top of page

Így sodorta a katasztrófa szélére a zöld baloldal Ausztráliát

Valóban a klímaválság okozta az ausztráliai erdőtüzeket? Több ezer ember otthona és közel egymilliárd állat semmisült meg a jelenlegi katasztrófában, ám az okok között ritkán emlegetik a liberális zöldpolitikát. Elemzésünk forró témát érint: bemutatjuk az ausztráliai erdőtüzek valódi felelőseit. (...)

A klímahiszti nemcsak Ausztráliában, hanem a globális közösségi médiában is a maximumra csavarta hangerejét, a globális felmelegedést okolva, a hullámokat pedig lassan a balliberális pártok is meglovagolták klímavészhelyzetet és radikális intézkedéseket követelve. A vágyvezérelt liberálisok és zöldek világszerte a mutogatják az ausztráliai katasztrófát, mindazt a globális felmelegedés és a klímavészhelyzet számlájára írva, az összefüggéseket és az okokat azonban elfelejtik feltárni. A magyar balliberális média és politika sem mutat rá, hogy a jelenlegi tüzek mögött éppen a vörös-zöld koalíciók ostoba, politika és ideológia által vezérelt szabályozásai állnak.

(...)

A mostani tűzvészt megágyazó politika 20 évvel ezelőtt indult útjára, amikor a zöldek és a baloldal nyomására a Labour kormány megtiltotta az aljnövényzet leégetését. Az indoklás szerint az égetés ugyanis kárt tesz a rovarokban és az aljnövényzet ökoszisztémájában, felborítva a természet rendjét. A zöld-vörös erdőpolitika több éven keresztül készítette elő a katasztrófát, ami 2016-ban az ország nyugati részében be is következett, amikor egy villámcsapás következtében több száz négyzetkilométernyi erdő égett le, több mint 900 épület pusztult el, és kilenc ember halt meg. A 2016-os katasztrófa részben felnyitotta a döntéshozók szemét, egy törvény szerint az aljnövényzetet le lehet égetni a települések körül. Az intézkedésnek hála az utóbbi négy évben nagyobb katasztrófa nem történt, a hatóságok minden keletkezett tüzet féken tudtak tartani, pár napon belül eloltva azokat. A mostani tudósítások és beszámolók azt az érzetet keltik, mintha a 2019-2020-as nagy tűzvész során az egész kontinens lángolna, azonban ezt a képet is árnyalni kell: a tűzfészkek csak behatárolt területeket érintenek, vörös égboltnak pedig a legtöbb városban nyoma sincs.

Gyújtogatók és liberálisok

(...) Az Ausztráliai Önkéntes Tűzoltók Szövetsége nemrég bejegyzésében a zöld-vörös politikai erőket és a mindent átható „zöldbürokráciát” okolta az erdőtüzek miatt, kiemelve a felelőtlen erdőgazdálkodást, a politikai vágyaktól és érzelmektől vezérelt döntéshozatalt, ami lehetetlenné tette a száraz aljnövényzet kontrollált leégetését a hidegebb évszakban. A vak, liberális zöldpolitika eredménye pedig kézzel fogható: a szénné égett koalákat és a kenguruk kimentését mindenki látta.

A fentiek konklúziójában az idei ausztrál erdőtüzek mögött gyújtogatók állnak. Csak eddig az ausztrál hatóságok közel 180 embert tartóztattak le, akik gyújtogatással vádolnak, nagyjuk fiatalkorú vagy huszonéves. Az esetek kis részében a tüzet gondatlanság okozta, nagyon sokan azonban szándékosan gyújtogattak, több helyen is – az indítékok egyelőre nem ismertek.

Megvédte az otthonát, megsarcolta a baloldal

A jelenlegi helyzet abszurditását tökéletesen jelzi annak a Victoriában élő farmernak a története, aki ingatlanja körül, egy keskeny sávban kivágta az erdőt, és kontrolláltan leégette az aljnövényzetet saját és családja védelmének érdekében. Liam Sheahan azt nyilatkozta, hogy itt az ideje, hogy a hatóságok helyett a tulajdonosok vegyék kezelésbe a helyzetet.

A természet regenerációja már megkezdődött a felperzselt területeken.

Az ausztrál férfi farmjának száz méteres körzetében vágta ki az erdőt ún. biztonsági sávot létrehozva egy esetleges tűzvész ellen. A farmert a természet megkárosítása miatt a helyi önkormányzat feljelentette, majd 100.000 dollárra büntették a perköltségekkel együtt. A tűzvész eljövetelekor csak az ő háza maradt épségben a környéken – a tűz mindent elpusztított. Négyen haltak meg, több mint 150 ház égett el, Liam Sheahan gazda családja és farmja azonban épségben maradt a felelős erdőgazdálkodás miatt – a „zöldbürokrácia” azonban megsarcolta őket.

 

109 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page