top of page

„A kereszténység és a keresztény egyház létezni fog a világ végezetéig” – Húsvéti interjú Márfi Gyul

Naponta vannak intő jelek, egymás után érik támadások a keresztényeket Európában, szinte nincs olyan nap, amikor ne rongálnának meg egy templomot, eddig mégis túl kevesen foglalkoztunk a veszéllyel. Talán egy olyan tragédia, mint a Notre-Dame leégése kellett ahhoz, hogy emlékeztessen: Európát nem a felvilágosodott szabadkőművesek, hanem a keresztények építették – mondta a veszprémi érsek a PestiSrácok.hu-nak adott húsvéti interjúban. Márfi Gyula az ünnep kapcsán arról beszélt, hogy a feltámadás a keresztény hit alapja. Jézus feltámadása nélkül nem alakult volna ki és nem terjedt volna el a kereszténység. Európa válaszút előtt áll, hogy a keresztény hitet és kultúránkat védelmezők útjára lép, vagy azokéra az ultraliberális szabadkőművesekére, akik célja az, hogy eltávolítsák a kereszténységet. E közben a világban összességében erősödőben van a keresztény hit, érdekes módon épp Afrikában vagy Dél-Amerikában, sőt Dél-Koreában is – mutatott rá Márfi érsek. Az egyházi vezető úgy fogalmazott, abban teljesen biztos, hogy a kereszténység és a keresztény egyház létezni fog a világ végezetéig. Amiben már nem ennyire bizonyos, az az, hogy a kereszténység központja a jövőben is Európa marad.

Európai mai vezetői számára nem fontos a kereszténység, Európa keresztény gyökerei. Olyannyira nem, hogy 2000-es évek elején elfogadott uniós alkotmány szövege nem tesz említést a keresztény hitről. Ellenben bele került a szövegbe a görög és római kultúra és hagyományok fontossága, valamint felvilágosodás jelentősége is – emlékeztetett Márfi Gyula. A veszprémi érsek szerint azóta is rendszeresen tettenérhető a brüsszeli politikában a keresztényellenesség.

A görög és a római hagyományokat a keresztények őrizték meg. A felvilágosodás alapeszméje, a “szabadság, egyenlőség, testvériség” pedig csak a keresztény világban találhatóak meg. A kereszténységgel szemben mégis olyan ellenállás tapasztalható Európa szerte, amit az ember nem tud megmagyarázni – fogalmazott az érsek.

A Notre-Dame leégése – mely személyesen is fájdalmasan érinti Márfi atyát, hisz 1976 és 78 között Párizsban élt és szolgált és rengeteg élmény köti a katedrálishoz – üzenetértékkel bír, az atya szerint. Mint mondta:

Egy ilyen esemény arra szolgál, hogy rádöbbenjünk arra, hogy Európában még a kereszténység is jelen van.

Hangsúlyozta, hogy Európát nem a felvilágosodott szabadkőművesek, hanem a keresztények építették. Az kell, hogy tudatosodjék bennünk, hogy jelen vagyunk és jelen is kell maradnunk keresztény hívőknek Európában.

Az érsek felidézte, hogy alig van olyan nap, hogy valamelyik európai templomot ne rongálnák meg, de arról “a kutya se beszélt”. A Notre-Dame viszont egy sok millió ember által látogatott objektum, ezért ezzel nem lehet nem foglalkozni.

A keresztény vallás ellen offenzíva zajlik az Európai Unióban a veszprémi érsek szerint. Márfi Gyula úgy fogalmazott, hogy Európa ultraliberális szabadkőműves világának egyik célja az, hogy a kereszténységet meggyengítsék, hosszabb távon Európából eltávolítsák. Ennek egyik eszköze a migráció támogatása is – vélekedett.

A cél érdekében – úgy látja – az ellenségek is képesek szövetkezni, ebben pedig a történelem ismétli önmagát.

Az írástudók és farizeusok halálos ellenségükkel, Pilátussal fogtak össze, hogy Jézustól megszabaduljanak. Ma ugyan ez történik Európában, az ultraliberálisok és az ultrakonzervatívok fognak össze, hogy a kereszténységtől megszabadítsák Európát – jelentette ki Márfi érsek.

Mint mondta, öröm is van az ürömben. Visszatérve a Notre-Dame-hoz, kiemelte, milyen örvendetes dolog látni azt, ahogy tömegek, köztük fiatalok is, ott állnak a katedrális körül, sírnak, énekelnek és imádkoznak.

Ezt látva az ember lelkét remény tölti el – fogalmazott.

És van is okunk a reményre, hiszen a kereszténység világviszonylatban nincs hanyatlóban. Amerikában tartja magát, Afrikában növekszik a keresztények száma. 50-60 éve még az volt a vélekedés hogy Afrika muzulmán lesz. Ma már a kereszténység dinamikusabban terjed Afrikában mint az iszlám. Ázsiában is vannak komoly, biztató jelek. Dél-Korea pedig 50 év múlva keresztény többségű ország lehet.

Abban biztos vagyok, hogy a keresztény hit és ezen belül a katolikus egyház megmarad az idők végezetéig. Az már egyáltalán nem biztos, hogy a kereszténység központja Európa marad… – mondta Márfi Gyula.

A keresztény egyház az abszolút reménytelenségből indult, ma pedig percenként négyen halnak meg a keresztény hitért. A kulcs, ami az egyházat felépítette, megerősítette, megtartotta: a feltámadás – tért rá húsvéti üzenetére a katolikus egyházi vezető.

Amikor Jézus meghalt a kereszten, mennyi esély volt arra, hogy majd szupersztár lesz belőle, akit majd a világon mindenütt ismernek? Akinek a nevében 2019-ben a Notre-Dame mellett majd emberek fognak sírni? Semmi esély nem volt, emberileg… Az Úr Jézus olyan dolgokat tanított, ami finoman szólva kiverte a biztosítékot még a jó szándékú emberekben is – jegyezte meg.

(...)

 

14 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page