top of page

MVSZ: Cseresznyés Pál székely ember volt!

A Magyarok Világszövetségének (MVSZ) sajtószolgálata szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében egy 2018. március 18-án online felületünkön megjelent és az 1990. március 19-20-án az erdélyi Marosvásárhelyen történt pogrom harmincadik évfordulója alkalmából az MTI-MTVA Sajtóadatbank összeállítása alapján készített megemlékező cikkünkkel kapcsolatosan a következő pontosítással kereste meg a Magyar Nemzet szerkesztőségét:

„Vannak dolgok, amelyeket az egész emberiséget sújtó világjárvány idején sem szabad elkövetni, és ha megtörténnének, nem szabad szó nélkül hagyni. Az írás egyszerűen cigánynak nevezi a legsúlyosabb börtönbüntetésre ítélt székely embert, Cseresznyés Pált, ekképp: ‘A későbbiekben több mint negyven embert ítéltek el, közöttük csak két román volt, a legsúlyosabb ítéletet, tíz évet a cigány Cseresznyés Pál kapta, mert beletaposott egy földön fekvő románba, aki korábban láncfűrésszel támadt a magyarokra.

Az MVSZ és tisztségviselői személyesen ismerték és tevőlegesen segítették a börtönben rettenetesen megkínzott, tönkretett életű Cseresznyés Pált, és pontosan tudjuk, hogy ő nem cigány, hanem székely ember volt.

A marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a marosvásárhelyi cigányok példát mutattak a magyarsággal való szolidaritásból, ám Cseresznyés Pál nem tartozott közéjük.

(…)

A magyarság túl sokat veszített Trianonnal, hogy megengedhesse kifosztásának folytatását. Ami Cseresznyés Pállal történt, az bárki székely, bárki magyar emberrel bármikor megtörténhet. Azért kell szólnunk, hogy ez mégse történhessen meg. Még a koronavírus okozta világjárvány idején sem. És soha többé.” – olvasható az MVSZ reagálásában.

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page