VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Ursula von der Leyen (tegnap) hadat üzent a konzervativizmusnak

Ursula von der Leyen (tegnap) Brüsszelben évértékelő beszéd helyett hadüzenetet küldött minden tagállamnak, akik maradiságukkal hátráltatják az európai egység megszületését. De olyat, amit eddig talán egyetlen bizottsági elnök sem mert megengedni magának. A szemünk előtt kezdett tegnap megformálódni az Európai Egyesült Államok.

Hogy mindenki számára egyértelműen fejezzem ki magam: az LMBTIQ-mentes övezetek emberiességmentes övezetek, amelyeknek nincs helye Uniónkban – hangzott el az Európai Bizottság elnökének (tegnap délutáni) évértékelőjében ez a kinyilatkoztatás.

Már ez is kemény mondat egy elméletben párt- és ideológiafüggetlen méltóságtól, mivel Ursula von der Leyen nem csak hitet tett a kontinens egyik, ha nem a legmegosztóbb kérdésében, de egyben kijelentette ezt is: aki nem így gondolkodik genderkérdésben, annak nincs helye Európában.

A beszéd viszont folytatódik, és a továbbiakban kiderül, hogy amit hallgatunk, az nem évértékelő. Hanem hadüzenet.

Mivel talán ez volt az egész beszédben a leglazább mondata.

Az Európai Parlament zengett a monoton tapstól minden kijelentés után, amit Leyen fenyegetően tett a konzervatív tagállamok felé.

Egy a tábor, egy a zászló, egy az ideológia

Ursula von der Leyen egy olyan műfajjal kísérletezett tegnap – vagyis inkább honosított meg – melynek az Egyesült Államokban évszázados hagyománya van: ez pedig a State of the Union.

State of the Union: lényegében nem más, mint egy kötött formájú évértékelő, amire a mindenkori amerikai elnököt az alkotmány kötelezi. Az amerikai Kongresszus két háza ilyenkor összegyűlik, az elnök nekik festi le az ország aktuális helyzetét, a képernyőn pedig szó szerint tízmilliók követik a beszédet – ennek kisebb, savanyúbb, kékebb verzióját eresztette meg tegnap az „európai elnök”, vagy legalábbis aki ehhez legközelebb áll.