VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Kétséges embermentők: a Sea-Watch 3 hősi mítoszáról


A civil hajó kapitánya most megmentette 40 ember életét. Rendben. De óriási kockázatnak tette ki mindazok életét, akik majd ezután ülnek be a kis gumicsónakjaikba Líbia partjainál. És ez már nagyon nincs rendben.

„Ha beengedjük őket, akkor állandóan jönni fognak. És akkor meghalnak. Ha világossá tesszük, hogy a határok zárva vannak, akkor az érintettek nem fognak elindulni kockázatos tengeri útjukra. Ez szerintem civilizált és humanitárius megoldás, akárcsak az ausztrál modell: mi döntjük el, kik jöhetnek az országba” — nyilatkozta nemrég az ismert Közel-Kelet szakértő, Daniel Pipes lapunknak, és mire végiggondolhattuk volna, helyes-e az ilyen szintű keménykedés, nem veszélyezteti-e ez a hozzáállás az európai civilizáció némely normáját, már utol is ért, mit utolért, be is előzött a valóság.

Szombatra virradó éjjel ugyanis minden előzetes tiltás és figyelmeztetés ellenére kikötött a szicíliai Lampedusa partjainál a holland zászló alatt futó német Sea-Watch 3 mentőhajó, negyven afrikai menekülttel a fedélzetén, de úgy, hogy – állítása szerint szándéka ellenére – jól meg is lökött egy olasz pénzügyőrségi hajót.

Ezzel egyben új médiamítosz is született: