top of page

Hello, Joseph McCarthy!

A revizionista történelem az egyik legnehezebb műfaj. Nemcsak azért, mert a társadalom által évtizedek vagy évszázadok óta elfogadott történelmet kell megcáfolni, hanem azért is, mert távol van az eseményektől, amelyeket új megvilágításba kíván helyezni. Bennem mindig gyanút keltett, amikor a hatalmon lévők újra akarták írni az elmúlt évszázadok, évezredek eseményeinek krónikáját. Az évtizedek során több olyan esettel találkoztam, amikor a győztesek új megvilágításba helyezték vagy csak egyszerűen átírták a múlt történéseit. De csak most találkoztam egy olyan szituációval, amikor a lúzerek próbálják átírni a történelmet. Ez teszi a mai történéseket igazán érdekessé.

Ha van egy olyan tulajdonsága az Amerikai Egyesült Államoknak, amely kiemelkedő és sok társadalom fölé helyezi, az a fantasztikus szólás- és sajtószabadság. Azt mondtam, hogy van?

Volt.

A PC, vagyis a politikailag korrekt beszéd már évek óta téma az Egyesült Államokban. A PC lényege, hogy a társadalom egy része tiltani szeretne minden olyan kifejezést, ami valamelyik kisebbségnek vagy társadalmi csoportnak nem tetszik, mert az számára sértőnek, kirekesztőnek vagy valamilyen tekintetben elítélhetőnek tűnik. Ez a totalitárius gondolkodás vezetett oda, hogy szeretett hazámban ma olyan boszorkányüldözés folyik, amit Amerika Joseph McCarthy óta nem látott. Talán emlékszik az olvasó, hogy McCarthy az 1940-es évek végén, az 50-es évek elején boszorkányüldözést folytatott olyan baloldali vagy baloldalinak hitt emberek ellen, akiket kommunistának, a Szovjetunió ügynökeinek titulált. Ennek a szörnyűségnek lett az eredménye az úgynevezett Hollywood blacklist. Művészeket és másokat fosztott meg évekre a szereplés, a kenyérkeresés lehetőségétől. Most más előjellel, hasonló jelenségeket tapasztalhatunk Abraham Lincoln hazájában.

Öngyűlölő politikusok aktív asszisztálásával megindult egy folyamat az amerikai történelem újraírására. A hírek arról szólnak, hogy Amerika nagyvárosaiban az amerikai múlt történelmi személyiségeinek szobrait kívánják ledönteni az anarchista rongálók. A konzervatív sajtó egy része ezeket a szobordöntögető bűnözőket a liberálisok nyakába szeretné varrni, de őszintén szólva ennek a liberalizmushoz semmi köze. A szobordöntögetés, a könyvégetés sokkal közelebb áll a fasizmushoz és a kommunizmushoz, mint akármilyen más irányvonalhoz. John Locke forogna a sírjában, ha valaki ezeket a történelemhamisító szobordöntögetőket liberálisnak nevezné.

(...)

A legkegyetlenebb dolog az, hogy sokan félnek kimondani a kimondandót, elmondani a véleményüket, mert – ellentétben az évszázados amerikai hagyománnyal – a szabad szólás gyakorlása megjósolhatatlan szankciókhoz vezethet. Ez a mozgalom egyben mindent megtesz annak érdekében, hogy az Egyesült Államokat alapító és fantasztikus teljesítményét irányító euroamerikai népcsoport tevékenységét minél negatívabb színben tüntesse fel. Ez a kirekesztő magatartás és ennek az arcpirító rasszizmusnak az antidemokratikus vonulatai még nagyon sok konfliktus forrásai lehetnek az elkövetkezendő évtizedekben.

(...)

 

4 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page