top of page

Őrület: miután a Google meggyőződött róla, hogy nem vagyunk pedofilok, véglegesítette a YouTube-fiók

Vezető kép: Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói. Szörnyeteget alkottak?

A globális techcégek és a jogkövető állampolgárok tarthatatlan viszonyát jól érzékeltető vitába keveredett a PestiSrácok.hu és a Google annak apropóján, hogy pénteken letörölték a PS, a Pesti Srácok Filmklub és a 061.hu kulturális hírportál hét éven át feltöltött mintegy hétszáz videóját, illetve eltüntették a fiókhoz tartozó Gmail-címen folytatott levelezést és a kapcsolódó belépési kódokat is. A Google hivatalosan még csak nem is tájékoztatta kiadónkat a fellebbezésünk sorsáról, csak a 444.hu-t és a Magyar Hangot értesítette (!) álláspontjáról. Bíró Pál, a Google magyarországi igazgatója ugyanakkor tegnap hosszas telefonbeszélgetésben ecsetelte, hogy a nemzetközi központ döntése megmásíthatatlan, annak ellenére, hogy ő is tájékozódott az ügyben és tisztában van vele, hogy a PestiSrácok.hu nem követett el pedofil bűncselekményt és a kifogásolt videó amúgy sem került a nyilvánosság elé. Kiadónk precendensértékű polgári peres és fogyasztóvédelmi eljárás során szeretné bebizonyítani, hogy a minden itthon eladott okoseszközre gyárilag és magyarul feltelepített Google és YouTube egy gyakorlatilag megkerülhetetlen (köz)szolgáltatást nyújt, bizonyíthatóan magyarországi képviselet útján, ezért a Google nem kerülheti ki a magyar és az uniós igazságszolgáltatás és fogyasztóvédelem fórumait.

Hivatalosan nem, csak az érthetetlen módon kizárólag a Magyar Hang és a 444.hu balliberális portáloknak elküldött Google-közleményből tudhatjuk, hogy a fiókunk és az összes videónk törlésére azért került sor, mert:

"A YouTube zéró toleranciát gyakorol a gyermekeket szexualizáló vagy kizsákmányoló tartalmak iránt. Világos szabályaink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, gyorsan eltávolítjuk / bejelentjük az ilyen tartalmat, a kapcsolódó csatorna azonnali megszüntetése mellett. Ebben az esetben a Pesti Srácok megsértette a YouTube gyermekek szexuális zaklatásának ábrázolását tiltó szabályát."

Valójában február hetedikén operatőr-vágó munkatársunk még zárt állapotban, belső használatra töltött fel a szerkesztőnek egy olyan videórészletet, amelyen egy magyarul beszélő nő orális aktusban vesz részt egy ránézésre óvodás, legfeljebb kisiskolás korú fiúval. A témáról a “Videóra vették a kisgyermek megrontását” című cikkünkben írtunk részletesen, amely éppen arról szólt, hogy miközben a nő és a felvétel készítője többféle bűncselekményt is megvalósíthatott, a videó szabadon terjed különféle Facebook-csoportokban. A felvételt elküldtük pénteken az ORFK-nak is. Fontos leszögezni, hogy a feltöltött, a bűntett brutalitását alátámasztani hivatott videórészleten a szereplőket és az intim testrészeket teljesen kitakartuk. Tekintettel arra, hogy azt még nyilvánosságra sem hoztuk, így egyetlen olvasónk-nézőnk sem láthatta, a törlésről első körben nyilván egy algoritmus, vagy a Google cenzora döntött, amely ezek szerint kutatja a Google-fiókok zárt tartalmát.

FELBECSÜLHETETLEN KÁRT OKOZTAK, DE A JOGORVOSLAT AZ “NUKU”

Nem kell ecsetelni, hogy a mintegy hétszáz, egyenként sokezer vagy több tízezer (némegy esetben közel egymillió ember által) megtekintett és ajánlott videónk végleges letörlése és a szintén több tízezer követővel büszkélkedő csatornánk eltávolítása, továbbá a kapcsolódó, sracokpesti@gmail.com című levélfiókunk minden előzményének és jelszavának likvidálása nehezen megbecsülhető kárt okoz a PestiSrácok.hu és a 061.hu portál kiadójának, munkatársainak. Álláspontunk szerint a közzé sem tett, felismerhetetlenségig kitakart videóval nem sértettük meg a Youtube “Meztelenségre és szexuális tartalomra vonatkozó irányelveit”, sem a magyar Alaptörvényt, a Polgári törvénykönyv személyiségi jogot védő rendelkezéseit, vagy a Büntető törvénykönyv gyermekvédelmi és sajtóra vonatkozó rendelkezéseit.

Habár a Google magyarországi igazgatója, Bíró Pál tegnap este empatikus és becsülendő módon hosszú telefonbeszélgetésben biztosított bennünket arról, hogy együtt érez a PS szerkesztőségével, elmondta azt is, hogy a ő személyesen tájékozódott az ügy hátteréről és azt bemutatta a nemzetközi központnak is, mégis érvényben marad a végleges törlés. Magyarra fordítva: a Google előtt tehát világossá vált, hogy nem gyermekpornográfia terjesztésének szándékával került a rendszerbe a videó, mégis tönkreteszik Magyarország egyik kedvelt közéleti videócsatornáját. Bíró Pál megígérte, hogy megkísérli visszaszerezni az archívumunkat, de a fiókunk, a követők és megosztások helyreállításáról nem lehet szó. (Mint írtuk, hivatalos választ a pénteki fellebbezésünkre továbbra sem kaptunk.)

AZT SEM TUDJUK, KIRE BÍZZUK ADATAINKAT, LEVELEINKET, KAPCSOLATRENDSZERÜNKET

A PestiSrácok.hu esete jól mutatja, hogy mennyire sérülékeny az a rengeteg adat, érték és kapcsolati háló, amelyet a technológiai óriásvállalatok közösségi szolgáltatásaira bízunk. A Facebook esetében visszatérő példa, hogy politikai nézeteik és más meggyőződésük okán úgy regulázzák meg és törlik a felhasználókat, hogy kizárólag egy robottal lehet vitakozni a döntésről, a Fabebook többnyire elbújik off-shore telephelyei és írországi európai központja mögött. Őket a PestiSrácok.hu-nak sikerült lebuktatnia, hiszen kiderült, hogy a Kádár-rezsim kultúrcsászárához, Aczél Györgyhöz hasonlóan “tiltott, tűrt és támogatott” kategóriákba sorolják a népszerű magyar közéleti oldalakat.

Egy elszánt magyar egy a téren sikeres német sztárügyvéd segítségével berlini bíróságon vett elégtételt a Facebookkal szemben, a magyar Gazdasági Versenyhivatal pedig múlt decemberben 1,2 milliárd forintra bírságolta a Facebook Ireland Ltd.-t, mert azt hazudták a felhasználóknak, hogy a szolgáltatás ingyenes, miközben vastagon megfizetünk azért, hiszen a vállalat a másik oldalon cégek és politikai pártok részére pénzzé teszi a rólunk kinyert személyes adatokat. A Google eddig inkább csak Amerikában vívott hasonló vitákat, ahol letörölték több “trumpista elhajló” közszereplő gmail-fiókját és videóit, s maga az amerikai elnök is úgy fogalmazott róluk:

"a Google és a Twitter elfogult piaci szereplők, akik kevesebb megszólalást engednek a republikánus képviselőknek, így például neki is, míg a demokratáktól származó véleményeket nagyobb eséllyel, és szívesebben jelenítik meg."

A GOOGLE NEM VONHATJA KI MAGÁT A MAGYAR TÖRVÉNYEK HATÁLYA ALÓL!

Mivel álláspontunk szerint a Google (és a Youtube) Magyarországon megkerülhetetlen (köz)szolgáltató, hiszen a termékei minden itthon eladott okostelefonon, televízión és operációs rendszeren magyarul és első helyen kínálják magukat, a vállalkozások és szerkesztőségek potenciális partnerei és nézői is azon keresztül érhetőek el, ezért a Google-nak különös figyelmet kell fordítania arra, hogy felhasználóit sem politikai, sem más alapon ne diszkriminálja, a sajtószabadságot ne torzítsa és a magyar törvényeknek megfelelően működjön. A PestiSrácok.hu kálváriájából pontosan látható, hogy milyen értékes munkák és kialakult nézői kör veszíthető el egyetlen elfogult, indokolatlan döntéssel, ezért teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Google a magyar és uniós jog szerint nem nyújt jogorvoslati lehetőséget és nem tart fenn a panaszokat, kifogásokat kezelő irodát Magyarországon. (Miközben minden közszolgáltató vagy informatikai vállalkozás, webáruház stb. a hatóságok többszörös felügyelete alatt működik.)

(...)

Dokumentumfilmek, megható riportok, jószolgálati küldetések, kulturális videók, emlékezetes közéleti viták váltak százszámra az őrület martalékává.

Reméljük, hogy a tervezett precedensértékű eljárásainkban sikerül kikényszeríteni, hogy polgári bíróság előtt elégtételt vehessünk a fiókunk és videóink letörléséért, miközben az is megállapítást nyer, hogy a Google-nek, amely a Bíró Pál által vezetett Google Számítástechnikai Kft. képében a 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28. cím alatt leányvállalatot és székhelyet is fenntart Magyarországon, a Gazdasági Versenyhivatal és a kormányhivatalok Fogyasztóvédelmi Felügyelősége felügyeletével és általában Magyarország Alaptörvényének betartásával kell szolgáltatnia az országban élők számára.

Gyurcsány fiókját persze helyreállították. A DK-s Nyugati Fény című portál “Helyreállt a rend” címmel újságolta el, hogy a Google egy nap alatt visszaállította Gyurcsány Ferenc Youtube-csatornáját, miután vasárnap szerzői jogok megsértésére hivatkozva törölte azt. Gyorsan megdőlt tehát a mítosz, hogy a Google egyenlő mércével méri a bal- és jobboldali fórumokat.

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page