top of page

Vegyük kezünkbe az irányítást! – Böjte Csaba a Vasárnapnak


Ferences szerzetesként vállalta, hogy egy párt videójában szerepel és szavazásra buzdít - valójában nem csupán Erdélyben, de az anyaországban is. Meggyőződése, hogy sorsdöntő választás zajlik Európában, amelynek során mindannyiunkra szükség van. Böjte Csaba testvérrel Máriabesnyőn beszélgettünk, két nappal azelőtt, hogy Magyarországon és Erdélyben megnyitottak a szavazókörök.

– Meglepő, amikor egy ferences szerzetes mosolyog ránk egy politikai párt videójában…

– Erdélyben más azért a helyzet, mert ott most csak egy magyar párt indul a választásokon. Olyan a helyzet, mint Ábel idejében: “nősülj, fiam, itt van Éva!”. Az anyaországban több párt verseng, de erdélyi magyarként egyértelmű, kire szavazzunk. Nagyon fontos, hogy a magyar párt elérje az öt százalékos küszöböt, mert ha ez nem sikerül, nem marad képviselete az Európai Parlamentben az erdélyi magyarságnak. Magaménak érzem ezt a célt, ezért vállaltam a szereplést.

– Ezek szerint Ön is ikszel vasárnap?

– Hogyne! A kommunizmusban elég sokat szenvedtünk, nem volt jogunk véleményt nyilvánítani, most legalább megvan ez a lehetőség – élnünk kell vele! Azt mondtam mindenkinek Erdélyben is, hogy ez egyszerre lehetőség és feladat is. Lehet üldögélni a kispadon és zsummogni, hogy milyen rosszul játszanak a többiek, vagy be lehet menni a pályára és jobban csinálni. Most itt a lehetőség: benne van a pakliban, hogy kikapunk, de az is lehet, hogy győzünk! A hit vezessen minket: vegyük kezünkbe az életünk irányítását, döntsünk róla mi! Jézus Krisztus el mert jönni kétezer évvel ezelőtt a földre: nem üzengetett, nem a mennyek országából drukkolt nekünk, hanem kezébe vette a dolgok irányítását. Ugyanígy nekünk is kezünkbe kell vennünk az életünk irányítását és haladnunk kell a céljaink felé.

– Öt évvel ezelőtt az RMDSZ remek eredményt ért el: bár a magyar közösség 6,5 százalékát teszi ki Románia lakosságának, mivel magasabb volt a részvételi hajlandósága, mint a román többségnek, a párt végül 9 százalékot ért el az EP-választáson. Most azonban sokan kongatják a vészharangot.

– Sok ember gondolja azt tévesen, hogy ő maga kicsi és jelentéktelen, ráadásul az Európai Parlamentben 750 képviselő foglal helyet, nagy intézmény, nincs tétje, annak, hogy valaki szavaz, vagy otthon marad. Én azt gondolom, igazuk van a politikusainknak; ez talán a legfontosabb, sorsdöntő választás, ahol szükség van mindannyiunkra!

(...)

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page