top of page

Greta Thunberg üzenete a szegény országoknak: dögöljetek meg


A szegény és fejlődő országokban a szén-dioxid-kibocsátás sokkal inkább létfeltétel a gyermekek számára, mintsem veszély.

„Greta Thunberg klímaaktivista celeb beszédet tartott hétfőn az ENSZ klímacsúcsán New Yorkban. Thunberg a széndioxid kibocsátás drasztikus, több mint 50 százalékos csökkentését követelte a következő tíz évben.

Nem világos, hogy pontosan kihez intézte a szavait, habár hétfőn jogi panaszt is benyújtott az ENSZ-hez, amelyben öt ország (nevezetesen Argentína, Brazília, Franciaország, Németország és Törökország) együttműködését követelte abban, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mértékben csökkentsék a szén-dioxid kibocsátásukat. A panasz jogi alapja egy 1989-es megállapodás, a Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény, ami alapján Thunberg azt állítja, hogy a nevezett országokban a túl magas szén-dioxid-kibocsátás sérti a gyermekek emberi jogait.

Thunberg azonban tájékozatlannak tűnik abban a tekintetben, hogy a szegény és fejlődő országokban a szén-dioxid-kibocsátás sokkal inkább létfeltétel a gyermekek számára, mintsem veszély. (...) Ahogy a széndioxid-kibocsátás lépést tart a gazdasági növekedéssel a közepes jövedelmű országokban, a gyermekhalandóság zuhan, ahogyan a széndioxid kibocsátása emelkedik.”

 

9 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page