top of page

Sue Reid: A lélegeztető gép használatát egyre több orvos kérdőjelezi meg

Komoly kételyek fogalmazódtak meg a lélegeztető gépek hatásosságával kapcsolatban. A lélegeztető gépek sztenderd kezelési mód a fertőzésből eredő tüdőgyulladások esetében. New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80%-a nem épült fel.

Komoly kételyek fogalmazódtak meg a lélegeztető gépek hatásosságával kapcsolatban. A lélegeztető gépek sztenderd kezelési mód a fertőzésből eredő tüdőgyulladások esetében. New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80%-a nem épült fel.

Egy fiatal sürgősségi orvos aggodalomterhes arccal kétségbeesett üzenetet küldött a világnak. Több száz koronavírusban megbetegedett ember esetét áttekintve úgy gondolja, hogy ezek a betegek abba a kezelésbe haltak bele, ami a megóvásukat szolgálta volna.

A kórházba besiető betegeket azonnal lenyugtatózzák és egy torkukba dugott tubuson keresztül a lélegeztető gép pumpálja a levegőt a tüdejükbe, oxigént küldve a testükbe szerteszét.

Ez a sztenderd kezelési módja a fertőzésből eredő tüdőgyulladásnak, és ezt a kezelést alkalmazták először Kínában a Covid-19 betegeknél, majd ezt követte Európa és most Nagy Britannia.

Ámde, egy őszinte Youtube videóban a new yorki sürgősségi orvos, Cameron Kyle-Sidell, megtörve az orvosi establishment szabályait arra figyelmeztet, tévedés a lélegeztető gépet ily módon használni.

Nyomatékosan hangsúlyozta: "Attól tartok, ez a téves kezelése mérhetetlen mennyiségű ártalmat fog okozni igen rövid idő alatt. A Covid-19 nem tüdőgyulladás és nem szabadna úgy kezelni, mintha az volna."

Videója, amit világszerte sokan láttak, arra szólít fel, hogy gondoljuk újra a súlyos Covid-189 betegek kezelésével kapcsolatos aggodalmakat. Különösen azt, hogy szakértők szerint a betegek védelmének legjobb módja volna, hogy oxigénnel telítjük a vérüket oxigén maszkon keresztül, mellőzve a lélegeztető gépet.

Beszámolók szerint azt a módszert alkalmazták Boris Johnsonnál is, aki a London's St Thomas Kórház intenzív osztályán küzdött az életéért a vírussal szemben.

Mielőtt a járvány kitört volna, Kyle-Sidell teóriájűt valószínűleg elutasították volna, mint eszement ötletet.

A legtöbb kiváló orvos specialista, kormányzati emberek és politikusok a korai napokban úgy ragaszkodtak a lélegeztető gépekhez, mint alapvető életmentő készülékekhez. Anglia azon igyekezett, hogy szerezzen belőle. Matt Hancock egészségügyi államtitkár azt ígérte, 1500 új lélegeztető gépünk lesz a hét végére, bár az egészségügyi rendszer eddig csak pár százat kapott.

Mivel minden ország igyekezett sürgősen megvásárolni ezeket, világméretű hiány alakult ki, és ez késztette a kormányt arra, hogy lecsökkentse a távlatilag betervezett 30 ezer lélegeztető gép beszerzését.

Amint azonban a vírushalálozás kúszik felfelé, a Daily Mail vizsgálódása úgy találta, hogy a new yorki sürgősségi doki unortodox nézeteit messze nem olyan örültek, sőt meglehet éppen ellenkezőleg és esetleg kulcs lehet a halálok megelőzésében.

A lélegeztető géppel kezeltek halálozási aránya megdöbbentő. Egy angol vizsgálatban a 98 Covid-19 beteg kétharmada meghalt, akiket a lélegeztető gépre, vagy ahhoz hasonló készülékre kötöttek, áll az angol Intensive Care National Audit and Research Centre jelentésében.

A vírus által ugyancsak súlyosan érintett New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80% nem épült fel. A halálozás a lélegeztető gép használatával kapcsolatban más országokban is ugyanilyen rémisztő.

Dr David Farcy a Sürgősségi Orvoslás Amerikai Akadémiájának (American Academy of Emergency Medicine) elnöke szintén az ellen szólalt fel, hogy a lélegeztető gépeket univerzálisan alkalmazzák. Betegeit sikeresen kezelte oxigénnel orron át bevezetett csövön vagy maszkon keresztül. Betegeit bal vagy jobb oldalukra fektette, ami egyszerűbbé teszi a levegővételt a maszkon keresztül, mint a lélegeztető gépen, és ez azonnal megnöveli az oxigén szintet a betegek vérében.

"Ez megkérdőjelez mindent, amit gondoltunk", mondja. "Hat héttel ezelőtt a kórházban mindenki rohant volna intubálni és egy lélegeztető gépre tenni Önt." De többé nem.

Nos, mi ez a megváltozott hangnem? A válasz az, hogy egyes orvosoknak figyelemreméltóan új tézise van: eszerint a vírus tünetei sokkal inkább a magaslati levegő okozta légzési nehézségekre (amit az oxigén ritkulása okoz magas helyeken) a szénmonoxid mérgezésre (amit a vörös vértestek oxigénfelvevő képességének csökkenése okoz) emlékeztet.

Mindkét esetben az áldozatok küzdenek az oxigénért. De az ő tüdejük nincs roncsolódva, mint a tüdőgyulladásban szenvedőknek, akiket rutinszerűen raknak a lélegeztető gépre. Dr Kyle-Sidell azt mondja a videójában:"Ez a vírus előidézte betegség legjobban a magassági betegségre hasonlít."

(...)

A tüdőgyulladásos esetekben, magyarázza, a lélegeztető gép nagyon is elvégzi azt, amit a beteg légző izmai többé már nem, képesek, mivel túl fáradtak ehhez. De a Covid-19 betegeknek a légző izmai kiválóak. "Ezek a betegek oxigén elégtelenségben szenvednek, nem légzési elégtelenségben".

Támogatói közt vannak olyan nagyra becsült orvosok is, mint Dr Luciano Gattinoni a német Gottingeni Orvostudományi Egyetemről. A American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine írott levelében (ez egy tudományos közlési forma) Dr Gattinoni arra figyelmeztet, hogy a lélegeztető gép szokásos alkalmazása károsíthatja a Covid-19 betegek tüdejét.

Egy európai kórházban, ahogy a Covid-19 betegeket íly módon lélegeztették, 60%-uk meghalt. A küzdelembe beszállt Sherif Sultan professzor is, az írországi Nemzetközi Érsebészerti Társaság (International Society of Vascular Surgery) elnöke is.

Úgy gondolja, hogy az invazív lélegeztetés nem megoldás a Covid-19 betegeknek, mivel betegségük nem hasonlít a tüdőgyulladásra vagy hasonló légzőszervi betegségekre. Abba kell hagynunk, hogy a betegeket téves betegség feltevése alapján kezeljük, foglalta össze a vírussal kapcsolatos orvostudományi kutatások összefoglalását.

Sultan professzor úgy gondolja, alapvető jelzés, hogy a koronavírus különbözik a tüdőgyulladástól abban, ahogy megtámadja a szervezetet. A Covid-19 egyidőben támadja meg a tüdő mindkét felét, ami tüdőgyulladásban ritkán, ha egyáltalán előfordul.

Emlékeznünk kell arra, hogy ez egy nagyon új betegség, amivel először 8 hete találkoztak Nyugat-Európában, és amit az orvosok kétségbeesetten próbálnak megérteni. Ami zavarba hozza őket az az, hogy sok Covid-19 beteg a kórházba érkezésekor extrém alacsony oxigénszinttel rendelkezik.

(...)

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Sue Reid: Is this proof 'life-saving' ventilators are actually deathtraps? Their success rate is appalling and medics are increasingly worried they may do more harm than good, disturbing report reveals DAILY MAIL 18 April 2020

 

Tovább a cikkhez

34 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page