top of page

Sajnálom, Viktor!, avagy miért nem szavazok az RMDSZ-re


Gavallér János

Erdélyi körútjának első napján tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kijelentette: az összmagyar brüsszeli képviselet megerősítése a cél, ezért a romániai magyarságnak az RMDSZ listáját kell támogatnia május 26-án.

Ez bizony világos beszéd. Az előzmények ismeretében, azaz a Fidesz és az RMDSZ közötti kapcsolatok normalizálását tekintve – hogy mi értendő ez alatt, az számomra egyelőre megoldhatatlan rejtély –, a felhívás egyáltalán nem ért váratlanul. Mint ahogyan az sem, hogy még aznap este egy RMDSZ-aktivista ismerősöm – akivel annak ellenére, hogy teljesen másként ítéljük meg mind a magyarországi politikát, mind az erdélyi magyarság helyzetét, de korábbi jó kapcsolatunkra való tekintettel azért beszélő viszonyt ápolunk – a következő epés megjegyzéssel köszöntött: na, akkor ezek szerint mégiscsak az RMDSZ-re voksolsz, hisz Orbán gazdád kiadta az ukázt!

Jelzem: Orbán Viktor politikai pályájának megítélésében nagyon nem értünk egyet, s nem tegnaptól, nem tegnapelőttől… Számomra (is) a magyar miniszterelnök a magyar politikai élet Bethlen István óta legjelentősebb személyisége, igazi államférfi. Aahz egyetlen a rendsyerváltás óta, akinek összefüggő története van arról, hogya képzeli el Magyarország, a Kárpát-medencei magyarság sorsát az elkövetkező tíz, harminc vagy akár száz esztendő során. Vele ellentétben a többiek szemhatára legfennebb a következő választásokig terjed. Ismerősöm és a hozzá hasonlók számára viszont Markó Béla és Kelemen Hunor a példa. Azok, akiket többnyire a fortélyos félelem – Markónak tudnia kell, miről beszélek –, illetve a magánérdek igazgat. Hát erre mondják mifelénk: kinek a pap, kinek a papné…

Mindezek ellenére Orbán Viktor felhívásának – szavazzak az RMDSZ-re! – nem áll módomban eleget tenni. Miért? Mert – hogy a klasszikust is segítségemre citáljam – barátja vagyok Orbán Viktornak, de még inkább barátja vagyok az igazságnak…

Az igazság pedig – legalábbis az én olvasatomban – az, hogy lehetetlen megőrizni a magyar szállásterület erdélyi/székelyföldi részét – amire maga a miniszterelnök utalt a Sapientia egyetemen tartott előadásában – egy olyan bizonyítottan önfeladó politikát folytató szervezettel, mint az RMDSZ, amelynek három évtizedes ténykedése oda vezetett, hogy 1,8 millióról mára 1,2 millióra fogyott a romániai magyarság lélekszáma.

Könnyen megtörténhet, hogy az RMDSZ-nek nem sikerül teljesítenie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos szavazatarányt, ha mégis, akkor előfordulhat – az előrejelzések ezt valószínűsítik –, hogy csupán egyetlen mandátumot szerez majd. Az pedig a listavezető Iuliu Winkleré lesz. Igen, azé a figuráé, akinek a neve ott díszeleg a Soros által megbízhatónak nevezett, magyarán: általa manipulált EP-képviselők listáján.

Kérdem én: komolyan gondolhatja Orbán Viktor (meg a Fidesz), hogy Soros embere a segítségére lehet a migráció megállításában, az EU megreformálásában? Szerintem kizárt.

Hát ezért nem szavazok én az RMDSZ-re.

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page