top of page

Kormánykritikus jogász reagált Halmai Gábor „diktatúrázására”

Váratlan helyről válasz érkezett válasz Halmai Gábor kormánykritikájára. A korábban számos nemzetközi perben a kormánnyal szembeni felet képviselő Karsai Dániel tette helyre Halmai Gábor finoman szólva túlzó állításait a rendkívüli jogrend kapcsán.

Még a kormánypártisággal általában egyáltalán nem vádolható emberi jogi képviselők figyelmét sem kerülte el Halmai Gábor alkotmányjogász előző heti kirohanása a Verfassungsblogon. Mint ismeretes, a német alkotmányjogi témákat feldolgozó blog “Don’t Be Fooled by Autocrats” címmel közölt bejegyzést Halmaitól, aki esszéjében annak kapcsán intézett intelmet intézett Vera Jourovához, hogy az Európai Bizottság alelnöke a rendkívüli jogrend kapcsán kihirdetett jogszabályokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy azok nem ellenkeznek az Európai Unió jogrendszerével.

Halmai a blogbejegyzés társszerzőjeként azt a benyomást igyekszik kelteni az Európai Bizottság alelnökéről, hogy Jourová naív politikus, akit a magyar állami vezetők könnyedén befolyásolhattak a véleményalkotás során. A blogbejegyzés célja ennek megfelelően az lehetett, hogy felvilágosítsa a teljes európai közvéleményt a “magyar valóságról”.

De ez már láthatóan Karsai Dánielnek is sok volt, aki ugyanazon a felületen ugyanabban a témában publikált tegnap bejegyzést, reagálva Halmai finoman szólva szubjektív kritikájára. Ebből jól látszik, hogy milyen éles kontrasztban áll Halmai gondolatmenete egy liberális narratívához ragaszkodó, de józan megközelítéssel.

Halmai szerint például a Magyar Honvédség átvette az ország irányítását - ezt az állítást vélhetően azért engedte meg magának, hogy azt a benyomást keltse, hogy Magyarország katonai diktatúrává vált. A valóság ezzel szemben az, hogy a Magyar Honvédség a stratégiailag kiemelt jelentőségű ágazatokban jelent meg a szakmai koordináció elősegítése céljából – mutat rá Karsai.

Halmai továbbá tévesen hivatkozva a vonatkozó rendeletre, általánosan beszél a bíróságok működésének felfüggesztéséről, miközben ahogy arra Karsai Dániel gyakorló ügyvédként is rávilágít, ez egész egyszerűen hazugság.

(...)

 

34 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page