top of page

Nick Cave: A politikai korrektség a világ legboldogtalanabb vallása lett

„Az eltörlés kultúrája, amennyire én látom, az irgalmasság antitézise. A politikai korrektség a világ legboldogtalanabb vallása lett. Az egykori becsülendő próbálkozása, hogy méltányosabb társadalmat képzeljen le, mostanra egy vallás legrosszabb aspektusait tükrözi – annak szépségei nélkül” – írja a világhírű alternatív rocker a cancel culture és a politikai korrektség hatásairól.

Nick Cave filozofikus írásban válaszolt egy hozzá érkezett kérdésre, amiben az eltörlés kultúrájáról (cancel culture) kérdezték őt. Az ausztrál zenész a következőket írta a The Red Hand Files nevű blogon.

„Az irgalom az az érték, aminek minden működő és toleráns társadalom szívében kellene lennie. Az irgalmasság végső soron elismeri, hogy mi mindannyian tökéletlenek vagyunk, és ezzel oxigénhez juttat, hogy levegőt tudjunk venni – hogy védve érezzük magunkat egy társadalmon belül, kölcsönös gyarlóságainkon keresztül. Az irgalmasság nélkül egy társadalom elveszíti a lelkét és felfalja önmagát.

Az irgalmasság megadja nekünk a képességet, hogy nyíltan vegyünk részt szabad társalgásokban – a kollektív felfedezés kiterjesztésével a közös jó felé. Ha az irgalom vezérel minket, akkor létezik a kölcsönös figyelem biztonsági hálója, és így – Oscar Wilde-ot idézve – eljátszhatunk a gondolatokkal.

De az irgalmasság nem adottság. Ez egy olyan érték, amit gondoznunk és ami felé törekednünk kell. A türelem megadja a bizalmat az érdeklődő szellemnek, hogy szabadon barangoljon, hogy hibázhasson, hogy kijavítsa önmagát, hogy bátor legyen, hogy merjen kétkedni; és a folyamat során új és fejlettebb gondolatokra találjon. Az irgalom nélkül a társadalom rugalmatlan, félelemteli, bosszúszomjas és humortalan lesz...

Az eltörlés kultúrája, amennyire én látom, az irgalmasság antitézise.

A politikai korrektség a világ legboldogtalanabb vallása lett.

Az egykori becsülendő próbálkozása, hogy méltányosabb társadalmat képzeljen le, mostanra egy vallás legrosszabb aspektusait tükrözi – annak szépségei nélkül. Morális bizonyosság, önnön igazságunkba vetett hit – a megváltás lehetősége nélkül. Szó szerint egy ámokfutásba kezdő, rossz vallássá vált.

Az eltörlés kultúrájának ellenkezése, hogy a kényelmetlen gondolatokkal kapcsolatba lépjen,

fullasztó hatással járt a társadalom kreatív lelkére. Az együttérzés egy olyan alapvető élmény, amiből a képzelet géniusza és nagylelkűsége születik. A kreativitás a szeretet cselekedete, amely a legalapvetőbb elképzeléseinket is kikezdi, és így tudunk új szemmel nézni aztán a világra. Ez a művészet és az eszmék funkciója és dicsősége. Egy olyan erő, amely saját értelmét ezeknek a bonyolult eszméknek az eltörlésében látja, lekorlátozza a társadalom kreatív szellemiségét, és annak összetett, sokszínű kultúráját támadja.

És itt vagyunk most. Egy változó kultúrában élünk, és lehet, hogy egy egyenlőbb társadalom felé tartunk - én nem tudom, de vajon milyen alapvető értékeket fogunk elveszíteni a folyamat során?”

(...)

 

14 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK