top of page

Mégis igazuk volt a svédeknek a koronavírus-járvány kezelésében?

Miközben az Egyesült Államokban naponta 50-60 ezer új COVID esetet regisztrálnak, Svédország úgy tűnik kilábalt a járványból. 50-nél kevesebb új fertőzött van, és egy hete naponta 2 ember veszti életét.

Svédországot igazi fekete bárányként tüntette fel a média, amikor a koronavírus-járvány kitört Európában. Kritikákkal illették minden irányból, amiért nem vezetett be olyan drasztikus lezárásokat, mint a többi európai ország, illetve az Egyesült Államok. Mint arról mi is beszámoltunk, Svédország inkább az emberekre és azok felelősségérzetére bízta a döntést. Azt javasolták a svéd állampolgároknak, hogy józan belátásaik szerint cselekedjenek. Amennyiben lehetséges tartsák be a biztonságos távolságot, és ne szervezzenek 50 főnél nagyobb összejöveteleket. Az időseket arra kérték, hogy kerüljék a közösségi helyeket, a munkavállalók pedig, ha tudnak, inkább otthonról dolgozzanak. Úgyis mondhatjuk, hogy kértek és nem követeltek.

Drákói szigor mindenhol, kivéve Svédországban

Svédország amúgy nem légből kapott ötletként nem korlátozta a polgárokat. Döntését szakértői, tudományos alapon hozta meg. Célja nem az volt, hogy harcoljon egy láthatatlan ellenséggel, hanem hogy megvédje az időseket és betegeket, miközben nem korlátozta a fiatal, egészséges emberek szabad mozgását. Habár kisebb-nagyobb gócpontok kialakulhatnak az országban, ahol emberek veszthetik életüket, mégis úgy véli a skandináv ország, hogy nem lesz második hullám, csupán egy gyengébb influenza-szerű járvány, amely nem fogja elárasztani az egészségügyi rendszert.

Ezek után már csak az a kérdés, hogyha a svéd modell is tudományos alapokon nyugszik, miért volt olyan kegyelten a világsajtó az északi országgal? Svédország igazából egyetlen dolgot tett: nem korlátozta az embereket. Vállat vonva a bezárásra, folytatták saját független politikájukat, és nem álltak be a sorba. A bezárások ugyanis mérhetetlen károkat okoztak szerte a világon. A The Evening Standard napilag a következőket írta a szigorú korlátozásokkal kapcsolatban:

A lezárások alig befolyásolták a koronavírusban elhunyt emberek számát. A torontói egyetem és a texasi egyetem kutatói úgy találták, hogy az ország zárva tartása és a COVID-19 halálozási aránya között nincs szoros kapcsolat.

A szakértők május 1-jéig összehasonlították a halálozási rátákat abban az 50 országban, amelyeket a legsúlyosabban érintett a járvány. A számításokból kiderült, hogy egymillió emberből csak 33 halt meg a vírus következtében. A tanulmány megállapította, hogy a korlátozó intézkedések bevezetésével sikerült megállítani a kórházak túlterheltségét, ám ez jelentősen nem csökkentette a halálesetek számát.

Az olyan kormányzati intézkedések, mint a határok lezárása, a karantén és a COVID-19 tesztelés magas aránya nem voltak összefüggésben a kritikus esetek számának vagy az elhalálozás szignifikáns csökkenésével, írta a Lancet EClinicalMedicine online folyóiratában megjelent tanulmány.

Akkor mire volt jó a lezárás?

Tehát összességében véve a lezárások mégsem voltak olyan hatékonyak, mint amennyire egyesek számítottak. A svéd modell egy használható alternatíva lehet, ha netán mégis megérkezne az a bizonyos második hullám. Sokan azt állították, hogy az ország félvállról vette a járványt, ami miatt sokkal több életet követelt a vírus, mint a szomszédos országokban. Ebben még van is igazság, hiszen Dániában, Norvégiában vagy Finnországban jóval kevesebb áldozata volt a COVID-nak. De jóval alacsonyabb a halálozási ráta Svédországban, mint Franciaországban, Olaszországban vagy Spanyolországban, ahol brutális lezárásokkal próbálták megfékezni a kórt. A svéd gazdaságot ugyanakkor nem vágta annyira padlóra a járvány, mint a többi európai országét.

A Capital Economics kedden közzétett jelentése szerint “a svéd gazdaságot sújtotta a legkevésbé a járvány Európában, így lettek a legjobbak egy rossz csoportban”.

Noha Svédország nem volt immunis a világjárvány gazdasági hatásaira, ez volt az egyetlen olyan gazdaság, amely 2020 első negyedévében növekedést produkált. Neves közgazdászok azt írták, hogy “a svéd gazdaság jól kezelte a COVID-ot, részben a kormány laza intézkedéseinek köszönhetően. Előrejelzésünk szerint a GDP mindössze 1,5%-kal esik vissza ebben az évben.”

A Business Insider szerint “Svédország fokozatosan felgyorsítja a gazdaságát, míg az Egyesült Államok továbbra is megragad a sárban.”

Mégis lett nyájimmunitás

Kohan Giesecke, svéd fertőző betegség szakértő arra figyelmeztette a lezárást választó országok vezetőit, hogyha a korlátozásokat feloldják ismét nőni fog az új esetek és halálesetek száma. Feltehetjük tehát a kérdést, hogy mi lesz ősszel, amikor megérkezik a hideg idő, egyre több lesz a felsőlégúti betegséggel, influenzával küszködő. Ismét lezárnak mindent, amely következtében még több lesz a munkanélküli, a nélkülöző?

Svédország vezető járványügyi szakembere kedden azt mondta, hogy az új kritikus COVID-19 esetek és a halálozási ráta gyors csökkenése azt jelzi, hogy Svédország stratégiája a járvány lassítására működött. Anders Tegnell, a közegészségügyi hivatal vezető epidemiológusa szerint Svédországban sikerült viszonylag széles körű immunitást elérni. Úgy tűnik, sikerült lelassítani a járványt, nyájimmunitást szerezni, tehát a svéd dolog működik. Mondjuk, miért ne működne? Az emberi faj évezredeken keresztül számos járványt túlélt. Immunitást szereztünk, megerősödtünk és itt vagyunk.

 

71 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page