top of page

Mit jelent a franciák öröksége?

Idén július elejétől terjed az interneten Jánossy Péter Sámuel Demokratában megjelent cikke arról (ld. itt), hogy a franciák milyen módon zsákmányolják ki napjainkban is a volt gyarmataikat, illetve milyen feltételekkel adtak számukra függetlenséget, s hogyan torolták meg azon országokat, amelyek nem voltak hajlandók elfogadni a diktátumukat.

A cikk címe: A farkasokkal együtt kell üvölteni, s a címzett Emmanuel Micron (bocsánat Macron volt). Innen tudhattuk meg, hogy 1961 óta évente 500 milliárd dollár összegben fizet 14 volt gyarmat Franciaországnak ún. maffia-védelmi pénzt.

Most, hogy Macronék és velük együtt számos liberál-demokrácia a migránsok megsegítését a feltétel nélküli befogadásukban véli megtalálni, nézzünk utána ennek az évi 500 milliárd dollár összegnek.

Összesen 17 ország képezte a francia gyarmatbirodalmat, közülük került ki az említett 14, de az egyszerűség kedvéért a 17 ország népességével számolok. A 17 állam jelenlegi lélekszáma közel 252 millió, Franciaországban pedig 66 millió állampolgár él.

Az 500 milliárd dollár, az 500 ezer milliót jelent, s ha ezt az összeget a 252 milliós lakossággal elosztjuk, akkor a franciák fejenként évi 1984 (havi 165) dollárral csorbítják meg az afrikaiakat. Ez forintra átszámítva havi 56 ezernek felel meg (280 Ft/USD árfolyamon). Nem túl nagy összeg, de nálunk van ennél kisebb nyugdíj is.

Az érem másik oldala, hogy az évi 500 milliárd dollár bevétel mit jelent a franciáknak: 500 000 millió dollár : 66 millió fővel = 7600 dollár/év, azaz havi 630 dollár, s ez havi 176 ezer forintnak felel meg. Franciaországban az egy főre jutó PPP 30100 dollár/év. A volt gyarmatoktól beszedett 7600 dollár/év védelmi pénz tehát plusz 25 %-nak felel meg, ami náluk sem jelentéktelen tétel.

Következtetés: ha afrikai bennszülött lennék, bizonyára havi 198 dollár plusszal eszembe sem jutna emigrálni. Ha pedig magyar fejjel gondolkozom, a havi 176 ezer forint plusz bónusz (ingyen pénz) igazán elegáns nyugdíjkiegészítő lenne, de feltételezhetően a legkisebb, 3 éves unokámnak is jól jönne havi 630 dollárnak megfelelő „pelenka” pénz.

Ha Macronnak lenne sütnivalója (nem csak a nősüléshez), s főleg szorult volna bele egy kis tisztesség, akkor azt az 500 milliárd dollár maffia-védelmi pénzt Afrikában hagyná a migránsokkal együtt.

Ha valaki csemegézni akar az adatok között, tallózzon az alábbi táblázatban!

Ne felejtsük el, hogy a volt gyarmatok állampolgárai után fejenként évi 2000-, havi 165 dollárnak megfelelő összeget „adóznak” Franciaországnak. A GDP adattal rendelkező 10 ország közül (amelyekre adatot találtam) 7 országnak kisebb az egy főre jutó jövedelme, mint amennyit fejenként a volt gyarmattartónak fizetnek.

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

107 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page