top of page

Karácsony és Gyurcsány szerkesztője – Gál J. Zoltán, a „kicsi” kormányon

Sorozatunk előző részéből kiderült, hogy Gál J. Zoltán, a Népszava főszerkesztő-helyetteseként hogy volt egyben Medgyessy Péternek „kvázi a sajtófőnöke”. Ebben a részben feltárjuk a budai és toszkán villák világát, és közben eljutunk a Való Világ című klasszikusig is. Egy biztos: Karácsony Gergely helyében nem lennénk nyugodtak Gál J. és Gyurcsány régi, bizalmas kapcsolatát, no meg királycsináló előéletüket látva.

(...)

Gál J., és a „köteles beszéd” megcsinálása

Persze Gál J. ott volt a kor Szabó Tímea-féle akciója, a „23 millió románozás” történetnél is. Debreczeni Józsefnek ő számolt be utólag arról, milyen nehéz volt rávenni Kovács Lászlót arra, hogy rúgja fel az Orbánnal korábban megkötött megegyezést, és támadja meg a státustörvényt.

Az akciót „természetesen” Gyurcsány kezdeményezte, aki azóta is gyakran a külhoni magyarsággal szemben építi politikáját.

Arról már a jelenlegi DK-elnök vallott, hogy Gál J. jelen volt a köteles beszéd „megcsinálásáról” való, nagyon szűk körű döntésnél: „Úgy tűnik, hogy elveszítjük a választásokat. Összehívok magamhoz öt embert. Pontosabban hármat, merthogy összesen vagyunk öten. Mi ketten: Klára meg én, és jön Gál Zoli meg még két ember, akiknek a nevét nem fogom megmondani. Azért nem, mert a magyar reklámszakmában ma jó nevű emberek. A piacon működnek, ártana nekik a dolog. Tehát Gál van ott, a feleségem, meg ez a két ember (…) és azon a pénteken, ott nálunk, úgy döntünk, hogy ezt a kötélügyet kell megcsinálni.” Arról, hogy Gál J. mennyire közel volt a Medgyessy-kampányt ténylegesen irányító Gyurcsány-házaspárhoz már akkoriban, nagyon sokat elárul ez a történet.

Üzenetek Gyurcsánytól Medgyessynek

2002 nyarán aztán – Medgyessy visszaemlékezése szerint – Gál J. üzenetközvetítő a politikai szerepre vágyó Gyurcsány és az új kormányfő között. Medgyessy és leendő utóda ekkor, 2002 júliusában Balatonőszödön sétálgatva egyeztek meg arról, hogy Medgyessy reménybeli kétciklusos kormányzása után Gyurcsány jöhetne a helyére, akinek persze addig még az MSZP-ben is bázist kell építenie. Gál J. „két főnöke” abban is megállapodott, hogy 2002 szeptemberétől Gyurcsány a saját, Szalay utcai irodájából átjárva fogja segíteni a kormányfő munkáját, afféle informális tanácsadóként.

Utóbbi egyébként addig is fontos szeme és füle volt Medgyessynek, hiszen – megint „Az új miniszterelnök” című könyvre hivatkozva – arról is tudhatunk, hogy a Magyar Nemzet 2002. június 18-ai címlapcikkét, mely a D-209-es ügyet kirobbantotta, a reggel hatkor kelő és újságot olvasó Gyurcsány vette észre először a volt kampánytagok közül. „Végül én riasztom Gált, én riasztom Draskovicsot ebből az informális tanácsadói státusomból.” Azt is hozzátette, hogy „Medgyessy közben tartja ezt az újságírói konferenciát, én pedig próbálok Gál Zolival valamit kitalálni, hogy mit lehetne ebben az ügyben tenni”.

(...)

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page