai Dávid, Stéger József és Sólymosi Norbert a kutatásuk eredményét a Research Square tudományos oldalon publikálták „Egyedülálló SARS-CoV-2 változatot találtak a 2018-2019 évben gyűjtött antarktiszi talajminták nyilvános szekvenciaadataiban” címmel.

Korábban már sokat panaszkodtam arról, hogy magyar kutatók nevével legfeljebb külföldi kutatócsoportok tagjai között találkozhatunk. Sajnos a világ legfontosabbnak tartott problémájának kutatásában szinte minden nemzet megelőzött bennünket. Éppen ezért nagyon meglepődtem a híren, és még inkább elcsodálkoztam, hogy egy ilyen „kényes és izgalmas témát” felvállaltak a magyar kutatók. A járvány eredete tabunak számít a tudományos világban és a sajtóban is. Bárki, aki ezzel foglalkozik, az számíthat arra, hogy sorozatos támadásoknak lesz kitéve.

A magyar kutatók valami hasonló eredményre jutottak, mint az amerikai hírszerzés és a politikai elit, akik a laboratóriumi eredetet tartják valószínűnek. Idehaza erről nem szabad beszélni.

A nyár közepén nagy vihart kavart egy részletes jelentés az amerikai Kongresszusból, amely azzal vádolta meg Kínát, hogy mesterségesen hozták létre a világjárványt okozó SARS-CoV-2-t, és egy véletlen baleset során elszabadult a fertőzés a kísérleteknek otthont adó vuhani laborból. Kína nemhogy nem ismerte el „bűnösségét,” de saját eredet-elmélettel állt elő, melyben azzal vágnak vissza az Egyesült Államoknak, hogy szerintük a marylandi Fort Detrickben fejlesztették ki az új koronavírust, és amerikai katonákkal vitették be Kínába.

A nyáron még egyértelmű volt, hogy a két rivális nagyhatalom igyekszik egyfajta diplomáciai fegyverként felhasználni egymás ellen a koronavírus labori eredetének elméletét.

Az amerikai hírszerzési szervek – valószínűleg egy hackertámadás segítségével – sikeresen hozzáfértek egy hatalmas kínai genetikai adatbázishoz.

A vizsgálat elsősorban azt hivatott kideríteni, hogy manipuláltak-e kínai tudósok a természetben fellelhető koronavírusokat, illetve hogy mekkora egyezést mutat a világjárványt elszabadító, eredeti vuhani koronavírus-törzs a laborban már korábban felhasznált mintákkal. Arra számítottam, hogy a magyar sajtóban csak lesz valami visszhangja a dolognak, és abban reménykedtem, hogy a hazai reakciókból majd pontosabb képet kapok arról, hogy milyen érdekcsoportok vannak a hazai járványkezelés mögött.

Nagy visszhang nem volt.

A Portfólió Gazdaság rovatában jelent meg egy gépi fordítással készült cikk. A magyar tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a világjárványt okozó, Vuhanból eredeztetett koronavírus három kulcsmutációját már tartalmazta egy olyan koronavírus-génminta, amelyet a kínai kutatók már évekkel korábban vizsgáltak a saját laboratóriumaikban. Az ELTE kutatócsoportja a nemzetközi génadatbázisban végeztek kutatást. Sajnos a legtöbb magyar kutatóknak csak arra van lehetősége, hogy mások adatait tanulmányozza, de hasonló módszerrel talált rá a Csörgő Tamás vezette kutatócsoport az Odderon nevű részecskére.

Csabai István és munkatársai így leltek rá egy olyan koronavírus-minta génállományának adataira, amelyben az eredeti, vuhani koronavírus három kulcsfontosságú mutációja is fellelhető volt.

A mintát az Antarktiszon gyűjtötték be 2018. december 24. és 2019. január 13. között, és innen küldték el a kínai Sangon Biotech laborjába, Sanghajba.

A PRJNA692319 –nak elnevezett projekt eredeti célja az volt, hogy az Antarktisz talaján az ún. „sörétes metagenomikát” alkalmazva meghatározza a tengeri állatok tevékenysége kapcsán létrejövő nitrogénciklus mikrobiális közösségre és működési génekre gyakorolt hatását. A szóban forgó SRR13441704 és SRR13441705 mintákkkal kapcsolatban a „pingvin kolóniáról gyűjtöttük talaj" megjegyzést találták, míg az SRR13441708 minta esetében a "háttér tundra talajokból a hegyvidékeken gyűjtöttük" feljegyzést találták. A szekvenciaarchívum nem rögzítette a szekvenálás időpontját és helyét. Ezek lennének a kulcsfontosságú információk annak eldöntéséhez, hogy a kimutatott SARS-CoV-2 tartalom valódi biológiai eredetű-e, vagy az laboratóriumi szennyeződés esetleg szekvenálási műtermék.


„Mindkét esetben nagyon érdekesnek találjuk a mintákat. Úgy tűnik, hogy a változat meglehetősen különbözik az összes többi ismert mintától, de ugyanakkor csak néhány mutációt tartalmaz a referenciagenomhoz képest, ami nagyon korai eredetre utal.”


„A járványjelentések szerint Kína szinte teljesen mentes volt a COVID-19-től, kivéve a 2019 vége és 2020 áprilisa közötti időszakot. Vuhan és Hubei tartományon kívül nem jelentettek elterjedt fertőzést. Ez nagyon valószínűtlenné teszi a fertőzött személyen keresztüli szennyeződés esélyét, vagy a fertőzések széleskörű, látens terjedésére utal.”


„Az összegyűjtött mintákban szereplő SARS-CoV-2 még valószínűtlenebbnek és érdekesebbnek tűnik. A minták feldolgozási módjairól és időpontjairól az eredeti szerzőktől kérünk tájékoztatást és a „prepint tanulmány” elkészülhet, amikor kiegészítjuk kutatásunkat ezzel az információval. Ha a minták egy része még elérhető, akkor a további vizsgálat sok kérdésre választ adhat.

A minta a kutatási eredmények szerint az eredeti, vuhani vírusvariánshoz állt közel, és kizárható, hogy más fajtól ered."

A magyar kutatók ugyanezt a genetikai mintát kínai hörcsögök és majmok mintáiban is azonosították, ami arra utal, hogy a vírust ezen állatokon tesztelhették a kínaiak.


 

Forrás:305 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page