top of page

„A Google maga a lopakodó diktatúra” – Sok ezer ember tüntetett a kibersztálinizmus és a cenzúra ell

Mintegy ötezren tüntettek a Google budapesti központja előtt csütörtök este a techóriás által alkalmazott cenzúra miatt. A mára nemzetek felettivé vált, az egész életünket átszövő, saját szabályait másokra is ráerőltető cég nemrégiben felszólítás vagy figyelmeztetés nélkül törölte a PestiSrácok.hu videócsatornáját, majd pár nappal később az újonnan létrehozottat is. Mindez akár a cég főpróbájának is tekinthető a 2022-es választási kampányra. A Google diktatórikus viselkedését, a szólásszabadság korlátozását kigúnyoló táblákat feltartó tüntetők megtöltötték az elszabadult cég magyarországi irodájának helyet adó irodaház előtti utcát az Árpád fejedelem útja mellett. A tüntetésen felszólalt Huth Gergely főszerkesztő és a PestiSrácok több munkatársa, továbbá Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, meglepetésvendégként pedig Schiffer András nyitotta a sort.

Az LMP egykori társelnöke vitriolosan megjegyezte, hogy szokatlan, amikor a kultúrjobb tüntet az óriásvállalatok ellen, majd elmondta: egy olyan portál hívásának tett eleget nagy örömmel, amelynek kommentszekciójában őt is rendszeresen gyalázzák, és ahol számos írás őt is felháborítja. A megjelenését azzal magyarázta, hogy ahol csak úgy leszedik egy portál Youtube-csatornáját, az nem az újság magánügye. Mint mondta, nem az a felháborító, hogy a tárhelyszolgáltatónak vannak általános felhasználói feltételei, hanem az, hogy a technológiai óriásvállalatok, mint a Google, olyan feltételeket diktálnak, ahol nincs arányosság, nincs személyre szabottság és nincs tiszta jogorvoslati lehetőség.

Schiffer ironikusan odaszúrt, amikor párhuzamot vont a Népszabadság lekapcsolása, illetve a PestiSrácok videócsatornájának törlése közt. A beszéde végül egy velős kapitalizmus-kritikába torkollott.

Amikor sajtószabadságról beszéltek, mindig a tévéről és a rádióról volt szó, és azt hittük, hogy az internethez mindenki szabadon hozzáfér majd, de nem így lett – mondta. Szavai szerint akkor lesz sajtószabadság, ha a felügyeletünk alá tudjuk vonni azokat, akik személytelen algoritmusokat üzemeltetve befolyásolják az életünket.

Aki birtokolja a netes nyilvánosságot, az fogja uralni a politikai és a kulturális nyilvánosságot. És őket le sem lehet majd váltani, sem összefogással, sem anélkül. Ez forog most kockán, ezért nemcsak a PS ügye ez – jelentette ki.

Hangsúlyozta: az nem összeesküvés-elmélet, hogy a megregulázatlan óriásvállalatok észrevétlenül zabálják fel a kultúrát, és észrevétlenül egyszerű fogyasztókká züllesztik le az embereket. A kapitalizmuskritikából juttatott a német autóiparnak is, amelynek egész Európa a „csatlósa”, valamint az „élelmiszerterroristáknak”. Épp ezért uniós szabályozást sürgetett, amelyet véleménye szerint a magyar kormánynak kellene kezdeményeznie.

Ha az EU komolyan veszi a sajtószabadságot, akkor nem hagyja, hogy óriásvállalatok kisajátítsák a közvéleményt – zárta beszédét.

Jurák Kata folytatta a színpadon, aki felhívta a figyelmet: olyan diktatórikus rendszer ellen tüntetünk, amely nem is látszik. A PS főmunkatársa figyelmeztetett, hogy a Google viharos gyorsasággal alakítja át az emberek életét, adatokat gyűjt rólunk, kielemzi az információkat, irányít, szabályoz és most már büntet is.

Még az offline szokásainkat is elemzik, az egész életünket figyelik és irányítják úgy, hogy nem is vesszük észre. A mindenki tulajdonának gondolt kiberteret is gyarmatosították az óriásvállalatok

– foglalta össze a jelenséget, és hozzátette, hogy a világ valaha volt legnagyobb monopóliuma készül.

Vajda Miklós, a Karc FM Paláver című műsorának visszatérő betelefonálója szerint nem az az érdekes, hogy milyen indokkal törölték le a PS Youtube-csatornáját, hanem az, hogy monopol helyzetben vannak, és ezt minden további nélkül megtehették. Mint mondta, azért alkalmazták most a tiltást, mert az oknyomozó tevékenység, amelyet lapunk folytat, veszélyes arra a világrendre, amelyet a Google is épít. Egyúttal a PS példájára hivatkozva felvetette, hogy a ’22-es választást is manipulálhatják, manipulálni fogják, és felvillantotta, milyen félelmetes hatalmuk van az ilyen techcégeknek:

A Google megfigyeli a kommunikációnkat, így mindenkiről név szerint tudhatja, hogy itt van, és azt is, hogy hova fog menni innen.

Stefka István lapigazgató azt emelte ki, hogy ki sincs írva a Google az épületre, rejtőzködnek. A rendszerváltás idejére emlékeztetett, amikor a sajtó elsöprő többségét az MSZMP ellenőrizte. Úgy fogalmazott, hogy az akkori küzdelem erősödik most fel újra, mert a Google által alkalmazott kizárólagosság, dezinformáció, a valódi élet elhallgatása és a szemérmetlen hazudozás egyaránt a kommunista módszereket idézi.

Szarvas Szilveszter főszerkesztő-helyettes az Amnesty International állásfoglalásáról beszélt, amely szerint a Facebook és a Google veszélyt jelentenek az emberi jogokra. A PS főszerkesztő-helyettese világossá tette azonban, hogy hiába osztjuk ezt a véleményt mi is, az Amnesty és Soros valójában azért szólalnak fel ez ellen, mert meg akarják akadályozni, hogy Trump újra választást nyerjen a közösségi médiás jelenlétével, ahogy négy éve tette a Cambridge Analytica segítségével.

Nem látom itt a tüntetésen az Amnestyt, a Transparency Internationalt, a TASZ-t, a Helsinki Bizottságot… – ironizált a szabadságjogok nagy bajnokain. Végül leszögezte, hogy az ilyen technológiai monopóliumok, mint a Google, azt törölnek, akit akarnak, és közeleg a 2022-es választás, amikor ugyanezt fogják csinálni.

(...)

Bolsik vagytok! – skandáltatta búcsúzóul a tüntetőkkel a székház felé, „mert ami úgy néz ki, mint egy komcsi…”

 

92 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page