top of page

NemzetgyalĂĄzĂĄs

Akik leĂ­rjĂĄk, hogy az AlaptörvĂ©ny preambuluma, a nemzeti hitvallĂĄs a magyar törtĂ©nelem egy sajĂĄtosan eltorzĂ­tott narratĂ­vĂĄja, azok a törtĂ©nelemhamisĂ­tĂĄs hĂșrjait pengetik.

„Az alĂĄbbi jelentĂ©st fĂŒggetlen magyar Ă©rtelmisĂ©giek ĂĄllĂ­tottĂĄk össze, hogy tĂĄjĂ©koztassĂĄk a hazai Ă©s a nemzetközi közvĂ©lemĂ©nyt, valamint az eurĂłpai intĂ©zmĂ©nyeket arrĂłl, milyen sĂșlyos kĂĄrokat okozott MagyarorszĂĄgon a 2010 Ăłta regnĂĄlĂł OrbĂĄn-rendszer az oktatĂĄs, a tudomĂĄny, a kultĂșra Ă©s a mĂ©dia terĂŒletĂ©n. A jelentĂ©s megĂ­rĂĄsĂĄt az indokolta, hogy az egymĂĄst követƑ OrbĂĄn-kormĂĄnyok nemcsak a jogĂĄllamisĂĄg Ă©s a politikai, szociĂĄlis jogok tekintetĂ©ben, hanem az itt tĂĄrgyalt kulturĂĄlis terĂŒleteken is szisztematikusan szembemennek az EurĂłpai UniĂł alapelveivel, Ă©rtĂ©keivel Ă©s normĂĄival, azokat tudatosan megszegik.”

Így kezdƑdik egy, a szoclib barĂĄtaink ĂĄltal ismĂ©t kitenyĂ©sztett, 82 oldalas gyöngyszem, amely a HĂĄttal EurĂłpĂĄnak – a kultĂșra, az oktatĂĄs, a tudomĂĄny Ă©s a mĂ©dia leĂ©pĂ­tĂ©se MagyarorszĂĄgon 2010–2019 cĂ­mmel mostanĂĄban juthatott el az euró­pai intĂ©zmĂ©nyekbe, felvĂĄzolva azt az iszonyatot, amelyet OrbĂĄn Viktor zĂșdĂ­tott hazĂĄnkra. A Tavares- Ă©s a Sargentini-jelentĂ©shez adott magyar segĂ­tsĂ©ghez kĂ©pest annyi a kĂŒlönbsĂ©g, hogy most megismerhetƑ a teljes tanulmĂĄny Ă©s a szerzƑk neve.

A „fĂŒggetlen magyar Ă©rtelmisĂ©giek” nĂ©vsora a következƑ: Bajomi IvĂĄn, BozĂłki AndrĂĄs, CsĂĄki Judit, Enyedi Zsolt, FĂĄbiĂĄn IstvĂĄn, GĂĄbor György, GĂĄcs Anna, Galicza PĂ©ter, GyĂĄni GĂĄbor, Haris Andrea, Heller MĂĄria, JĂĄszay TamĂĄs, Kenesei IstvĂĄn, Klaniczay GĂĄbor, Krusovszky DĂ©nes, KubĂ­nyi Kata, KulcsĂĄr ValĂ©ria, LƑvei PĂĄl, MĂĄtĂ© AndrĂĄs, MĂ©lyi JĂłzsef, Nagy Gergely, PĂĄsztor ErzsĂ©bet, PolyĂĄk GĂĄbor, RadĂł PĂ©ter, RĂ©nyi Ágnes, RĂ©nyi AndrĂĄs, SiratĂł IldikĂł, TƑkei Éva, VĂĄradi AndrĂĄs Ă©s VĂĄsĂĄrhelyi MĂĄria.

Az az iromĂĄny, amelynek mĂĄr az elsƑ mondata, elsƑ fordulata ordenĂĄrĂ© hazugsĂĄgot tartalmaz, azonnal szemĂ©tbe valĂł. A szerzƑk ideolĂłgiai hovatartozĂĄsa ugyanis megkĂ©rdƑjelezhetetlen. Eddigi ismert tevĂ©kenysĂ©gĂŒkbƑl sĂŒt a jobboldali, nemzeti, keresztĂ©ny eszmĂ©kkel valĂł szembenĂĄllĂĄs. Hogy csak nĂ©hĂĄny nevet emeljek ki: BozĂłki AndrĂĄs a GyurcsĂĄny-kormĂĄny kulturĂĄlis minisztere, a CEU oktatĂłja. CsĂĄki Judit ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, akinek a fia mellesleg a Momentum kĂŒlkapcsolati koordinĂĄtora. Enyedi Zsolt a CEU professzora Ă©s rektorhelyettese, PolyĂĄk GĂĄbor pedig a MĂ©rtĂ©k MĂ©diaelemzƑ MƱhely vezetƑje, amelynek fƑ tĂĄmogatĂłja a NyĂ­lt TĂĄrsadalom AlapĂ­tvĂĄny. VĂĄsĂĄrhelyi MĂĄria szociolĂłgus azokrĂłl a Face­book-bejegyzĂ©seirƑl is ismert, amelyekkel Soros György NyĂ­lt TĂĄrsadalom AlapĂ­tvĂĄnyĂĄnak BudapestrƑl valĂł tĂĄvozĂĄsĂĄt siratta el. És Ă­gy tovĂĄbb. Ennyit az Ă©rtelmisĂ©gi szerzƑk fĂŒggetlensĂ©gĂ©rƑl.

Persze azzal nincs semmi gond, ha valakik mĂĄskĂ©nt gondolkodnak, mint a keresztĂ©ny, konzervatĂ­v oldal kĂ©pviselƑi, csak gyomorforgatĂł, ha fĂŒggetlennek nevezve magukat objektĂ­v nĂ©zƑpontot hazudva gyalĂĄzzĂĄk a kormĂĄnyoldalt. RĂĄadĂĄsul ezzel a hazugsĂĄggal igyekeznek megtĂ©veszteni eurĂłpai intĂ©zmĂ©nyeket, egyben hĂŒlyĂ©nek nĂ©zik a közvĂ©lemĂ©nyt. Ha ezek utĂĄn erkölcsi hazaĂĄrulĂłnak tekinti Ƒket a jobboldal, az a legkevesebb.

Hogy az ideolĂłgiai vĂĄdaskodĂĄs leggyomorforgatĂłbb megĂĄllapĂ­tĂĄsaival nem terhelem az olvasĂłt, azt csupĂĄn a kollektĂ­v agyvĂ©rzĂ©s esĂ©lyĂ©nek csökkentĂ©se Ă©rdekĂ©ben teszem. InkĂĄbb idĂ©zek nĂ©hĂĄny olyan eszement csĂșsztatĂĄst Ă©s hazugsĂĄgot, amely mĂĄr a fantĂĄzia vilĂĄgĂĄba tartozik. PĂ©ldĂĄul: „Az ideolĂłgia aktuĂĄlis ïŹnomhangolĂĄsĂĄt szolgĂĄljĂĄk OrbĂĄn többĂłrĂĄs pĂ©ntek reggeli rĂĄdiĂłs beszĂ©dei.” HĂĄt mĂ©lysĂ©ges sajnĂĄlattal kell megĂĄllapĂ­tanom, hogy a miniszterelnök nem minden pĂ©nteken beszĂ©l a közmĂ©dia rĂĄdiĂłjĂĄban, s azt is csupĂĄn fĂ©l nyolctĂłl nyolcig, tehĂĄt fĂ©l ĂłrĂĄn keresztĂŒl teszi. EgyĂ©bkĂ©nt pedig nem beszĂ©det tart, hanem szerkesztƑi kĂ©rdĂ©sekre vĂĄlaszol.

Egy mĂĄsik csĂșsztatĂĄs: egy elemzƑ a 2015-ös PISA-adatok kapcsĂĄn arra hĂ­vta fel a ïŹgyelmet, hogy „a magyar 15 Ă©ves diĂĄkok szövegĂ©rtĂ©si Ă©s termĂ©szettudomĂĄnyos eszköztudĂĄsa drĂĄmai, az EU-tagorszĂĄgok között a legnagyobb mĂ©rtĂ©kben romlott, matematikai kompetenciĂĄik pedig megrekedtek a 2012-ben mĂ©rt nagy teljesĂ­tmĂ©nyromlĂĄs szintjĂ©n.” A PISA 2019-es felmĂ©rĂ©se szerint ugyanakkor „a magyar tanulĂłk a 2015-ös eredmĂ©nyekhez kĂ©pest jobban teljesĂ­tenek. A magyar diĂĄkok eredmĂ©nyei mindhĂĄrom mĂ©rĂ©si terĂŒleten – a szövegĂ©rtĂ©sben, matematikĂĄban, termĂ©szettudomĂĄnyban – javultak. MagyarorszĂĄg eredmĂ©nye megközelĂ­ti a vilĂĄg legfejlettebb orszĂĄgait tömörĂ­tƑ OECD ĂĄtlagĂĄt.” A jelentĂ©s lezĂĄrĂĄsĂĄnak napja 2019. oktĂłber 31. NanĂĄ, hogy a depresszĂ­v adatokat tartalmazĂł 2015-ös eredmĂ©nyeket kell bemutatni, mert Ă­gy, bĂĄr nem naprakĂ©sz a vĂ©lemĂ©ny, de legalĂĄbb igazĂĄn lehangolĂł.

Egy harmadik hazugsĂĄg a mƱemlĂ©kvĂ©delemmel kapcsolatos. „Állami szinten – ĂłriĂĄsi propagandĂĄval megtĂĄmogatva – csak nĂ©hĂĄny egyedi projekt folyik, leginkĂĄbb nĂ©hĂĄny rĂ©gen elpusztult Ă©pĂŒlet hamis nemzettudatot Ă©pĂ­tƑ, valĂłdi mƱemlĂ©ki munkĂĄnak nem tekinthetƑ, viszont nagyon drĂĄga Ă©s teljesen Ă©rtelmetlen rekonstrukciĂłja. Az intĂ©zmĂ©nyes ĂĄllami mƱemlĂ©kvĂ©delem megszƱnt MagyarorszĂĄgon.” IdĂ©zet a MiniszterelnöksĂ©g honlapjĂĄrĂłl: „2016-ban kezdƑdött a program [a Nemzeti KastĂ©lyprogram Ă©s a Nemzeti VĂĄrprogram], amelyben 15 rĂ©gi vĂĄr Ă©s 19 kastĂ©ly Ășjult meg. 2020-tĂłl a program fejlesztĂ©si keretĂ©ben összesen 34 mƱemlĂ©k Ășjul meg. Több mint 60 milliĂĄrd forintos eurĂłpai uniĂłs Ă©s hazai forrĂĄs ĂĄll rendelkezĂ©sre a fejlesztĂ©sekre. 2019-ben valamennyi helyszĂ­nen befejezƑdött a kutatĂĄsi Ă©s a rĂ©gĂ©szeti tevĂ©kenysĂ©g, a kiviteli tervek Ă©s a komplex kiĂĄllĂ­tĂĄsi forgatĂłkönyvek is elkĂ©szĂŒltek, 9 Ă©pĂŒletnĂ©l a felĂșjĂ­tĂĄs mĂĄr 2020-ban befejezƑdik, 14 esetben pedig mĂĄr megkezdƑdött a kivitelezĂ©s vagy a mƱemlĂ©k közvetlenĂŒl a kivitelezĂ©si munkĂĄlatok megkezdĂ©se elƑtt ĂĄll.” HĂĄt Ă­gy szƱnt meg az intĂ©zmĂ©nyes ĂĄllami mƱemlĂ©kvĂ©delem.

És ebben a szellemben a kultĂșra, a tudomĂĄny, az oktatĂĄs Ă©s a mĂ©dia minden terĂŒlete Ă©s sok polgĂĄri gondolkodĂĄsĂș vezetƑ szemĂ©ly szerint is megkapja a magĂĄĂ©t.

Ha sommĂĄsan szeretnĂ©m a jelentĂ©s lĂ©nyegĂ©t megfogalmazni, a fĂŒggetlen Ă©rtelmisĂ©geknek alapvetƑen hĂĄrom gondjuk van az OrbĂĄn-kormĂĄnnyal. Az elsƑ a kormĂĄny nemzeti hitvallĂĄsa, a mĂĄsodik a keresztĂ©nysĂ©g felvĂĄllalĂĄsa, a harmadik a puszta lĂ©tezĂ©se. És mĂ©g egy, ami felhĂĄborĂ­tĂł: a nemzeti összetartozĂĄs, amelyet „a kormĂĄnyzati diskurzus faji, vĂ©rsĂ©gi alapon hatĂĄroz meg, Ă©s a magyar ƑstörtĂ©net Ă©s legendĂĄrium szimbĂłlumaira Ă©pĂ­t”.

NĂ©hĂĄny tovĂĄbbi, könnyebben emĂ©szthetƑ idĂ©zettƑl azĂ©rt nincs szĂ­vem megfosztani az olvasĂłt.

(
)

EmlĂ©keztetnem kell magunkat arra, hogy az OrszĂĄggyƱlĂ©s 1921-ben elfogadott egy alkotmĂĄnyos jelentƑsĂ©gƱ törvĂ©nyt az ĂĄllami Ă©s tĂĄrsadalmi rend fokozottabb vĂ©delmĂ©rƑl, amely többek között Ă­gy rendelkezett: „Aki olyan valĂłtlan tĂ©nyt ĂĄllĂ­t vagy terjeszt, amely alkalmas arra, hogy a magyar ĂĄllam vagy a magyar nemzet megbecsĂŒlĂ©sĂ©t csorbĂ­tsa vagy hitelĂ©t sĂ©rtse, vĂ©tsĂ©get követ el, Ă©s öt Ă©vig terjedƑ foghĂĄzzal bĂŒntetendƑ.”

Talån ma is lenne ilyenre igény.

 

16 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY mƱvei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page