VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Miért nem adott érdemi előrejelzést a járványról az Európai Unió? És most miért nem csinál semmit?

Drámai erejű írást tett közzé Gianluca De Feo, az olasz La Repubblica napilap főszerkesztő-helyettese a Le Figaróban. Érthetően súlyos szavakkal illeti Brüsszel tétlenségét. Egyenesen az Európai Unió morális csődjéről beszél. A lényegtelen dolgokkal folyton-folyvást foglalkozott Brüsszel, de most, hogy nagy a baj, hogy valóban meg kellene mozdulnia, képtelen bármit is tenni.

Olaszország maszkokat, gumikesztyűket és műanyag szemüvegeket kért Európától, hogy csak a legelemibb feltételei meglegyenek a koronavírus elleni harcnak. De kérése válasz nélkül maradt. Franciaország és Németország megtiltotta ezen termékek exportját, és ezzel meglehetősen nyugtalanító jelet küldött nekünk

– fogalmaz De Feo, és azt is írja, hogy Olaszország semmilyen konkrét segítséget, de még minimálisat sem kapott Brüsszeltől. Igaz, hogy a járvány miatt tönkrement gazdasága megsegítése miatt túlléphette a Brüsszel által megszabott államadósság-határt, és igaz, hogy Ursula von der Leyen kijelentette, hogy „mindannyian olaszok vagyunk", de ezek a kezdeményezések nem számítanak sokat, ha egy ország túléléséért küzdünk" , indítja Gianluca De Feo cikkét, majd azokhoz szól, „akik még mindig azt hiszik, hogy a koronavírus (Covid-19, hivatalos nevén) egy banális nátha. Ez nem igaz", írja De Feo, majd hozzáteszi, hogy ez „egy könyörtelen gyilkos". Elképesztő sebességgel terjed, és elpusztítja a megfertőzöttek tüdejét, előbb az idősekét, aztán a középkorúakat, majd a fiatalokét.