VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Újabb eljárás indult Salvini ellen


FOTÓ: MTI/EPA-ANSA/LUCA ZENNARO

Közösségi oldalán Matteo Salvini azt írta, hogy „amikor ismét kormányon leszek, ugyanezt fogom tenni: a határok szentek, és kész”.

A Liga párt vezetőjével szemben a szicíliai Agrigento ügyészsége kezdeményezett eljárást, amelyet a felsőbb szintű palermói ügyészségnek továbbított, ez pedig az ügynevezett miniszteri bíróságnak. Utóbbi a kormány mindenkori vagy volt tagjainak ügyeiben illetékes jogi szervként jár el: mostantól kilencven nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja az ügyet, és döntsön, hogy elveti-e az eljárást, vagy a parlamentnek továbbítja.

A dél-olaszországi partokra érkezett minden egyes civilhajó esetében a területi, eddig majdnem kizárólag szicíliai ügyészségek hivatalból vizsgálatot indítanak a kikötés körülményeiről. Hasonlóképpen megvizsgálják a migránsok mentésének vagy fedélzetre vételének körülményeit is.

Matteo Salvini belügyminiszterként lezárta az olaszországi kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt. Ennek következtében az Open Arms tizenkilenc napig várakozott Lampedusa vizein. Kikötését végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész engedélyezte augusztus 20-án, egy időben azzal, hogy a római kormányválság napjaiban Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását az államfőnek. A szicíliai ügyészség Matteo Salvini augusztus 14. és 20. közti döntéseit vizsgálta meg, és úgy értékelte, hogy a belügyminiszter nem teljesítette hi