top of page

Mutassuk meg, tudunk együtt élni! – Cristian Teodorescu románságról és magyarságról a Mandinernek


„Románia nem becsüli mindazt, amit 1918-ban kapott, és ezzel nem tudok egyetérteni” – mondja Cristian Teodorescu a Mandinernek. A román-magyar vegyesházasságból származó marosvásárhelyi újságíró és kiadó nemrég szenvedélyes írással kelt ki az úzvölgyi provokáció ellen. Erdélyiségről, románságról, magyarságról, identitások keveredéséről, a gyűlölködésről és a szeretet képességéről, a minket szétválasztó vitákról és az összekötni képes ügyekről beszélgettünk magyar anyanyelvén Teodorescuval – aki magyar feleségére bízza, magyar iskolába íratja-e majd gyermeküket. Nagyinterjúnk!

Az úzvölgyi katonatemetőben történtek után kötelességének érezte, hogy megszólaljon. Úzvölgye kapcsán arról írt:

„Miért kellene – jóérzésű embernek gondolom magam – eltűrjem azokat a hazugságokat és visszaéléseket, amit egy román nemzetiségű csoport félresiklott nemzeti érzelemtől vezérelve skandál: »öljük meg a magyarokat« vagy »menjetek haza«? Én nem akarok senkit megölni, ez az ő hazájuk is, a mi hazánk is. Őszintén: szeretem a magyarokat. Szavatartóbbak, műveltebbek, és jellemesebbek nálunk. Individualistábbak és céltudatosabbak. Őszintén: szeretem a románokat. Lelkesebbek, megértőbbek, vidámabbak és önfeledtebbek. Összetartóbbak vagyunk. Őszintén: szeretem Erdélyt. A legszebb és az otthonom. Hegyeivel, völgyeivel, tavaival, mezőivel és csodás legelőivel. Román falvaival, magyarok által alapított városaival és szász erődítményeivel. Sajátos varázserővel, amit Svájchoz hasonlítanak. Miért tegyük tönkre, ami szép? Miért nem tanuljuk meg egymástól amit lehet és miért nem abban versengünk, hogy melyikünk tud többet, jobbat hozzáadni a közös életterünkhöz? Miért vagyunk vevők a manipulációra és a barikádok építésére? És mégis még meddig néz bennünket hülyének a Román Állam?”

Nem a provokáció lepte meg, hanem annak alacsony szintje, de mindezek ellenére optimista. Állítja: az emberek képesek eldönteni és kialakítani az együttműködési kereteket, ha békén hagyják őket, és a politikusok, az állami hatóságok, az adminisztráció nem az egymás elleni uszítással foglalkozik.

A marosvásárhelyi Punctul hetilap kiadójával, Cristian Teodorescuval kolozsvári tudósítónk beszélgetett.

Interjúnkban többek között kifejti:

– mit jelent számára román, illetve magyar identitása;

– milyen vegyes identitásúként figyelni és értelmezni Erdély és Románia folyamatait;

– hogyan is látnak minket, magyarokat a románok;

– mit gondol a hétköznapi emberek, illetve a politikusok hozzáállásáról a román-magyar együttélés kapcsán;

– és hogyan is lehetne előrébb lendíteni a román-magyar együttélés szekerét.

(...)

 

3 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page