VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Bármikor vállalom az átvilágítást! – Toroczkai László a Mandinernek


A Jobbiknak és az LMP-nek vége, a DK és a Momentum mögött globális érdekkörök állnak, a Mi Hazánk Mozgalom pedig igenis életképes párt – mondja Toroczkai László a Mandinernek. Ásotthalom polgármesterét új pártja eddigi teljesítményéről, korábbi jobbikos időszakáról és a vele kapcsolatos régi ügynökvádakról is kérdeztük. Nagyinterjúnk.

– Tavaly tavasszal azt mondta nekem: a Mi Hazánk Mozgalom egy éven belül erősebb lesz, mint a Jobbik. Tény, hogy erősödtek, de nem volt ez túlzottan magabiztos kijelentés?

– Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy jelenleg már nem vagyunk erősebbek, mint a Jobbik. Az európai parlamenti választásokon ők az ötödikek lettek, mi pedig a hatodikok, közvetlenül mögöttük. Ők 6,6, mi pedig 3,3 százalékot értünk el. Ez szerintem óriási eredmény, hiszen míg a Jobbik gyökerei 1999-ig vezetnek vissza, azaz egy húszéves pártról beszélünk, mi egy egyéves párt vagyunk. Ők évi 2,7 milliárd forint állami támogatást kapnak, mi 0 forintot. Egyértelműen kiderült, hogy a Mi Hazánk Mozgalom életképes párt, meg tudtunk állni a saját lábunkon. Az EP-választáson egyébként biztos vagyok benne, hogy még nem mindenki szavazott ránk, aki belpolitikai kérdésekben egyetért velünk. A kampány fő témái a migráció, a brüsszeli politika voltak, és bár a határkerítés ötletadója például én voltam, kormánypártként a Fidesz volt olyan helyzetben, hogy meg tudta építeni azt. Ezért gondolom, hogy sokan, akik a legtöbb kérdésben velünk értenek egyet, a Fideszre szavaztak. Eközben a Jobbik szavazói számára most vált nyilvánvalóvá, hogy a pártjuk olyan elképesztő zuhanásba kezdett, ami hamarosan a megsemmisülésével fog véget érni. A közvélemény-kutatási adatokkal sosem törődtem, tavasszal is egy-két százalékra mértek minket, mi pedig 3,3 százalékot értünk el. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy nem vagyunk erősebbek, mint a Jobbik.

(...)

– Visszatérve a Jobbikra, tényleg úgy látja, hogy nincs jövője a pártnak?