top of page

Politikai elemzés 94. A Trump-szakítás mélysége

(...) A beindult rendszeres vizsgálatok azt mutatják, hogy Trump nemcsak szavakban és a kampányban harsogta az America First! jelszavát, és ígérte az USA széles világhatalmi szereptől elfordítását, illetve a belső amerikai társadalom megvédését és munkával ellátását, hanem tényleg szakított az addigi, majd nyolcvan éve tartó politikai tervező csapatokkal összefonódással, és nagy nehézségekkel egy tőlük független adminisztrációt épített fel. Tudni kell ugyanis, hogy függetlenül attól, hogy republikánus vagy demokrata lett a mindenkori elnök, az USA kül- és biztonságpolitikáját, illetve pénzpolitikáját jórészt öt agytrösztből álló csoport határozta meg hagyományosan, a leghatalmasabb ezek közül az 1921-ben alapított CFR, az 1954-ben alapított Bilderberg Group és az 1973-ban alapított Trilaterális Bizottság (a maradék kettőt az Aspen Insitute és a Atlanic Council jelenti).

Tavaly őszi tanulmányában Bastiaan van Apeldoorn és egy szerzőtársa a Clinton/Bush/Obama elnöki adminisztrációkat megvizsgálva úgy látta, hogy e három elnök adminisztrációjának csúcsain (melyek együtt az 1990-től induló USA vetélytárs nélküli, egyedüli világhatalmi korszakát jelentették) az összes poszt nagy többségét ezen agytrösztökből származók töltötték be. Egyes belpolitikai jelentőségű kérdésekben lehettek óriási eltérések Bush és elődje, Clinton, illetve utóda, Obama politikájában (pl. homoszexuálisok házasságát vagy az abortuszt illetően stb.), de az USA világhatalmi szerepét illetően ugyanaz a világhatalmi szerepet erőltető külpolitikai/pénzügyi csoport uralta már 1940-es évektől az amerikai elnökök politikájának meghatározását. Ezzel szakított Apeldoornék vizsgálatai szerint Trump, és ezzel nemcsak 75 éve tartó USA politikával szakított otthon, hanem az e politika révén a nyugati világban és a világ többi részén kiépített-kitelepített amerikai hatalmi részekkel is. Az USA állami (világ)hatalmát egyszerűen kivonta mögülük.

Így lehet megérteni, hogy e kitelepített amerikai világhatalmi szerep részeként az egyik legerősebb ág, a Soros-birodalom a maga 120 országra kiterjedő alapítványi és NGO-hálózati hadseregével miként került szembe - legalábbis eddig ideiglenesen - az USA állami erejével, és mit jelentett ez számára. A Trump-adminisztráció ugyanis nemcsak kiállt a globális Soros- birodalom mögül, hanem a legintenzívebb kapcsolatot épített ki a Soros birodalom fő ellenségeit jelentő Netanjau nemzeti zsidóságra átépített Izraelével, de az európai nemzetállami prioritásokat kormányerővé tevő Magyarországgal és Lengyelországgal is.

(...)Í

 

15 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page