top of page

Sérti a véleménynyilvánítás szabadságát a Facebook indokolatlan cenzúrája

A szólásszabadságot és az információáramlást sérti a Facebookon hullámszerűen bekövetkező indokolatlan személyes profilfelfüggesztés gyakorlata. Szakértők szerint szükség lenne a közösségi oldal szabályozására magyar jogszabályokat alkotni, viszont olyan adatvédelmi kérdésekben, mint a személyes okmányok bekérése, a magyar hatóságoknak nincs mozgástere. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát. Simon János politológus lapunknak arról beszélt, hogy egy politikai kampányban elkövetett letiltáshullámmal a Facebook tulajdonosa erős befolyással bír a választás kimenetelére.

A nyár folyamán immár a második személyes profilfelfüggesztési hullám söpört végig a Facebookon. Tömegével, indokolatlanul, szűrés nélkül függesztett fel a Facebook személyes profilokat, amelyeket csak a személyi igazolványról készült fotó elküldése után, napokkal később oldottak fel.

A felfüggesztések gyakorlata aggályos, hiszen gátolja a szabad véleménynyilvánítást, az információáramlást és egyes helyeken a munkavégzést is. Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy mi állhat az újabb letiltási hullám mögött. Az viszont érdekes, hogy az időpont egybevág Donald Trump amerikai elnök azon felvetésével, hogy a koronavírus miatt el kellene halasztani az őszi amerikai elnökválasztást.

Simon János politológus szerint a Facebook hullámszerű felfüggesztéseinek valódi okairól egyelőre találgatások folynak, de az mindenképpen egyértelmű, hogy a Facebooknak nagy szerepe van a közvélemény formálásában, mert az oldalt a legkisebb településeken is elérik. A politológus kijelentette: aki a Facebookot uralja, pont olyan, mint aki televíziós csatornák felett rendelkezik.

– A politikai kampányokban a mobiltelefonok szerepét átvette a Facebook, korábban az sms-eknek volt nagy szerepe, most a közösségi médiának. Ha a politikai kampány hajrájában a személyes profilokat tömegesen letiltják, megbéníthatják a kormányzati erőt, és erre komoly esély is van a következő választáson – hívta fel a figyelmet Simon János. A politológus régóta szorgalmazza, hogy a visegrádi országok fogjanak össze, és alkossanak meg egy új közösségi felületet, hogy az információáramlás ne csak a Facebookon keresztül működhessen.

Péterfalvi Attila szerint adatvédelmi szempontból aggályos a felhasználók okmányainak lemásolása. – A szólásszabadság és az információáramlás szempontjából is kifogásolható gyakorlat a profilok ideiglenes felfüggesztése, az egyenlő jogokat minden téren meg kell adni. Vizsgálni kell a Facebook szabálytalan eljárásait, és alternatívákat kell keresni – mondta el lapunknak Simon János.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén. Péterfalvi Attila szerint a magyar gyakorlatot figyelembe véve

aggályos az okmánymásolás, ami az adatvédelmi szabályzat elveivel és a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával is ellentétes. – Túlzónak tartom ezt a gyakorlatot, de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására – mondta el Péterfalvi.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke arról tájékoztatott, hogy Varga Judit igazságügyi miniszer létrehozta a Digitális Véleményszabadság munkacsoportot. Ennek ülésén felvette, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia.

(...)

 

7 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK