top of page

Önveszélyes csodafegyver

Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba, tanította úgy kétezer-ötszáz éve Hérakleitosz. A dialektika atyjának nevezett ógörög bölcs az Égei-tenger partján fekvő Epheszosz poliszban élt, nem messze Leszbosztól

A görög sziget mostani migránsőrülete kapcsán azonban kiderült, hogy a vezető nyugati politikusok már sokadszor lépnek ugyanabba a zavaros, örvénylő, áradó folyóba – mégsem tudnak átjutni a túlsó, biztonságos partra.

Hiába húzódik immár több mint öt éve az európai migrációs válság, az unió vezető politikusai és testületei egyetlen érdemi lépést sem tettek a tömeges, illegális bevándorlás megállítására. És amikor a kelet és dél felől – embercsempész bűnszervezetek, baloldali NGO-hálózatok szervezésében és közreműködésével – érkező illegális bevándorlók akadálytalanul behajókáznak az unió területére, akkor nem a kitoloncolásukon, visszaszállításukon jár a brüsszeliták csavaros esze, hanem a tagállamok közötti, kötelező szétosztásukon. Ahogy ezt láthattuk Leszbosz, Lampedusa vagy Szicília esetében is. A migránskvótát valamiféle csodafegyvernek képzelik, amellyel a vesztésre álló háborút még mindig megnyerhetik, bár az eddig soha nem működött. Nem is fog, mivel az unió huszonhét tagállama közül egyre többen követik a magyar és a V4-es utat.

(…)

Ezzel szemben a nyugat-európai baloldali uralkodó politikai-, gazdasági-, kulturális- és médiaelit ugyanazt a koncepciót képviseli, amit az ENSZ főtitkára, a Szo­cialista Internacionálé volt elnöke. António Guterres hírhedt tézise így hangzik: „A migráció nem a probléma, hanem a megoldás.” Azt állítja, tán hiszi is, s vele együtt Soros, Juncker, Merkel, Macron, Rutte, Löfven meg a többi brancstag, hogy a migráció „pozitív globális jelenség”, és csak a soknemzetiségű, multikulturális, kevert társadalmak tudnak fejlődni, egyáltalán fennmaradni.

Az elmúlt öt év nyugat- és dél-európai tragikus fejleményei azonban a magyar (és V4-es) álláspontot igazolták, amely szerint a tömeges bevándorlás rossz és veszélyes, ezért mi nem akarjuk, hogy Európa a migránsok olvasztótégelye legyen, „nyílt”, azaz kevert, széteső, kaotikus, élhetetlen társadalommá váljon.

Ezért nem fogadtuk el két éve az ENSZ globális migrációs paktumát, ezért védjük öt éve szilárdan állami, egyben schengeni határainkat, s ezért állunk ellen eltökélten mindenféle betelepítési tervnek, kvótának. Bár tulajdonképpen mi is „kvótapártiak” vagyunk, csak másképpen.

Ahogy Orbán Viktor egy évvel ezelőtt az Olasz Testvérek párt római rendezvényén fogalmazott: „Bevándorlási kvótát nem vállalunk, szállítási kvótát szívesen.” Ha az olasz kormány azt kérné a magyaroktól, hogy vigyenek vissza a hazájukba Olaszországból néhány ezer migránst, akkor Magyarország készen áll, hogy ezt teljesítse. Persze a baloldali római kabinet aligha fordul ilyen kéréssel hozzánk, ellenkezőleg: a hozzájuk érkező migránsok auto­matikus és kötelező áthelyezését követeli az EU-tagállamok között. Ám Itáliában is fordulhat a szél a most vasárnap-hétfőn tartandó tartományi választások után.

Salvini azt mondta csütörtökön, pártja kész együttműködni Brüsszellel, ha az EU leállítja a migránshajók érkezését. A volt olasz belügyminiszter esetében – hazája és egész Európa érdekében – kivételesen jó volna, ha másodszor is ugyanabba a folyóba lépne. Minél előbb, annál jobb.

 

6 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page