top of page

Dr. Letoha Tamás: Magyarország ezt a járványt gyakorlatilag legyőzte! Exkluzív interjú a szegedi kor

Hétfőn reggel életbe léptek a lazítások, Szeged belvárosa a héten megtelt emberekkel. Rengetegen kérdezitek tőlünk: jó lesz ez így? Vagy épp most, a lazítások miatt fog elszabadulni a pokol járvány-ügyben? A kérdést Dr. Letoha Tamás “Év Példaképe” díjas szegedi kutatóorvosnak tettük fel, aki jelenleg is dolgozik a koronavírussal.

Sz365.: Hétfőn léptek életbe az enyhítő rendelkezések, azóta sorra nyitnak a teraszok, Szeged belvárosa egyre jobban megtelik emberrel. Mit gondolsz, lehet egy második, nagy bedurranása a járványnak pont amiatt, hogy “kiszabadultak” az utcára a szegediek (és persze, a Pest megyeieket leszámítva a komplett magyarság)?

Dr. Letoha Tamás: Ebben az időben már nem. A koronavírus által okozott felső légúti fertőzésnek a napsütéses nyári meleg nagyon nem kedvez. Ezt a fajta vírust 65 fokon 30 perc alatt lehet inaktiválni, magyarán ez a melegre relatíve érzékeny vírus. A következő hetekre már akár 30 fok körüli meleget is mondanak, ami egyáltalán nem kedvez a fertőzésnek, a nyári melegben nem kell majd számítanunk tömeges megbetegedésekre.

Hogy értsétek, a jelenlegi kutatásaink során is hő-inaktivált koronavírust használunk: a vírust 30-65 fokon kell melegíteni 30 percig és inaktiválódik. Ez nekünk, kutatóknak azért szerencsés, mert munka közben nem kell tartanunk a fertőzéstől, ugyanakkor a vírus különböző sejtmodellekkel folytatott kölcsönhatásait remekül lehet kutatni.

Félreértés ne essék: a világ legvirulensebb kórokozói Afrikából származnak, elég csak az ebolára gondolni, aminek egy ilyen fokú melegítés nem szabna gátat. A koronavírus viszont egy rendkívül érzékeny kórokozó a hőmérséklet szempontjából.

Szeged365.: Többen azt jósolják, ősszel vagy télen jöhet egy második, nagy koronavírus-hullám. Mit gondolsz róla?

Dr. Letoha Tamás: Télen és a tél – tavasz közti átmeneti időszakban mindig vannak és lesznek is influenzaszerű megbetegedést okozó vírusjárványok. Teljesen mindegy, hogy milyen vírusnak hívjuk, ebben az időszakban ez természetes. Nekem az a furcsa, hogy egy kicsit olyan, mintha mi, emberek most jöttünk volna rá, hogy a vírusok léteznek. Mindezt attól függetlenül, hogy például herpeszvírus-fertőzött a populáció közel 90%-a.

Amit már mondtam Nektek is, hogy a felső légúti fertőzések kb. 30%-ért eddig is koronavírusok voltak a felelősek. Ez nem egy újonnan kialakult víruscsalád, folyamatosan változnak, jönni fognak újak – a kérdés, hogy az emberiség mennyire felkészült arra, hogy racionális módon kezelje a megjelenésüket.

Ez a fajta pánikhangulat, ami a vírust kísérte, nem kedvez a racionális védekezésnek.

Mára nyilvánvalóvá vált: vírusok voltak, vannak, lesznek is. A pánikhangulat, ami a járványt kíséri, teljesen túlmegy a józan ész határain.

 

27 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page