top of page

A Szulejmáni-gyilkossággal a dollár globális szerepét is védi Amerika

Néhány nappal Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolása után új és fontos információk derültek ki az iraki miniszterelnök, Abdil Abdul-Mahdi iraki parlament előtt tartott beszédéből. Szulejmáni meggyilkolása egy sokkal összetettebb történet annál, mint ahogy eddig a világ látta – írja Federico Piareccini geopolitikai elemző a moszkvai Strategic Culture Foundation oldalán. A történtek megértésében pedig fontos szerepet kap az USA-dollár globális tartalékvaluta szerepe is. A következőkben Piareccini elemzését mutatjuk be.

A történet rekonstrukciója Piareccini szerint

Az iraki miniszterelnök beszédében felfedte a Trumppal folytatott beszélgetéseinek részleteit a Szulejmáni meggyilkolásához vezető hetekből. Állítása szerint Washington hamis zászló alatt elkövetett merényletekkel fenyegetőzött, mely során tüntetőket és rendfenntartókat vettek volna célba, ezzel szítva a már egyébként is feszült helyzetet, pont úgy mint Kairóban 2009-ben, Líbiában 2011-ben és a Majdanon 2014-ben. Az író cinizmusnak nevezi az USA magatartását és Irak káoszba taszítását nevezi meg a tengerentúli nagyhatalom céljának.

„[Az iraki Képviselők Tanácsának elnöke] Halbousi részt vett a parlamenti ülésen, miközben szunnita tagok közül szinte senki sem. Ennek oka az volt, hogy az amerikaiak megtudták, hogy Abdul-Mehdi érzékeny titkokat szándékozik felfedni az ülésen, és Halbousit küldték ennek a megakadályozására. Halbousi félbeszakította Abdul-Mehdit a beszédének megkezdésekor, majd kérte az ülés élő közvetítésének a leállítását. Ezt követően Halbousi más tagokkal együtt Abdul-Mehdi mellé ült, és úgy beszéltek közvetlenül vele, hogy az nem került rögzítésre. Az adásba nem kerülő ülésen a következőkről beszéltek: Abdul-Mehdi dühösen szólt arról, hogy az amerikaiak tönkretették az országát, és most megtagadják az infrastrukturális és villamosenergia-hálózati projektek befejezését, amíg nem ígérik oda az olajbevételek 50 százalékát az USA-nak.

Ezt az ajánlatot utasította vissza Abdul-Mehdi.”

Az iraki elnök parlamenti beszéde

„Ez az oka annak, hogy Kínában jártam, és inkább velük írtam alá egy fontos megállapodást az építkezésekről. Hazatérésem után Trump felhívott, és a megállapodás visszautasítására kért. Amikor elutasítottam [Trumpot], azzal fenyegetőzött, hogy hatalmas tüntetéseket szerveztet ellenem, amellyel véget vet majd az elnökségemnek. Az ellenem szervezett hatalmas tüntetések valóban meg is történtek és Trump ismét felhívott, hogy megfenyegessen: ha nem teljesítem a követeléseit, akkor a magas épületekről tengerészgyalogos mesterlövészekkel fogja a tüntetőket és a biztonsági személyzetet célba venni, hogy nyomást gyakoroljon rám. Újra visszautasítottam, és benyújtottam a lemondásomat. A mai napig ragaszkodnak ahhoz az amerikaiak, hogy szüntessük meg a kínaiakkal kötött megállapodásunkat. Ezt követően, amikor a honvédelmi miniszterünk nyilvánosan kijelentette, hogy egy harmadik fél mind a tiltakozókat, mind a biztonsági személyzetet célba vette (miként Trump fenyegetett, hogy meg fogja tenni), új hívást kaptam Trumptól, amely során azzal fenyegetőzött, hogy megöl mind engem, mind a honvédelmi minisztert, ha továbbra is emlegetjük ezt a harmadik felet” – idézi Piareccini az iraki elnököt.

Senki sem gondolta, hogy a fenyegetés Szulejmáni tábornokra is érvényes lesz.

Az egypólusú világrend és a dollár is veszélyben

(...)

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page