top of page

„A nulláról kell kezdenem”

FILIP MÓNIKA: BEVETT GYAKORLAT LESZ A MAGYAR NYELVŰ TÁJÉKOZTATÁS

Az új szlovák kormánykoalíció a napokban hagyta jóvá kormányprogramját, amely szerint az oktatási törvénybe bekerül a nemzeti oktatásügy meghatározása, és megtartják a nemzetiségi iskolákat, hogy azok ne essenek áldozatul a tervezett racionalizációnak. A felvidéki magyarság helyzetéről Filip Mónikát, az új kormány magyar nemzetiségű oktatásügyi államtitkárát kérdeztük.

– Ön a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt listáján indult magyar nemzetiségű jelöltként. Miért egy szlovák párt listáját választotta, és köztük miért a SaS-t?

– Azért indultam szlovák párt listáján, mert csak szlovák pártok szólítottak meg. Először a Progresszív Szlovákia lépett kapcsolatba velem. Nem politikai céllal, hanem mint közigazgatási szakembert kerestek meg. Annak ellenére, hogy nagyon magas helyet ajánlottak a választási listájukon, nem tudtam volna szakemberként a közigazgatási programjuk mögé állni. Magyar pártok nem fordultak hozzám, és nem is terveztem aktívan belépni a politikába. De szeptember végén Richard Sulík, a SaS vezetője felhívott, érdekes ajánlatot kaptam tőle, és döntő volt, hogy én írhattam a párt programjának közigazgatási részét. Ezt meg is tettem, és ennek áttanulmányozása után az eredetileg felajánlott 50-es számú hely helyett végül a 23.-ra kerültem a párt jelöltlistáján.

– Ön lett az oktatásügyi tárca első államtitkára. Ez milyen feladatokkal és felelősséggel jár?

– Egyrészt első államtitkárként a minisztert kell támogatnom. Bármelyik témánál a jobb keze kell legyek. Másodsorban mint államtitkár kaptam egy portfóliót, és ebben szeretnék eredményeket elérni. Három témakörben: a nemzetiségi oktatás, az inklúzió (befogadás) és a finanszírozás egységesítése.

– Jelzésértékű, hogy a kampány alatt is két nyelven kommunikált. Sőt talán először láthattuk az oktatásügyi minisztérium határozatát kiadva magyar nyelven is. Ez a jövőben is várható?

(...)

 

4 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page