top of page

Székelyföld az EU egyetlen nemzeti régiója, amelynek nincs semmilyen hivatalos elismerése

Miről szól pontosan a nemzeti régiók egyenlőségéért indított, még bő két hónapig aláírható európai polgári kezdeményezés? Aki válaszol: Bakk Miklós politológus és Pesty László kampányfőnök.

(...)

Az aláírásgyűjtés kezdeti lagymatag hónapjai után a kampány az utóbbi hetekben kicsit felpörögni látszik – és ezt a benyomásunkat támasztotta alá az SZNT-akció kampányfőnöke, Pesty László beszámolója is (lásd keretes írásunkat). A kezdeményezés mögé, némiképp meglepő módon, beállt szinte a teljes magyarországi pártpolitikai spektrum, belpolitikai pozíciótól és ideológiától függetlenül (talán az egyetlen kivétel a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció), de több miniszter és olyan társadalmi szervezetek is, mint például a Mazsihisz. Az Országgyűlés pedig február 25-én határozatban biztosította támogatásáról az SZNT kezdeményezését.

Itt tartunk most. Ahogy az lenni szokott, az aláírásgyűjtés nehézkességére hivatkozva megjelennek a huhogók is – ez a Transindex-cikk kiváló példája a nyuszika, a medve és a porszívó viccbéli esetének.

Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, miért éri meg aláírni, mi a tétje, mi lehet a hatása – és hogy pontosan miben áll a nemzeti régiós kezdeményezés lényege, mert mintha pont ez sikkadna el a mínuszos hírek között. Ehhez hívtuk segítségül Bakk Miklós politológust, egyetemi oktatót, a Főtéren futó Kattintott észkorszak blog publicicistáját, aki nem mellesleg maga is részt vett az európai polgári kezdeményezés kidolgozásában.

(...)

 

2 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page