top of page

Cenzúra és kultúrharc Angliában. Roger Scruton filozófus meghurcolása és rehabilitációja véleménydik

(...)

Scruton ezt írta: „Rájöttem, hogy ha a szabad vizsgálódás lehetőségét nem tartják fenn az egyetemeken és a médiában, az olyan totalitárius bénuláshoz vezet, amilyet korábban Kelet-Európában tapasztaltam. Elgondolkozva a boszorkányüldözés mostani példáin, a magamét is beleértve, különösen megdöbbentett a nagyszámú feljelentőlevél, amely manapság mindennapos az egyetemeinken. Ezek az új feljelentések különösen szégyenteljesek, hiszen aláíróik kezét nem vezeti titkosrendőr. A vádlók egy ideológia rajongói, amely a konzervatív véleményeket bűnösnek ítéli, s ezért szerintük nem vitatni kell, hanem el kell hallgattatni őket.

Ma tiszteletre méltó gondolkodókat vádolnak rasszizmussal, szexizmussal, homofóbiával, transzfóbiával, iszlamofóbiával és egy seregnyi más gondolatbűnnel egy-egy szövegből kiragadott szó, egy rég elfeledett barátság vagy egy fénykép alapján, amely azt mutatja, hogy a vádlott nem átallott egy rossz feliratú trikót viselő ember mellett állni. És védekezni soha nem lehet, mert ennek minden kísérlete csak a vádat erősíti.

Úgy látszik, egy kulturális sötétség uralma alá kerültünk, amelyben a közéleti vitákból kikoptak az észérvek, nem tisztelik a vitapartnert, és minden fontos kérdésben csak egyetlen nézet engedtetik meg, ellenben szabad üldözni minden eretneket, aki nem fogadja ezt el. Számomra ez azt jelenti, hogy a politikai kultúra kimúlt, és egy isten nélküli vallás lépett a helyébe.”

Ezeknek az érveknek az igazságát a történet boldog, ám fogcsikorgatástól sem mentes kifejlete nem tudja feledtetni.

 

9 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page