top of page

Így bánta meg a nemváltást Amerika egyik legismertebb transzneműje (+ videó)

Jamie Shupe lassan egy éve döntött úgy, hogy mégis férfiként kíván élni, miután több évig nőként, majd harmadik neműként élt. Szerinte a transzneműség és a nembináris nemi identitás pszeudotudomány és jogi fikció, a transzmozgalom pedig megfélemlíti a szakembereket.

Mióta Semjén Zsolt benyújtotta törvényjavaslatát azzal kapcsolatban, hogy ezentúl a személyi igazolványban a születéskori biológiai nemet kell feltüntetni, a magyarországi LMBTQ-mozgalom nemzetközi kampányt indított, mivel szerintük a javaslat, ha törvényerőre emelkedne, ellehetetlenítené a hazai transzneműek életét.

Annak ellenére állítják ezt, hogy egyébként a magyar állam támogatja a nemváltó műtétet, bár jó ha tudjuk, hogy a valódi nemváltás lehetetlen. Sőt: egyre többen vannak, akik megbánják a nemváltó műtétet, s visszatérnek eredeti nemükhöz.

A leghíresebb visszatérő az amerikai transzmozgalom egyik leghíresebb, úttörő személyisége, James Shupe volt. Shupe 1963-ban született, 1987-ben házasodott meg, és feleségével egy lányuk van. 2013-ban kezdett transznemű nőként élni, s ekkor a James-t a semlegesebb hangzású Jamie-re cserélte. Az úgynevezett nemváltásban Shupe a hormonterápiáig jutott, aminek keretében irgalmatlan mennyiségű ösztrogént adtak neki. Erről így vallott:

„a nemváltásnek állítólag rendbe kellett volna tennie a mentális problémáimat, de azok inkább rosszabbak lettek.”

Sőt, háromszor kötött ki a hormonterápia miatt a pszichológián.

„Négy évvel ezelőtt arról írtam a New York Times-ban, hogy eldöntöttem: nőként élek tovább, és hogy »autentikusan a nőként szeretnék élni, aki mindig is voltam«, illetve hogy »sikeresen túladtam a fehér privilégiumomon, hogy Amerika leggyűlöltebb kisebbségének tagjává váljak«. Három évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy nem vagyok sem férfi, sem nő, hanem nonbináris – és a címlapokra kerültem, miután egy oregoni bíró úgy döntött, hogy identifikálhatom magam harmadik neműként, mint sem férfi, sem nő. Most megint akként a férfiként szeretnék élni, aki vagyok” – írta a The Daily Signalban egy évvel ezelőtt, 2019 márciusában Jamie Shupe, „Amerika első nonbináris személyisége”.

(...)

 

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page