top of page

Sue Reid: A lélegeztető gép használatát egyre több orvos kérdőjelezi meg

Komoly kételyek fogalmazódtak meg a lélegeztető gépek hatásosságával kapcsolatban. A lélegeztető gépek sztenderd kezelési mód a fertőzésből eredő tüdőgyulladások esetében. New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80%-a nem épült fel.

Komoly kételyek fogalmazódtak meg a lélegeztető gépek hatásosságával kapcsolatban. A lélegeztető gépek sztenderd kezelési mód a fertőzésből eredő tüdőgyulladások esetében. New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80%-a nem épült fel.

Egy fiatal sürgősségi orvos aggodalomterhes arccal kétségbeesett üzenetet küldött a világnak. Több száz koronavírusban megbetegedett ember esetét áttekintve úgy gondolja, hogy ezek a betegek abba a kezelésbe haltak bele, ami a megóvásukat szolgálta volna.

A kórházba besiető betegeket azonnal lenyugtatózzák és egy torkukba dugott tubuson keresztül a lélegeztető gép pumpálja a levegőt a tüdejükbe, oxigént küldve a testükbe szerteszét.

Ez a sztenderd kezelési módja a fertőzésből eredő tüdőgyulladásnak, és ezt a kezelést alkalmazták először Kínában a Covid-19 betegeknél, majd ezt követte Európa és most Nagy Britannia.

Ámde, egy őszinte Youtube videóban a new yorki sürgősségi orvos, Cameron Kyle-Sidell, megtörve az orvosi establishment szabályait arra figyelmeztet, tévedés a lélegeztető gépet ily módon használni.

Nyomatékosan hangsúlyozta: "Attól tartok, ez a téves kezelése mérhetetlen mennyiségű ártalmat fog okozni igen rövid idő alatt. A Covid-19 nem tüdőgyulladás és nem szabadna úgy kezelni, mintha az volna."

Videója, amit világszerte sokan láttak, arra szólít fel, hogy gondoljuk újra a súlyos Covid-189 betegek kezelésével kapcsolatos aggodalmakat. Különösen azt, hogy szakértők szerint a betegek védelmének legjobb módja volna, hogy oxigénnel telítjük a vérüket oxigén maszkon keresztül, mellőzve a lélegeztető gépet.

Beszámolók szerint azt a módszert alkalmazták Boris Johnsonnál is, aki a London's St Thomas Kórház intenzív osztályán küzdött az életéért a vírussal szemben.

Mielőtt a járvány kitört volna, Kyle-Sidell teóriájűt valószínűleg elutasították volna, mint eszement ötletet.

A legtöbb kiváló orvos specialista, kormányzati emberek és politikusok a korai napokban úgy ragaszkodtak a lélegeztető gépekhez, mint alapvető életmentő készülékekhez. Anglia azon igyekezett, hogy szerezzen belőle. Matt Hancock egészségügyi államtitkár azt ígérte, 1500 új lélegeztető gépünk lesz a hét végére, bár az egészségügyi rendszer eddig csak pár százat kapott.

Mivel minden ország igyekezett sürgősen megvásárolni ezeket, világméretű hiány alakult ki, és ez késztette a kormányt arra, hogy lecsökkentse a távlatilag betervezett 30 ezer lélegeztető gép beszerzését.

Amint azonban a vírushalálozás kúszik felfelé, a Daily Mail vizsgálódása úgy találta, hogy a new yorki sürgősségi doki unortodox nézeteit messze nem olyan örültek, sőt meglehet éppen ellenkezőleg és esetleg kulcs lehet a halálok megelőzésében.

A lélegeztető géppel kezeltek halálozási aránya megdöbbentő. Egy angol vizsgálatban a 98 Covid-19 beteg kétharmada meghalt, akiket a lélegeztető gépre, vagy ahhoz hasonló készülékre kötöttek, áll az angol Intensive Care National Audit and Research Centre jelentésében.

A vírus által ugyancsak súlyosan érintett New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80% nem épült fel. A halálozás a lélegeztető gép használatával kapcsolatban más országokban is ugyanilyen rémisztő.

Dr David Farcy a Sürgősségi Orvoslás Amerikai Akadémiájának (American Academy of Emergency Medicine) elnöke szintén az ellen szólalt fel, hogy a lélegeztető gépeket univerzálisan alkalmazzák. Betegeit sikeresen kezelte oxigénnel orron át bevezetett csövön vagy maszkon keresztül. Betegeit bal vagy jobb oldalukra fektette, ami egyszerűbbé teszi a levegővételt a maszkon keresztül, mint a lélegeztető gépen, és ez azonnal megnöveli az oxigén szintet a betegek vérében.

"Ez megkérdőjelez mindent, amit gondoltunk", mondja. "Hat héttel ezelőtt a kórházban mindenki rohant volna intubálni és egy lélegeztető gépre tenni Önt." De többé nem.

Nos, mi ez a megváltozott hangnem? A válasz az, hogy egyes orvosoknak figyelemreméltóan új tézise van: eszerint a vírus tünetei sokkal inkább a magaslati levegő okozta légzési nehézségekre (amit az oxigén ritkulása okoz magas helyeken) a szénmonoxid mérgezésre (amit a vörös vértestek oxigénfelvevő képességének csökkenése okoz) emlékeztet.

Mindkét esetben az áldozatok küzdenek az oxigénért. De az ő tüdejük nincs roncsolódva, mint a tüdőgyulladásban szenvedőknek, akiket rutinszerűen raknak a lélegeztető gépre. Dr Kyle-Sidell azt mondja a videójában:"Ez a vírus előidézte betegség legjobban a magassági betegségre hasonlít."

(...)

A tüdőgyulladásos esetekben, magyarázza, a lélegeztető gép nagyon is elvégzi azt, amit a beteg légző izmai többé már nem, képesek, mivel túl fáradtak ehhez. De a Covid-19 betegeknek a légző izmai kiválóak. "Ezek a betegek oxigén elégtelenségben szenvednek, nem légzési elégtelenségben".

Támogatói közt vannak olyan nagyra becsült orvosok is, mint Dr Luciano Gattinoni a német Gottingeni Orvostudományi Egyetemről. A American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine írott levelében (ez egy tudományos közlési forma) Dr Gattinoni arra figyelmeztet, hogy a lélegeztető gép szokásos alkalmazása károsíthatja a Covid-19 betegek tüdejét.

Egy európai kórházban, ahogy a Covid-19 betegeket íly módon lélegeztették, 60%-uk meghalt. A küzdelembe beszállt Sherif Sultan professzor is, az írországi Nemzetközi Érsebészerti Társaság (International Society of Vascular Surgery) elnöke is.

Úgy gondolja, hogy az invazív lélegeztetés nem megoldás a Covid-19 betegeknek, mivel betegségük nem hasonlít a tüdőgyulladásra vagy hasonló légzőszervi betegségekre. Abba kell hagynunk, hogy a betegeket téves betegség feltevése alapján kezeljük, foglalta össze a vírussal kapcsolatos orvostudományi kutatások összefoglalását.

Sultan professzor úgy gondolja, alapvető jelzés, hogy a koronavírus különbözik a tüdőgyulladástól abban, ahogy megtámadja a szervezetet. A Covid-19 egyidőben támadja meg a tüdő mindkét felét, ami tüdőgyulladásban ritkán, ha egyáltalán előfordul.

Emlékeznünk kell arra, hogy ez egy nagyon új betegség, amivel először 8 hete találkoztak Nyugat-Európában, és amit az orvosok kétségbeesetten próbálnak megérteni. Ami zavarba hozza őket az az, hogy sok Covid-19 beteg a kórházba érkezésekor extrém alacsony oxigénszinttel rendelkezik.

(...)

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Sue Reid: Is this proof 'life-saving' ventilators are actually deathtraps? Their success rate is appalling and medics are increasingly worried they may do more harm than good, disturbing report reveals DAILY MAIL 18 April 2020

 

36 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page