top of page

LejĂĄrattĂĄk, antiszemitĂĄnak bĂ©lyegeztĂ©k, vĂ©gĂŒl belehalt – SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter a mĂ©diahĂĄborĂș ĂĄldo

Stefka IstvĂĄn mĂ©diahĂĄborĂșs sorozatĂĄban ezĂșttal korĂĄbbi munkatĂĄrsĂĄra, barĂĄtjĂĄra, az Ă­rĂł, költƑ SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©terre emlĂ©kezik. SzentmihĂĄlyi SzabĂłt 2014-ben jĂĄrattĂĄk le vĂ©gzetesen, miutĂĄn kiderĂŒlt, hogy a mƱvelt, humanista mƱvĂ©szt jelöltĂ©k rĂłmai nagykövetnek. PĂ©ldĂĄtlan rĂĄgalomhadjĂĄrat indult ellene, amelynek vĂ©gĂ©n visszalĂ©pett, majd sĂșlyos beteg lett Ă©s meghalt. SzentmihĂĄlyi SzabĂł mĂ©g 1996-ban megĂ­rta a TĂ©rdre, magyar! cĂ­mƱ versĂ©t, amelyben tökĂ©letesen leĂ­rta, hogy mi törtĂ©nik ezzel a nĂ©ppel, ha engedi. Ezt sem bocsĂĄtottĂĄk meg neki. “Nem vertĂ©k le a vesĂ©jĂ©t, nem börtönöztĂ©k be, nem akasztottĂĄk fel. De rĂĄgalmaztĂĄk, antiszemitĂĄnak, szĂ©lsƑjobbos provokĂĄtornak neveztĂ©k, minden mocskot, amijĂŒk csak volt, rĂĄszĂłrtak. RĂĄ, az igazi szabadelvƱre, az igazi keresztĂ©nyre, a moralistĂĄra, a megbocsĂĄtĂłra.” MĂ©diahĂĄborĂș, 17. rĂ©sz.

A rendszervĂĄltĂĄst tĂĄmogatĂł nemzeti ĂșjsĂĄgĂ­rĂłkat tovĂĄbbra is cĂ©lkeresztbe ĂĄllĂ­totta a balliberĂĄlis sajtĂł. A rĂĄdiĂł Ă©s a televĂ­ziĂł Ășj vezetĂ©sĂ©t prĂłbĂĄlta lejĂĄratni a balos mĂ©dia: FarkashĂĄzy Tivadar a HĂłcipƑben (megjelent: 1993. 11. 11-Ă©n) teljes fĂ©nykĂ©pes oldalt szentelt ellensĂ©geinek.

PincĂ©rlĂĄzadĂĄsnak titulĂĄlta CsĂșcs LĂĄszlĂł rĂĄdiĂłs, Nahlik GĂĄbor televĂ­ziĂłs alelnökök szerepvĂĄllalĂĄsĂĄt. Nem kevĂ©sbĂ© tartotta helytelennek ChrudinĂĄk Alajos – a PanorĂĄma Ă©s a Parabola – Ă©s PĂĄlfy G. IstvĂĄn – a HĂ­radĂł Ă©s A HĂ©t fƑszerkesztƑinek – visszatĂ©rĂ©sĂ©t. PincĂ©rlĂĄzadĂĄsnak minƑsĂ­tette Stefka IstvĂĄn Ă©s MoldovĂĄnyi Ákos televĂ­ziĂłs fƑszerkesztƑ-helyettesek munkĂĄba ĂĄllĂĄsĂĄt is. MurĂĄnyi LĂĄszlĂł ƑstelevĂ­ziĂłs is megkapta beosztĂĄsĂĄt a cĂ­mlapon. Egy kis kozmetikĂĄzĂĄssal, fotĂłmontĂĄzzsal Ășgy tƱnik, mintha KĂĄdĂĄr JĂĄnos anno – 1989 elƑtt – a parlamentben mosolyogva kvaterkĂĄzna MurĂĄnyi Lacival, aki alĂĄzatosan hallgat.

Pedig tudjuk, hogy azok az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk, akik a ’70-es- ’80-as Ă©vekben bejĂĄratosak voltak a pĂĄrthĂĄzba Ă©s a parlamentbe, azokat a NĂ©pszabadsĂĄgban, a Magyar HĂ­rlapban, a NĂ©pszavĂĄban, a HVG-ben Ă©s a 168 ĂłrĂĄban kell keresni.

A pincĂ©rlĂĄzadĂĄs minƑsĂ­tĂ©s is jelzi a liberĂĄlis ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk gondolkodĂĄsĂĄt, tudatalattijĂĄt: az Ășr Ă©s a szolga, a pincĂ©r Ă©s a vendĂ©g, a volt pĂĄrtĂĄllami Ă©s a rendszervĂĄltoztatĂł ĂșjsĂĄgĂ­rĂł kĂŒlönbsĂ©gtĂ©telĂ©t. Mintha az Ășr Ă©s a vendĂ©g magasabb rendƱ lenne annĂĄl, aki dolgozik. A liberalizmus lĂ©nyege pedig Ă©ppen az, hogy mindenki egyenlƑ. De nĂĄluk ez csak szavakban lĂ©tezik.

Mi akkor, ott a jobboldalon, a nemzeti oldalon az Ƒ megĂ­tĂ©lĂ©sĂŒk szerint alacsonyabb rendƱek lettĂŒnk volna. Kis csacsik! A tudĂĄs, a morĂĄl, a gerincessĂ©g, a következetessĂ©g, a valĂłdi szabadelvƱsĂ©g mĂĄr akkor is a mi oldalunkon volt. S ezt nagyon sokan tudtĂĄk.

(...)

Ezt akkor nyilatkoztam, amikor GombĂĄr Csaba elnöksĂ©ge alatt sĂșlyos vĂĄlsĂĄgot Ă©lt ĂĄt a Magyar RĂĄdiĂł. Addigra mĂĄr nĂ©gy tĂĄborra oszlott a rĂĄdiĂł.

Az egyikbe tartoztak az egykori kommunistĂĄk, a karhatalmistĂĄk, a belĂŒgybƑl kĂŒldött ĂŒgynökök, akik hol burkoltan, hol nyĂ­ltan a rĂ©gi hatalmukat sĂ­rtĂĄk vissza. A mĂĄsik tĂĄborba tömörĂŒltek – fƑkĂ©nt a fiatalok – az SZDSZ-hez közelĂĄllĂł rĂĄdiĂłsok. A harmadikba a kormĂĄny irĂĄnti lojĂĄlis ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk, vĂ©gĂŒl a szĂĄmottevƑ negyedik rĂ©teg azokbĂłl ĂĄllt, akik egyik irĂĄnyba sem voltak elkötelezettek, viszont szerettek volna higgadt, alkotĂł lĂ©gkörben jĂł mƱsorokat kĂ©szĂ­teni.

No, ez az, ami nem mƱködött. A fĂ©lelem, a kiszolgĂĄltatottsĂĄg lĂ©gköre uralkodott ekkor a Magyar RĂĄdiĂłban. A Napközben, aminek rovatvezetƑ-helyettese voltam ekkoriban, a bĂ©ke szigete volt. VĂ©geztĂŒk a dolgunkat, Ă©lƑ mƱsorokat csinĂĄltunk, napi kĂ©t ĂłrĂĄt a Kossuthon – RĂłzsa PĂ©ter, ÓmolnĂĄr MiklĂłs, PĂĄsztor Magdolna, Szitnyai JenƑ, Haeffler AndrĂĄs, DĂĄm LĂĄszlĂł Ă©s sokan mĂĄsok, – s bĂĄr kĂŒlönbözƑkĂ©ppen gondolkodtunk-ennek ellenĂ©re ĂĄllandĂł mƱsorvendĂ©geink voltak PetƑ ÍvĂĄn, HorvĂĄth BalĂĄzs, TorgyĂĄn JĂłzsef, TamĂĄs GĂĄspĂĄr MiklĂłs, Csengey DĂ©nes, Tirts TamĂĄs, Deutsch TamĂĄs, LezsĂĄk SĂĄndor Ă©s a rendszervĂĄltĂĄs mĂĄs meghatĂĄrozĂł politikusai.

Ebbe a mƱsorkĂ©szĂ­tĂ©sbe nem tudott beleszĂłlni Szalay Zsolt, a Kossuth adĂłfƑszerkesztƑje sem, de mĂ©g PolgĂĄr Gyula sem, akit SzegedrƑl hoztak fel a nyakamra. SzegĂ©ny, nem tudta, hogy tƱzfĂ©szekbe kerĂŒlt. IgazĂĄbĂłl nem sok vizet zavart, a bosszantĂĄsomra talĂĄltĂĄk ki SzalayĂ©k. Akkor mĂĄr rendszeres mƱsorvezetƑje voltam A HĂ©t-nek, Ă©s a MÚK (Magyar ÚjsĂĄgĂ­rĂłk KözössĂ©ge) fƑtitkĂĄra voltam.

A fricska az volt, hogy amikor a törvĂ©nytelenĂŒl adĂłfƑszerkesztƑsködƑ – Kossuth, PetƑfi, BartĂłk – szemĂ©lyeket elzavartĂĄk 1993-ban, akkor CsĂșcs LĂĄszlĂł alelnök Ă©s P. SzabĂł JĂłzsef a Kossuth Ășj adĂłfƑszerkesztƑje kinevezett a Napközben SzolgĂĄltatĂł Rovat vezetƑjĂ©nek. Ezt a cĂ­met csak egy hĂłnapig Ă©lvezhettem, mert a mĂĄr ismert tĂ©nyek miatt az MTV HĂ­radĂłjĂĄba Ă©s A HĂ©t-be igazoltam ĂĄt.

IUS CLAMORIS

A kiabĂĄlĂĄs Ă©s a lĂĄrmĂĄzĂĄs jogĂĄrĂłl Ă­rt SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter az Új MagyarorszĂĄgban (1992. 03. 06.). Ezt hozta a rendszervĂĄltĂĄs demokrĂĄciĂĄja. Ma mindenki ordĂ­tozik, ez a legkisebb hangerƑ, amire odafigyelnek. Aki halkan beszĂ©l, annak nincs igaza. De azt is jĂłl tudjuk, hogy aki ĂŒvöltözik, annak mĂ©g kevĂ©sbĂ©.

SzentmihĂĄlyi felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy Horn Gyula, az MSZP frakciĂłvezetƑje az orszĂĄggyƱlĂ©sben tĂ­zezer feljelentĂ©s rĂ©mkĂ©pĂ©t festette a falra, mĂ­g a legfƑbb ĂŒgyĂ©sz mindössze ötrƑl szĂĄmolt be. Horn ezt arra utalva mondta, hogy MagyarorszĂĄg a nyilas Ă©s a kommunista korszakban is a feljelentƑk orszĂĄga volt. Ezt az ordas hazugsĂĄgot a kommunistĂĄk Ă©s a szocialistĂĄk hazugsĂĄgai közĂ© tehetjĂŒk, aminek nyilvĂĄnvalĂł szĂĄndĂ©ka nem volt mĂĄs, minthogy a magyarokat becstelen nĂ©pek közĂ© sorolja.

Ekkor mondtam Ă©n A HĂ©t mƱsorĂĄban, hogy a magyarokat kĂ©sƑbb inkĂĄbb a fĂ©lelem, a megtorlĂĄs következmĂ©nyei tartottĂĄk vissza a bosszĂșĂĄllĂĄstĂłl. Ez a nĂ©p elfĂĄradt, bĂ©kĂ©ben szeretne Ă©lni. SzentmihĂĄlyi nem vĂ©letlenĂŒl utalt arra, hogy a rendszervĂĄltĂĄskor mĂĄr nem volt erƑnk, de gusztusunk sem ahhoz, hogy a birodalom (szovjet) ĂŒgynökeit elĂ­tĂ©ljĂŒk, kiseprƱzzĂŒk. Ez persze hiba volt, de a korabeli viszonyokat ismerve, benne Ă©lve, nem volt mĂĄs lehetƑsĂ©ge sem a kormĂĄnynak, sem a tĂĄrsadalomnak.

SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter a Ius Clamorisban humanistakĂ©nt szĂłlalt meg. Egy kicsit talĂĄn azoknak a feljelentgetƑ, MagyarorszĂĄg- elleneseknek ĂŒzenve, akiknek soha nem szĂĄmĂ­tott a hazĂĄjuk:

„..Ne riogassanak az örök ĂŒvöltözƑk, ne jelentsĂ©k fel ĂĄllandĂłan ellenzĂ©ki korifeusok EurĂłpa legbĂ©kĂ©sebb nĂ©pĂ©t kĂŒlföldön. Olyanok, akik habozĂĄs nĂ©lkĂŒl megsĂ©rtik a magyar nĂ©p Ă©rdekeit, ha nekik Ășgy tetszik
S, ha a velĂŒnk Ă©lƑ gyilkosok, ĂŒgynökök, pufajkĂĄsok diktatĂșrĂĄrĂłl, keresztĂ©ny kurzusrĂłl, revansrĂłl rikoltoznak, legalĂĄbb mi tudjuk, kik Ƒk.”

Igen, tudtuk. Tudtuk ezt 1973-ban is, amikor az olvasĂłtĂĄborok mozgalmĂĄhoz kapcsolĂłdva a Fiatal ÍrĂłk SzövetsĂ©ge SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter, RatkĂł JĂłzsef Ă©s Varga Csaba szervezĂ©sĂ©ben Hatvanban egy talĂĄlkozĂłt hĂ­vott össze. Ebben az idƑben szovjet nyomĂĄsra a kĂĄdĂĄri diktatĂșra ismĂ©t bekemĂ©nyĂ­tett Ă©s minden gazdasĂĄgi, kulturĂĄlis nyitĂĄsra visszavonulĂłt fĂșjt. Az akkori fiatal Ă­rĂłk, költƑk mind ott voltak Hatvanban, nagyobb Ă­rĂłi szabadsĂĄgot követelve, mint pĂ©ldĂĄul CzakĂł GĂĄbor, Bari KĂĄroly, Utassy JĂłzsef, Dobai PĂ©ter, MĂłzsi Ferenc, Veress MiklĂłs, Nagy GĂĄspĂĄr vagy Vasy GĂ©za. A nĂ©pi- nemzeti Ă©rtelmisĂ©g is szervezkedett, nemcsak a Szabad KezdemĂ©nyezĂ©sek HĂĄlĂłzata, amely jĂłval kĂ©sƑbb Ă©bredt fel. HozzĂĄtĂ©ve, hogy ez az „ébredĂ©s” rejtĂ©lyes belĂŒgyi bekötĂ©sekkel volt tele.

Az alulrĂłl kezdemĂ©nyezett olvasĂłtĂĄbori mozgalom lelke RatkĂł JĂłzsef, Nagy GĂĄspĂĄr, SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter rĂ©szvĂ©telĂ©vel orszĂĄgos jelentƑsĂ©gƱvĂ© nƑtt. HatvanrĂłl csak annyit, hogy a fiatal Ă­rĂłk között meglapulĂł besĂșgĂłk Ă©s tartĂłtisztjeik rĂĄnk eresztettĂ©k a rendƑröket Ă©s a titkosszolgĂĄkat. FĂ©ltek tƑlĂŒnk. Mindenkit igazoltattak Ă©s vegzĂĄltak. TƑlem elvettĂ©k a magnĂłt Ă©s a mikrofont, Ă­gy nem tudĂłsĂ­thattam, mint kĂŒlsƑs a Magyar RĂĄdiĂłnak. Nagy ĂŒgy volt ez, mert a rĂĄdiĂłban errƑl hetekig beszĂ©ltek, de hĂ­rt nem lehetett adni. KĂĄdĂĄrĂ©k lekĂŒldtĂ©k gyorsan Hatvanba Darvas JĂłzsefet, az ÍrĂłszövetsĂ©g elnökĂ©t, hogy csillapĂ­tsa a kedĂ©lyeket.

A kedĂ©lyek csillapodtak, a rendƑri terror Ă©s a fenyegetĂ©sek hatĂĄsĂĄra. Ez akkor mindannyiunk szĂĄmĂĄra tanulsĂĄg volt: a kommunistĂĄk nagyon erƑsek Ă©s mindenrƑl tudnak. A Magyar RĂĄdiĂł IfjĂșsĂĄgi OsztĂĄlyĂĄnĂĄl is figyelmeztettek engem, hogy hĂșzzam össze magam, kĂ©szĂ­tsek dokumentum-riportokat, mert kiteszik a szƱrömet. TovĂĄbbra is mi maradt nekĂŒnk SzentmihĂĄlyival, RatkĂłval Ă©s a többiekkel? A zĂĄrt körben valĂł beszĂ©lgetĂ©s vagy KĂĄllĂłsemlyĂ©nben RatkĂłnĂĄl, a SzentkirĂĄlyi utcĂĄban SzentmihĂĄlyinĂĄl vagy nĂĄlam a SvĂĄb-hegyen augusztus 20-ĂĄn a nagy lobogĂł tƱznĂ©l szalonna sĂŒtĂ©s Ă©s vörösborozĂĄs törtĂ©nt. Ezt a kitĂ©rƑt a feledhetetlen barĂĄtom, SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter emlĂ©ke miatt tettem.

TÉRDRE MAGYAR

A polihisztor, rendkĂ­vĂŒl Ă©rzĂ©keny, kĂŒlönleges tehetsĂ©gƱ SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter, több Ă©vtizedes közös harc utĂĄn, Ă©lete teljĂ©ben kĂ©tsĂ©gtelen a mĂ©diahĂĄborĂș ĂĄldozata lett. JövƑbe-lĂĄtĂł volt, tudta, hogy mi törtĂ©nik körĂŒlöttĂŒnk, milyen gonosz, rosszakaratĂș emberek akarjĂĄk MagyarorszĂĄg sorsĂĄt a rossz irĂĄnyba terelni. Verseiben, Ă­rĂĄsaiban mindent elkövetett, hogy ezekre a bajokra, a tĂĄmadĂĄsok hĂĄtterĂ©re rĂĄmutasson. A Horn-, Kuncze-, Demszky-korszak legsötĂ©tebb idƑszakĂĄban Ă­rta meg a „TĂ©rdre, magyar!” cĂ­mƱ versĂ©t 1996. mĂĄrcius 15-re. A vers egy rĂ©szlete mindent elĂĄrul, hogy mi törtĂ©nik, mi fog törtĂ©nni velĂŒnk, ha engedjĂŒk.

“Megfojtanak, megfojtanak,/ kĂ­gyĂłznak, mint a szennypatak,/ sziszegve szĂłlnak szĂ©p szavak:/ hiszen szabad vagy, Ăł, szabad!/ Te vĂĄlasztottĂĄl engemet,/ te bamba, arctalan tömeg,/ elszĂ­vom lassan Ă©leted,/ nem lesz hĂĄzad, se gyermeked,/ nem lesz hazĂĄd, nem lesz hited,/ minden szavamat elhiszed,/ mindenhol szĂłzatom sziszeg.

ImĂĄdd a hƱvös bankokat,/ ott intĂ©zik a sorsodat,/ ne vidd vĂĄsĂĄrra bƑrödet,/ kerĂŒld a puskĂĄs Ƒröket,/ szemĂ©tdomb vĂĄros ez: a tiĂ©d,/ tiĂ©d az összegyƱlt szemĂ©t,


Ellopnak minden ĂŒnnepet,/ Ƒk adnak mindennek nevet,/ egymĂĄst ezĂ©rt kitĂŒntetik,/ hĂĄt ĂĄrulĂł, ki tĂŒntet itt, ki mĂĄsrĂłl mĂĄskĂ©nt szĂłlni mer,/ nem elvtĂĄrs Ă©s nem is haver,/ akit riaszt a pĂ©nz szaga,/ bizony, nem jĂł demokrata!/ HĂłhĂ©roddal ne alkudozz,/ kirablĂłdnĂĄl ne tiltakozz,/ majd eltakar a pesti kosz,/ megszoktad mĂĄr, megszökni rossz,/ nyugodj meg hĂĄt, PetƑfi nĂ©pe,/ Ă©s tĂ©rdre, magyar, tĂ©rdre, tĂ©rdre!”

AkĂĄr ma is Ă­rhatta volna PĂ©ter ezt a verset, amikor nem Demszky GĂĄbor Budapest fƑpolgĂĄrmestere, hanem alteregĂłja, KarĂĄcsony Gergely. SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ternek az ellen-oldal sohasem bocsĂĄtotta meg ezt a versĂ©t, fƑkĂ©nt azĂ©rt sem, mert Csurka LĂĄszlĂł szavalta el a HƑsök terĂ©n, a MIÉP több tĂ­zezres nagygyƱlĂ©sĂ©n.

BĂĄr csaknem ötven könyve megjelent az Ă­rĂłnak, költƑnek, tudomĂĄnyos-fantasztikus könyvek szerzƑjĂ©nek, szerkesztƑjĂ©nek, ĂșjsĂĄgĂ­rĂłnak, az angol irodalom egyetemi tanĂĄrĂĄnak, de az elmĂșlt Ă©vtizedekben annyi becsmĂ©rlƑ cikk, gyalĂĄzkodĂĄs nem jelent meg SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©terrƑl, mint 2014-ben.

Ennek elƑzmĂ©nye, hogy az MSZP-SZDSZ kormĂĄny az 1994-es orszĂĄggyƱlĂ©si vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn hatpĂĄrti egyeztetĂ©sek nĂ©lkĂŒl sajtĂłdiktatĂșrĂĄt vezetett be. A komcsik Ă©s a leszĂĄrmazottak megmutattĂĄk foguk fehĂ©rjĂ©t. VĂ©rfĂŒrdƑt rendeztek az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk között a Magyar TelevĂ­ziĂłban Ă©s a Magyar RĂĄdiĂłban. De nem kĂ­mĂ©ltĂ©k a mĂĄs helyen dolgozĂł kormĂĄnyközeli ĂșjsĂĄgĂ­rĂłkat sem. SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter az Antall-Boross kormĂĄny idejĂ©n a KĂŒlĂŒgyminisztĂ©rium sajtĂłfƑnöke, Ă©s a Hungarian Observer fƑszerkesztƑje volt, de a Horn-Kuncze kormĂĄny hatalomra jutĂĄsakor KovĂĄcs LĂĄszlĂł Ășj kĂŒlĂŒgyminiszter azonnal kirĂșgta.

Mint sokan, Ƒ sem kapott sehol ĂĄllĂĄst, nem jelenhettek meg Ă­rĂĄsai csak a Magyar FĂłrumban, de az onnan kapott fizetĂ©s nem volt elegendƑ csalĂĄdja fenntartĂĄsĂĄhoz. Volt olyan tĂ©l – 1996-ban –, hogy nem volt pĂ©nzĂŒk a tĂŒzelƑ megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄhoz. Új hĂĄzukban, Csillaghegyen ott fagyoskodott a csalĂĄd. Így Ă©lt abban az idƑben egy jobboldali ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, MagyarorszĂĄg egyik legnagyobb költƑje. Ennyit a szolidaritĂĄsrĂłl.

TörtĂ©nt aztĂĄn az, hogy 2014-ben a Fidesz-KDNP kormĂĄny Ășgy vĂ©lte, a több nyelven felsƑfokon beszĂ©lƑ polihisztort, aki keresztĂ©ny elkötelezettsĂ©gƱ Ă©s nemzetĂ©hez, magyarsĂĄgĂĄhoz hƱ, felkĂ©ri rĂłmai nagykövetnek. TermĂ©szetes elkĂ©pzelĂ©se volt ez a kĂŒlĂŒgynek, s termĂ©szetesen OrbĂĄn Viktornak, hogy olyanok legyenek lassan az orszĂĄg követei, akik nem MagyarorszĂĄg ellen dolgoznak, hanem mĂ©ltĂłkĂ©ppen kĂ©pviselik hazĂĄjukat.

A balliberĂĄlis mĂ©diahiĂ©nĂĄk azonban – a szintĂ©n balliberĂĄlis belföldi politikai erƑk, a MagyarorszĂĄg-ellenes kĂŒlföldi ĂŒzleti-politikai körök tĂĄmogatĂĄsĂĄval – szisztematikusan lejĂĄrattĂĄk a jelöltet. ValĂłszĂ­nƱ, hogy nem SzentmihĂĄlyi volt a vĂ©gsƑ cĂ©lpont, hanem OrbĂĄn Viktor Ă©s kormĂĄnya.

Akkor a Magyar HĂ­rlap fƑszerkesztƑjekĂ©nt vezĂ©rcikket Ă­rtam „
 egy eurĂłpai” cĂ­mmel a helyzetrƑl. MegĂ­rtam, hogy balliberĂĄlisok belsƑ szabĂĄlya, hogy a kiszemelt ĂĄldozatot nem szabad elengedni, a megsemmisĂ­tĂ©sig kell gyalĂĄzni, ĂŒldözni Ƒt Ă©s csalĂĄdjĂĄt. Nem szĂĄmĂ­t erkölcs, tisztessĂ©g, igazsĂĄg, ĂșjsĂĄgĂ­rĂłi objektivitĂĄs, legyen az akĂĄr hazugsĂĄg is, akkor is csinĂĄlni kell. A hazugsĂĄgbĂłl igazsĂĄgot kell barkĂĄcsolni. Ez nem idegen tƑlĂŒk, nem elƑször mƱvelik. Ez a balliberĂĄlis mĂ©dia igazi arca. A brancs arcĂĄt sokszor nem is lĂĄtjuk, de tudjuk, hogy volt ĂŒgynökökbƑl, besĂșgĂłkbĂłl, szt-tisztekbƑl, a KĂĄdĂĄr-rendszer leghƱsĂ©gesebb kiszolgĂĄlĂłibĂłl vagy azok leszĂĄrmazottaibĂłl tevƑdik össze
 Mondhatni a rendszervĂĄltĂĄs kezdetĂ©tƑl, 1990-tƑl a munkĂĄjuk nem mĂĄs, mint a valĂłdi rendszervĂĄltĂĄs akadĂĄlyozĂĄsa, a polgĂĄri, nemzeti erƑk, a jobboldal lejĂĄratĂĄsa. Ennek a cĂ©lnak megvalĂłsĂ­tĂĄsa a mai napig tart. Ɛk az ötödik hadoszlop, amely vĂĄlasztĂĄsi veresĂ©ge ellenĂ©re mindig ĂșjjĂĄszervezƑdik Ă©s tĂĄmad. Akkor Ă©ppen SzentmihĂĄlyi SzabĂł PĂ©ter kerĂŒlt a lĂĄtĂłkörĂŒkbe.

Mi volt a bƱne a mĂĄr kinevezett rĂłmai nagykövetnek? DĂ©si JĂĄnos NĂ©pszavĂĄban megjelent cikke szerint „
harmadosztĂĄlyĂș, szĂ©lsƑjobbos, antiszemita provokĂĄtor”. MĂĄs gyalĂĄzkodĂłk szerint kommunista, fasiszta, Csurka IstvĂĄn lapjĂĄba Ă­rt, rasszista


A magyar balliberĂĄlisok rĂĄgalmazĂĄsa sikerrel jĂĄrt. Egy nagy mƱveltsĂ©gƱ – olaszul is beszĂ©lƑ – moralista, polgĂĄri humanistĂĄt sikerĂŒlt Ășjra partvonalon tĂșlra tenni. Ez ĂĄm a gyƑzelem. PĂ©ldĂĄtlan a magyar diplomĂĄcia kinevezĂ©si törtĂ©netĂ©ben, hogy egy szuverĂ©n ĂĄllam döntĂ©sĂ©be kĂŒlföldi erƑk is beavatkoztak. SzentmihĂĄlyi feladta. A Corriere della Sera olasz napilapban Ă­gy nyilatkozott: “
AzĂ©rt ĂĄlltam fĂ©lre, mert nem akartam megzavarni az OlaszorszĂĄg Ă©s MagyarorszĂĄg közötti kapcsolatokat
 A tĂĄmadĂĄsok alaptalanok, elƑítĂ©letekre Ă©s felvetĂ©sekre Ă©pĂŒlnek. Nem tartom magam antiszemitĂĄnak. Messze ĂĄll tƑlem minden rasszista vagy idegengyƱlölƑ Ă©rzelem
”

Ilyen egy igazi magyar Ășriember, akibƑl ma mĂĄr csak nagyĂ­tĂłval lehet talĂĄlni. Önmaga lĂ©pett. SzentmihĂĄlyit akkor az OrbĂĄn kormĂĄny rĂłmai nagykövetnek szĂĄnta, de a balliberĂĄlis csĂŒrhehad a halĂĄlba kergette. Összefogott ellene a hazai baloldal Ă©s a MagyarorszĂĄgot lejĂĄratĂł nyugati liberĂĄlis pĂ©nzemberek, politikusok egy szƱk csoportja.

Pedig 2014 mĂĄrciusĂĄban mĂ©g minden orvosi lelete negatĂ­v volt. Nem vertĂ©k le a vesĂ©jĂ©t, nem börtönöztĂ©k be, nem akasztottĂĄk fel. De rĂĄgalmaztĂĄk, antiszemitĂĄnak, szĂ©lsƑjobbos provokĂĄtornak neveztĂ©k, minden mocskot, amijĂŒk csak volt, rĂĄszĂłrtak. RĂĄ, az igazi szabadelvƱre, az igazi keresztĂ©nyre, a moralistĂĄra, a megbocsĂĄtĂłra.

PĂ©ter 2014. oktĂłber 20-ĂĄn egy hirtelen jött sĂșlyos, gyĂłgyĂ­thatatlan betegsĂ©gben elhunyt. A mĂ©diahĂĄborĂș egyik nagy ĂĄldozata Ƒ.

(folytatjuk)

 

114 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY mƱvei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page