top of page

Szijjártó Péter: A magyarországi álláspont általános európai állásponttá vált

Az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot, amiatt, hogy nagyon komoly migrációs nyomással kell szembenéznie a Törökország irányából érkező nagyszámú bevándorló miatt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Zágrábban, az EU-tagországok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően.

Kiemelte: emlékszik arra, amikor öt évvel ezelőtt, 2015-ben vitáztak az EU külső határainál megjelenő migrációs nyomásról. A jelenlegi 27 külügyminiszterből öten voltak jelen azon a vitán.

„És amikor arról beszéltünk, hogy a határokat meg kell védeni, hogy Magyarország kerítést épít, továbbá rendőröket és katonákat küld a határra annak érdekében, hogy megvédjék az országot, akkor Budapestet a legcsúnyább jelzőkkel illették” – húzta alá. Hozzátette: Magyarország a legdurvább nemzetközi politikai támadások középpontjában állt, a 20. századi legsötétebb diktatúrákkal hasonlították össze.

Mára azonban az akkori magyarországi álláspont vált általános európai állásponttá, hiszen a mai napon az EU az európai külső határok védelméről, a migrációs nyomással szembeni ellenállásról, valamint az illegális határátlépésekkel szembeni fellépés támogatásáról beszélt – fogalmazott Szijjártó Péter.

(...)

Szavai szerint történt némi trükközés az elfogadott döntéssel, mert a nyugat-balkániakkal történő együttműködés fejezetébe megpróbálták belecsempészni a migráció menedzselésére vonatkozó kitételeket. Magyarország azonban vétó szándékot jelentett be, hisz a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, a nyugat-balkáni országokkal a migráció megállításában kell együttműködni – hangsúlyozta.

Az EU öt éven keresztül elkövette azt a hibát, hogy a migrációt menedzselni és nem megállítani akarta. A vita során azonban sikerült elérni, hogy az említett rész kikerüljön a döntésből – tette hozzá.

(...)

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page