top of page

Miért nem adott érdemi előrejelzést a járványról az Európai Unió? És most miért nem csinál semmit?

Drámai erejű írást tett közzé Gianluca De Feo, az olasz La Repubblica napilap főszerkesztő-helyettese a Le Figaróban. Érthetően súlyos szavakkal illeti Brüsszel tétlenségét. Egyenesen az Európai Unió morális csődjéről beszél. A lényegtelen dolgokkal folyton-folyvást foglalkozott Brüsszel, de most, hogy nagy a baj, hogy valóban meg kellene mozdulnia, képtelen bármit is tenni.

Olaszország maszkokat, gumikesztyűket és műanyag szemüvegeket kért Európától, hogy csak a legelemibb feltételei meglegyenek a koronavírus elleni harcnak. De kérése válasz nélkül maradt. Franciaország és Németország megtiltotta ezen termékek exportját, és ezzel meglehetősen nyugtalanító jelet küldött nekünk

– fogalmaz De Feo, és azt is írja, hogy Olaszország semmilyen konkrét segítséget, de még minimálisat sem kapott Brüsszeltől. Igaz, hogy a járvány miatt tönkrement gazdasága megsegítése miatt túlléphette a Brüsszel által megszabott államadósság-határt, és igaz, hogy Ursula von der Leyen kijelentette, hogy „mindannyian olaszok vagyunk", de ezek a kezdeményezések nem számítanak sokat, ha egy ország túléléséért küzdünk" , indítja Gianluca De Feo cikkét, majd azokhoz szól, „akik még mindig azt hiszik, hogy a koronavírus (Covid-19, hivatalos nevén) egy banális nátha. Ez nem igaz", írja De Feo, majd hozzáteszi, hogy ez „egy könyörtelen gyilkos". Elképesztő sebességgel terjed, és elpusztítja a megfertőzöttek tüdejét, előbb az idősekét, aztán a középkorúakat, majd a fiatalokét.

Kevesebb, mint 4 hét alatt jóval több mint 2 ezer embert gyilkolt meg, és több tízezer embert fertőzött meg Olaszországban, és ezek a számok folyamatosan emelkednek. Egy egész generáció tizedelődik meg, miközben a gazdaság szövete pusztul.

(...)

Hogyan lehetséges, hogy az Európai Unió, kolosszális adminisztratív és technikai apparátusával semmilyen előrejelzést nem adott a járványról? Miért nem koordinálta az intézkedéseket? Minden ország a saját maga módján járt el (erről írt esszét legutóbb Ivan Rioufol, amelyet az Origo itt mutatott be, „Na, de hova tűnt az Európai Unió?" címmel) saját intézkedéseket vezetett be, és ennek egyetlen eredménye lesz: ami most Olaszországban van, Németországban, Franciaországban vagy Spanyolországban is bekövetkezik.

Közös döntéseket kellett volna hozni, de sajnos erre nem került sor – mondja De Feo, és olyan kérdéseket tesz fel, amelyekre jelenleg nincs válasz, de amelyekre előbb-utóbb választ kell kapni.

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page