top of page

A KOLDULÁS ETOLÓGIÁJA

(...) Feljegyezték a főemlősök etológiájával foglalkozó kutatók, hogy a majmoknak van egy könyörgő kéztartása, mellyel élelmet koldulnak egy másik majomtól. Ennek a kiszemelt kényszeradományozó nem tud ellenállni és odaadja a kért ennivalót. Azt is följegyezték, hogy ezután az adományozó majom időnként dührohamot kap és saját fejét veri, amiért olyan hülye volt, hogy a finom falatoktól megvált. De akkor már hiába.

Olvasom, hogy a falra mászó és dudálós Hadházy lódoktor pénzt gyűjtött a szabálysértési bírság kifizetésére a híveitől, méghozzá oly sikerrel, hogy valami 8 millió forint gyűlt össze a nemes célra. 8 millió forint sok pénz, például nagyjából 75 havi, azaz 6 és egynegyed évi nettó minimálbér, amiért hat évig minden reggel fel kell kelni és dolgozni legalább nyolc órát. (Elnézést a sok számért!) Ehhez képest a nagyszerű állatgyógyásznak még csak ki sem kellett állnia a forgalmas utcára, a lábánál kalappal, benne a beetetésre szánt kétszázasokkal, nyakában megható táblával: „Szegény nyomorult országgyűlési képviselő vagyok, alig milliós havi fizetéssel; adakozzatok!” Elég volt kitenni a számlaszámát és Orbánbasi diktatúráját emlegetni.

(...)

VAJON MIÉRT VAN AZ, HOGY A JELES STÁTUSZFÉRFIÚ OLY ALÁZATOS ÉS MEGHATÓ KÖNYÖRGÉSSEL KINYÚJTOTT BANKSZÁMLASZÁMA ELLENÁLLHATATLAN ADAKOZÁSRA KÉNYSZERÍTI A KÖZÖNSÉG EGY RÉSZÉT?

Az egyik ok az lehet, hogy az alamizsnálkodás, a rászorulók megsegítése, a keresztény hit egyik központi tétele. Segíteni másokon: kedves az Isten számára – tanítja a Szentírás. Ezért ültek/ülnek oly előszeretettel a koldusok a templom lépcsőin, remélve, hogy a hívekben, a mise és a szentbeszéd hatására, erős a Krisztusi tanítás. Nem véletlenül, a kocsma előtt nincsenek koldusok, oda ők is csak inni járnak.

A másik ok a szánalom lehet. Közismert a koldulásnak az a módszere, mikor valamely rémisztő és többnyire undorító fogyatékosság közszemlére tételével váltják ki a szánalmat és az adakozást. Az efféle hatás kiváltására Hadházy kiemelkedő módon alkalmas, csak ő nem testi, hanem szellemi torzulásait teszi közszemlére. Kőből kell lenni annak szívnek, amely nem esik meg, látván elmeállapotát. Hiszen, mint a római mondás tartja: „Akit az istenek el akarnak veszejteni, annak először az eszét veszik el.” A lódoktor pedig, láthatóan, igencsak magára haragította az isteneket.

SAJNOS TÖBB INDOKOT NEM TUDOK ELKÉPZELNI, BÁR TUDOM, HOGY A FANTÁZIÁTLANSÁG NEM ÉRV.

A helyzet egyébként az, hogy az ellenzéki bajadérok kara Feri figyelő tekintete előtt lejti táncait, hátha megakad a szeme rajtuk, és felkerülnek, valami nyerő helyen, arra a bizonyos választási listára. A zenekart pedig – a ritmusszekcióban Gréczyvel – mikroadományokból fizetik.

(...)

 

2 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page