top of page

Sakk-Matt? A kínai fagyi visszanyalt?

A koronavírus – lehetséges, hogy egy mélyen kigondolt kínai pénzügyi globális manővernek (ámbár sok emberi áldozatokkal járó) a sikeres trójai koronája? Ne feledjük: eléggé mocskos világban élük, ahol sok helyen a morális iránytűk is nagyon el vannak romolva. Sajnos nem a lelkeket gyógyító muzsika mozgatja a világot, hanem a pénz-, és hatalomvágy.

Bevallom, hogy az elején azt gondoltam (szerintem voltunk páran így ezzel), hogy ez nem lehet véletlen 2020-ban, és hogy ilyen-olyan úton-módon Amerika van valamilyen mértékben a vírusos események “hátterében”. Mindezt gazdasági lefékezés céljából, ahol a vírusban elhunyt embereket sajnos járulékos vesztességnek tekintik. Ha ez így van, akkor szerintem ezek az emberek úgy gondolkodnak, hogy: egy ember halála tragédia, tömegeké egyszerű statisztika.

Miközben mi – az emberek és a Világ – komoly erőfeszítésekkel harcolunk az életben maradásért (a vírus miatti rendelkezések és az elrendelt állami elővigyázatosságok mentén), úgy tűnik, hogy a háttérben teljesen más mozgatórugók kattognak, és maga Kína indította el az egészet. Természetesen nem hivatalosan, de akkor is elsősorban Amerika pökhendiségét “végképp eltörölni” szándékkal.

Rendkívüli óvintézkedések, tilalmak, javaslatok, megszorítások, sok-sok ima és remény. Mi ebben vagyunk, ebben élünk. Mást nem tehetünk, és amennyire tudunk, vigyázunk egymásra. A felelősséggel élők.

De a gazdaságot – főleg a világgazdaságot – az emberi életek nem érdeklik. A történelmet ismerve sosem számítottak az emberek. Csak a profit és a befolyás.

Sajnos.

Ma este olvastam egy érdekességet, amelytől gyakorlatilag… leesett az állam!

Amikor Amerika – élén Donald Trumppal – embargózta Kínát, és az egyik mobiltelefongyártó cég Android applikációt szabotálta, akkor valamit kitaláltak adott kínai gazdasági érdekkörök.

Elegük lett.

Csak azt sajnálom, hogy mi, a világ nagy alakulásában jelentéktelen emberi életek vagyunk más, tehetősebb és befolyásosabb emberek szemében…Rögvest összeszorul a szívem, ha csak erre gondolok.

Szóval lehet, hogy maguk a kínaiak indították el ezt a mára világméretűre duzzadt vírushisztit, mivelhogy a többi “hétköznapi” vírusos megbetegedéstől ámbár többen meghalnak naponta, de jelen esetben felhasználták a média adta tornádót, amely ennyire felfújta a híreket, és ennyire betelepedett az emberi elmékbe a félelem és a "félsz" érzete.

A tegnap be is mondtak egy nagy érdekességet a kínai gazdaságot mozgató emberek, pezsgőspohárral.

Az elmúlt napokban Kína hatalmas rekordot döntött, amely mentén a saját országában befektetett nyugati társaságok részvényeinek mintegy 30-55%-át megvásárolta, így rengeteg más állami érdekeltséget mutató multicégnél többségi tulajdonos lett.

Inkább felvásárolta “bagóért” a konkurenciát – mintsem megvásárolta volna azt tisztességesen (lehet, hogy sok esetben nem is kapott volna 1 részvényt sem), emberi életeket nem veszélyeztetve ebben a manőverben.

Ha ez igaz, akkor ez a kommunista ország egy piszkosul remek játékot játszott az egész világ előtt, és felülmúlta az európaiakat, és az okos amerikai demokratákat is.

A dominót bepöccintették, a hatás elindult, mindenki (egyének, közösségek, állam, stb. beáll a sorba, de részükről a történet teljesen másról szól.

A wuhani helyzet miatt a kínai valuta, a jüan csökkenni kezdett, ám a Kínai Központi Bank nem tett lépéseket a fejlemények megállítására. Nem kompenzált, csak állt, és nem tett semmit.

Emlékeztek, hogy sok pletyka is szólt arról, hogy Kínának pénzügyi gondjai lehetnek még ebből, valamint az is, hogy még elegendő maszkja sem volt a koronavírus elleni küzdelemhez – így a "fejlett" Kína nagy gazdasági gondba ütközött. Stb.

Ezek a pletykák a világsajtóban meglebegtetve, és Xi Jinping kijelentése, hogy kész bármi áron megvédeni Wuhan lakosait a határok blokkolásával – a részvényárak (44-60%) hirtelen csökkenéséhez vezettek a kínai technológiai, vegyipari és nehéziparban.

A külföldi cégek és a pénzügyi cápák elkezdték eladni az összes kínai részvényeiket, de a vásárlói oldalon (akik eladásra kiáltották, nem érdekelte őket, hogy ki veszi meg – csak vigye, vegye) senki sem akarta megvenni őket, amíg teljesen le nem értékelődnek.

Hiszen egy összeomló Kína, ugyebár, nem ér sokat.

Meg amúgy is...Kínának befellegzett.

Xi Jinping “mesterlépést” tett, amely mentén egy egész hétig várt (mindeközben 3 napig nem volt Kínában vírusos megbetegedés, szóval pont ennyi ideje rendezték el a modern korunk legnagyobb tőzsdemanipulációját, és már nincs szükségük a gerjesztett médiára), az egyik sajtótájékoztatón bombaszám érkező kérdésekre csak simán elmosolyodott (mintha semmi különös nem történt volna), és amikor az ár a “megengedett” határ alá esett, minden részvényt megvásárolt Kína.

Az európaiaktól és az amerikaiaktól – egyszerre!

Mire többen a kérdőjeleikből felébredtek, akkor jöttek rá, hogy már késő, mert az összes részvény Kína kezébe került.

Temérdek ismert világmárkának a kínai telepgyárai, termelési pontjai, adott szakaszoknak Kínában kiépített telepei stb. stb. lettek egy csapásra kínai felügyelet alatt.

Kína nemcsak nyert, hanem a többségi részvényese lett az európaiak és az amerikaiak által oda épített vállalatoknak.

Így váltak a kínaiak többségi tulajdonosaivá olyan további iparágaknak, melyektől az EU és Amerika függ.

Tehát a jövőben az árat, a brandeket, az irányokat a Kínai Kommunista Párt fogja meghatározni.

Sakk-Matt!

 

63 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page