top of page

Credo: El kéne gondolkodni azon, hogy miért élünk

Míg az országok gőzerővel küzdenek a koronavírus ellen, addig megdöbbentő jogszabályokat fogadnak el a világ számos országában. Életellenesség a járvány idején az Uniótól Londonon át egészen Új-Zélandig. Megdöbbentő tényekkel szolgált az eheti Credo, milyen törvények születnek a háttérben, miközben a hírek a járványellenes küzdelemről szólnak.

Nem elég a koronavírus pusztítása az Unió számos országában, a járvány megfékezése érdekében készült európai parlamenti állásfoglalás többek között arról is rendelkezik, hogy folyamatosan fenn kell tartani a terhességmegszakító beavatkozásokat, de nem szabad korlátozni az "LMBTQ-személyek" jogait sem. A dokumentumból viszont nem derül ki, mi köze van mindennek a járvány elleni harchoz.

Londonban az Egészségügyi Minisztérium elérhetővé tette a terhesség 10. hetéig az otthon bevehető abortusztablettákat, Új-Zélandon pedig szintén már a világjárvány ideje alatt különös gyorsasággal fogadták el az új, szélsőségesen liberális abortusztörvényt.

„Azt látjuk, hogy világszerte próbálják felhasználni ezt a válsághelyzetet abortuszpárti szervezetek, politikai erők arra, hogy a saját abortuszpárti napirendjüket még inkább előtérbe szorítsák. (…) Számos országban hoztak kijárási tilalmat vagy kijárási korlátozást és mindenképp biztosítani szeretnék, hogy ennek ellenére az abortuszok szabadon folyhassanak tovább” - mondta a Citizengo magyarországi programfelelőse, Schittl Eszter.

„Azért látni kell politikai szempontból azt is, hogy a koronavírus-járvány egyfajta lehetőséget kínál azoknak, akik az abortuszt és más ehhez hasonló elképzeléseket érvényre szeretnének juttatni, hogy ezt kisebb feltűnéssel, majdhogynem titokban tegyék. Méghozzá azért, mert az egész világ arra figyel, hogy mi történik a járványhelyzetben. (…)” - fogalmazott az Alapjogokért Központ vezető elemzője, Pócza István.

Lelki vírusokra, a szavainkra ügyelő figyelem szájmaszkjára és a járvány kapcsán nyilvánvalóvá vált aránytalanságra és hangsúlytévesztésre hívta fel a figyelmet az elmúlt hetekben Székely János szombathelyi megyéspüspök. Valóban értékes számunkra az élet és az egészség? Vagy csak most a járvány idején fordítunk fokozott figyelmet beteg, szenvedő embertársainkra?

„Mindenkit elgondolkodtat egy kicsit megállította a világot, vagy legalábbis lelassította a vírus. Nagyon benne voltunk az óriási hajszában. A Szent Péter téren Ferenc pápa egy döbbenetesen jó mondatot mondott. Azt mondta, hogy: Azt gondoltuk, hogy örökre egészségesek maradhatunk egy beteg világban. Rohantunk a magunk haszna után, a tárgyak szinte fölfaltak. Nem hallottuk a szegények jajkiáltását, folytattuk a háborúinkat. Nem hallottuk meg a Föld jajkiáltását, amelyet kifosztunk és most csodálkozunk, hogy most minden összeomlik.

Tehát azt mondja, hogy muszáj elgondolkodnunk az egész életünk értelmén. Nagyon sokszor mintha ez emésztene fel sokunkat, hogy rohanunk, fogyasztunk, nyaralások, szép ruhák. Mintha egy géppé válna az ember, közben pedig egyre több a termelés, egyre nagyobb a haszon és az a jó politikus, aki ezt biztosítja. Most ez kicsit megállt és talán el kéne gondolkodni azon, hogy miért is élek” - mondta a szombathelyi megyéspüspök, Székely János.

 

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page