top of page

„Orbán Viktort azért gyűlölték a kommunisták, mert ő volt az első, aki átverte és megalázta őket”

Mező Gábor újságíróval beszélgettünk, aki a rendszerváltás és a „hálózat” kutatója. Több könyvet és filmet is készített a nyolcvanas-kilencvenes évek titkosszolgálati bomlasztásáról, a moszkovita erővonal beépüléséről-átalakulásáról és továbbéléséről a demokrácia mindennapjaiban. A szakértőt a rendszerváltás hőseiről és árulásairól kérdeztük.

(...)

– Hogyan lehet definiálni a „hálózatot”? Mi volt a célja? A könyveidből-cikkeidből és a filmjeidből is úgy tűnik, mintha nem a Kádár-rendszer restaurálása és fenntartása, hanem magának a „hálózat” érdekeinek és hatalmának fenntartása.

– A „hálózatot” egy rugalmas ugyanakkor nagyon erős szövetként, pókhálóként tudnám most lefesteni, amelybe beletartoztak a nyolcvanas évek vezető politikusai, mondjuk Grósz Károlytól kezdve lefelé, a külkeresek, az impexek vezetői, az ismert újságírók, rádiósok, tévések, a különböző közgazdászok és bankárok, kezdve a Hitelbankot vezető Demján Sándorral, majd a postabankos Princz Gáborral, akik minden ilyesmit finanszíroztak, folytatva az olyan megtolt milliárdosokkal mint Várszegi Gábor, Fenyő János és társaik. De beletartoznak ebbe a színészek is, a valamikor teljesen egyeduralkodó kultúrkáderek, mint a KISZ-ből indult Farkasházy Tivadar, az egykori impexes Vágó István, a garázsmesterből lett sztárriporter Havas Henrik és a társaik. Voltak közöttük kétségtelenül tehetséges emberek, mondjuk a citromnyaló Farkasházyra még ez sem igaz, de mind egy irányba húztak. Mosták az emberek agyát a Heti hetesben, meg a jóval nyomorultabb Sas-kabaréban, és az emberek nem vették észre, hogy ugyanazoknak tapsolnak, akiknek korábban. Sokan ma sem tudják, hogy a zseniális Hofi legtöbb szövegét is egy volt ÁVH-s, Komlós János írta.

(...)

 

13 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page