top of page

A balliberális ideológia béklyóiban: Dánia nem segít a görög hatóságoknak a migránsáradat leküzdéséb

A görög határon szolgálatot teljesítő dán rendőri és katonai egységek emberi jogi érvekre hivatkozva áprilistól nem hajlandóak a hozzájuk benyújtott kérelmeket továbbítani a görög hatóságok részére – még a FRONTEX szabályzata ellenére sem.

A Görögországban a FRONTEX misszió keretein belül tevékenykedő rendőrök és katonák, figyelmen kívül hagyva az EU-s határvédelmi szabályzatot, áprilistól nem hajlandóak a hozzájuk benyújtott menekültügyi kérelmeket a görög hatóságoknak továbbítani. Teszik ezt annak ellenére, hogy a dán hivatalos személyeknek a FRONTEX szabályzata szerint követniük kell a görög hatóságok utasításait. Az áprilistól kezdve előirányzott gyakorlat nem példa nélküli: e vonatkozásban már korábban feszültséget okozott a két állam között, hogy az egyik dán hajó a görög hatóság parancsának megtagadásával mentett ki 33 bevándorlót a tengerből.

A görög hatóságok azért parancsolhatták ezt, mert február végén Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy megnyitja határait Európa irányába a migránsok számára; Törökországgal szomszédos állam lévén Görögország válaszul úgy döntött, hogy az országba illegálisan belépőktől megtagadja a menedékjogot.

(...)

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page