top of page

Ha karanténba vagy zárva, ültess győzelmi kertet!

Sok olyan kerttulajdonos van, aki városban él, és eddig eszébe nem jutott veteményessé alakítani a kertjét, mert – egyebek közt – félt attól, hogy az erős forgalom és a levegőszennyezés miatt esetleg több lesz a nehézfém a zöldségben, mint a vitamin. A koronavírus-karantén miatt mostanában annyira mérséklődött a levegőszennyezés, hogy érdemes megfontolni a veteményest. Pláne, mert ez remek testi-, lelki-, szellemi felfrissülést nyújt. De mi az a győzelmi kert, sőt: Győzelmi Kert?

Ehhez vissza kell ugranunk néhány sor erejéig 1917 márciusáig, amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, és megalakult a Nemzeti Háborús Kert Bizottság. Az volt a célkitűzése, hogy bátorítsa az amerikaiakat arra, termesszék meg a maguk szükségletét zöldségből és gyümölcsből. Ennek révén ugyanis takarékoskodni lehetett azokkal az államilag előállított élelmiszerekkel, amelyeket a sereget és a szövetségeseket támogatta Amerika.

Országszerte plakátok buzdították az embereket, hogy "Vessük el a győzelem magvait!" a kiskertekben, iskolai és vállalatok udvarán, parkokban, foghíjtelkeken. [Nagyjából úgy, mint ma a közösségi kertekben. – A szerk.] Az alábbi poszteren maga Lady Liberty, azaz a megelevenedett Szabadság-szobor veti el a magokat:

Ez volt a Liberty Garden, azaz Szabadság Kert mozgalom, amelynek szélesítéséhez a kormányzat szórólapok millióin tudatta, hogyan, mit és mikor kell vetni. Az Oktatási Hivatal elindította az Egyesült Államok Iskolai Kerti Seregét, amely a gyerekeket "a talaj kiskatonáiként" mozgósította.

Az erőfeszítések nyomán 1917-ben 3 millió kert létesült, 1918-ban további 5,3 millió kert, amelyek több mint egymilliárd dollár értékű zöldséget és gyümölcsöt termeltek az amerikai asztalokra. Emellett mást is adtak az embereknek: kertművelés közben nem pusztán elfoglalták magukat, hanem ráébredhettek saját hasznosságukra, fontosságukra. Ez lelkileg óriási többletet jelentett a nehéz időkben.

(...)

Az alábbiakban a Mother Earth News 7 napig ingyenesen használható kerttervezőjével

elkészítettem a fenti 1942-es kertterv magyarított változatát.

(...)

 

13 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page