top of page

KONGRESSZUS A CSALÁDBARÁT SZÜLÉSZETEKÉRT


Munkatársunk a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti- és Nőgyógyászati Társaság (MAPSZIG) 2019. évi kongresszusán járt április 11 és 13-a között Gárdonyban. A konferencia központi témája a családbarát szülészet volt.

A rendezvénynek helyet adó, minden igényt kielégítő gárdonyi környezet előre vetítette, hogy itt a neves előadóktól magas szinvonalú prezentációkat fogunk hallani.

A kongresszus elnöke Prof. Dr. Rigó János, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai Ismeretek Tanszék vezetője volt. Bevezetőjében elmondta, hogy a magyar kormány sok pénzt áldoz a szülészetek és a koraszülött osztályok családbaráttá tételére. A konferencia előadói több ízben is hangsúlyozták, hogy most végre megfelelő anyagi támogatást kapnak arra, hogy a szükséges beruházások megvalósulhassanak, amire korábban nem volt példa (többek között a székesfehérvári szülészet 280 millió forintot, Budapest Szülészeti Klinika és PIC 500 millió forintot kapott).

Nagy érdeklődés övezte az egész konferenciát, közel 200 szakmabeli és a családbarát szülészet sorsát szívén viselő, támogató szemléletű résztvevő jelent meg. A konferenciát jellemezte a családias hangulat, a valós problémák felvetése, a párbeszédre való törekvés és a nagy presszió, hogy változtatni kell! A civil szerveztetek és mozgalmak megjelenése a szülészetek körül sok esetben erős bírálatot kapott, bár nem kétséges, hogy ez a civil nyomás is hozzájárul ahhoz, hogy a sokszor tarthatatlan és elavult szokásokat megváltoztassuk. Hangsúlyozták, hogy ez egy olyan labilis terület, amelynek rendezése egy komplex akciótervet kíván a jövőben: jogi szabályozás szükségeltetik a megfelelő kompetenciahatárok kijelölésével és azok átlépésének következetes elszámoltatásával.

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page