top of page

HÍREK A NAGYVILÁGBÓL: kínai átnevelőtábor; fekete szabadság; nyugdíjas zavaróállomás;  választásokat

Kína új átnevelőtáborokat nyitott Tibetben

Kína több százezer tibeti gazda számára elindított egy új „munkaprogramot”. Adrian Zenz, a régió szakértője a hivatalos kormányzati dokumentumok elemzése után a héten tette közzé ezzel kapcsolatos jelentését. A Jamestown Alapítvány honlapján olvashatók szerint 2020 első hét hónapjában több mint félmillió „vidéki munkást” szállítottak gyárakba, miután „katonai stílusú” szakképzésen vettek részt.

Kína kormányzata megkezdte az egész ország átállítását a modern gazdaságra. A hivatalos szakértők szerint szeretnék a vallás „negatív hatásait” ellensúlyozni, felszámolni a maradi gondolkodású emberek közösségeit, és le fogják állítani a „lusta emberek” vidéki vegetálását.

A tibeti vidéki munkavállalókat arra kényszerítik, hogy adják le földjüket és állataikat a kormánynak, és vállaljanak munkát a nagyobb üzemekben. Dr. Zenz szerint a program résztvevőnek többsége akarata ellenére került ebbe a „drákói rendszerbe”.

A szocialista időszakban Kína azzal dicsekedhetett, hogy elkerülte az iparosodó országok fejlődésének velejáróját, az ellenőrizetlen urbanizációt, hatalmas vidéki tömegek városokba áramlását, nagy nyomornegyedek kialakulását és ezzel a kezelhetetlen problémák tömegét. Szakértők a gazdaság újabb fokozatra kapcsolását látják a nyugati területek mezőgazdasággal foglalkozó lakosságának a modern ipari termelésbe való bekapcsolásában. Egyes elemzők szerint akár 150 millió új munkavállaló vonható be az eddig is jelentős belső migrációs folyamatokba. A nyugati és északi tartományokban az emberek az alacsony keresetek ellenére is ragaszkodnak korábbi életvitelükhöz. Őket célozza meg most a program.

Bővebben: itt.

A fekete szabadságharcosok és az utca cárja –

új beosztások az amerikai önkormányzatokban

Minneapolis városa nemrégiben közleményben dicsérte meg azokat a fekete „szabadságharcosokat”, akik George Floyd halála óta járőröznek az utcákon, „védve a vállalkozásokat, a tüntetőket és a fekete örökséget”.

A minnesotai szabadságharcosok május végén alakultak. Körülbelül két tucat fekete férfi válaszolt a NAACP felhívására, hogy segítsen megvédeni a vállalkozásokat a fosztogatásoktól.

A csoport tagjai sajátos egyenruhában, maszkban, golyóálló mellényben, a legmodernebb automata fegyverekkel „védik a tüntetőket a rendőri túlkapások ellen”. Jelenlétüket a városi tisztviselők örömmel fogadták, szerintük „fontos” és „dicséretes” munkát végeznek. Egyes képviselők annak a lehetőségét sem vetették el, hogy a csoport tagjai önkormányzati alkalmazottként folytassák „önfeláldozó tevékenységüket”.

A csoport tagja Tim Christopher tiszteletes is, akinek a temploma Minneapolis északi részén található.

– Ez a szabadság friss levegője – mondta. „Meglátni egy fegyveres fekete embert – tudva, hogy itt van, hogy védelmezi és gondját viseli a közösségnek – áldás.” Christopher rejtett fegyverviselés engedélyével is rendelkezik, s fegyverét a vasárnapi egyházi istentisztelet során is magánál hordja. Elmondása szerint, fekete férfinak lenni óriási kockázatot jelent. Így legalább meg tudja védeni magát a fehér rendőrök túlkapásai ellen. A tiszteletes minden igazoltatás során jelzi is a rendőröknek: annak tudatában végezzék a feladatukat, hogy nála fegyver van, és nem tűri a feketékkel szembeni erőszakot.

Közben Seattle önkormányzata bejelentette, hogy a rendőrség alternatíváin dolgoznak. Ennek első lépéseként az önkormányzat havi 11.500 dolláros fizetéssel alkalmazásába vett egy nők elleni erőszak miatt többszörösen elítélt stricit, hogy „közösségi kapcsolattartóként” dolgozzon.

Andrè Taylor máris az utca cárjának érzi magát. Az elítélt bűnöző szerint csak ő tud párbeszédet folytatni a gengszterekkel, bandatagokkal, prostituáltakkal. A helyzet normalizálása csak az ő segítségével érhető el. Jenny Durkan polgármester irodája azt mondta, hogy a partnerség Taylor „megélt tapasztalatainak” felhasználásával „elősegíti a fennálló helyzet rendezését”.

Korábban a polgármester egymillió dollárt ajánlott egy fegyveres fekete csoportnak, ha visszaszolgáltatják a város megszállt részét. A fegyveres tüntetők az elfoglalt területet akkor„Black Lives Matter Seattle King County”-nak nevezték el (A Fekete Életek Számítanak Seattle Nagymegye).

Bővebben: itt és itt.

Nyugdíjas zavaróállomás – egy jó hangulatú hír Wales-ből

A walesi Aberhosanban élő lakosok 18 hónapon keresztül időszakosan el voltak zárva a modern élet egyik legfontosabb vívmányától, a szélessávú internettől. A jel reggel hét órakor eltűnt a készülékekről. A helyi szolgáltató mérnökei tanácstalanul álltak a jelenség előtt, végül a lakosság felháborodása miatt további szakértőket vontak be a vizsgálatokba. A szakemberek megállapították, hogy egy ósdi tévékészülék az okozója minden problémának.

A 67 éves Alun és a 63 éves Elaine Rees nem tudták, hogy a régi Bush márkájú tévéjük által kibocsájtott jel gátolja az internetezést falujukban és a szomszédos Powysban. A nyugdíjas házaspár minden reggel bekapcsolta a készüléket, hogy megnézze a Jó reggelt Nagy-Britannia c. műsort...

Bővebben: itt.

A Facebook befolyásolná az amerikai választásokat,

és egy esetleges Biden győzelem esetén korlátozná Trump-pártiak megnyilvánulásait

A Facebook a héten bejelentette, hogy az amerikai választásokat követően korlátozhatja felületének bizonyos kínálatait. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a választások után elejét vegyék az esetleges „társadalmi nyugtalanságot” követő erőszakos cselekményeknek.

A Financial Times jelentése szerint a Facebook saját ideológiai meggyőződése mentén korlátozni kívánja a választókat és tevékenységével elősegíti azok félretájékoztatását. Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért felelős vezetője elmondta, , hogy a Facebook a világ más területein is hasonló eljárásokat alkalmaz. Clegg elismerte, hogy a tartalmi cenzúrával kapcsolatos döntésekért magas rangú Facebook-vezetők lesznek felelősek. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója és Mark Zuckerberg vezérigazgató jogosult lesz a bejegyzések cenzúrázására, ha úgy gondolják, hogy valótlan információkat terjesztenek.

Minden, a novemberi amerikai elnökválasztással foglalkozó Facebook-poszt automatikusan megkap egy kiegészítést, amelyik arra figyelmezteti az olvasót, hogy tájékozódjon a Facebook által hitelesnek tartott információforrásból. A közösségi oldal állítólag a Donald Trump által terjesztett álhírekre reagál így. A Breitbart News a héten arról számolt be, hogy a Facebook nemrégiben aggodalmát fejezte ki azok miatt, akik a felületét oltásellenes tartalom terjesztésére használják, ezért zárolja az oldalaikat.

Bővebben: itt.

Mike Bloomberg új üzlete

– fekete és hispán bűnözők szavazatai vásárolja Floridában

Mike Bloomberg, volt New York-i polgármester és csapata több mint 16 millió dollárt gyűjtött be csaknem 32 000 floridai fekete és hispán választópolgár bírósági bírságának és illetékének megfizetésére. Ezek az emberek súlyos bűncselekményeket követtek el. A gyűjtés célja a demokrata elnökjelöltet támogató választópolgárok számának növelése.

A pénz egy, a Florida Rights Restoration Coalition nevű szervezet finanszírozására szolgál, ez fizeti ki azoknak a volt raboknak a bírságait, díjait és visszaszolgáltatási költségeit, akik már választóként regisztráltak Floridában, de a fennálló adósságok miatt a törvény nem engedélyezi a választásokon való részvételüket.

Bloomberg saját, rövid életű elnökválasztási kampányára egy milliárd dollárt költött, de most nem sajnálja a pénzt Biden-től sem. Eddig legalább 100 millió dollárt fizetett Biden floridai kampányára. A milliárdos az adományokat „költséghatékonyabb módszernek” tekintette a demokrata szavazatok növelésére, mint pénzt fektetni a már szavazati joggal rendelkező választók meggyőzésére.

Korábban a floridai választók elfogadták az alkotmánymódosítást, amely visszaállította az elítélt bűnözők szavazati jogát. A törvényhozás ezt az államnak fizetendő összes bírság megfizetésétől tette függővé. 775 000 olyan bűnöző van, aki még mindig tartozik valamennyi pénzzel.

Elméletben egy fehér bűnöző, aki szavazati jogának helyreállítása ügyében fordulna a szervezethez, megakaszthatná Bloomberg erőfeszítéseit. A floridai polgárjogi törvény tiltja a fajon alapuló megkülönböztetést. Az eljárás azért is érdekes, mert a milliárdos korábban a bűnözőket elitélő „stop-and-frisk” politika híve volt. A mostan előválasztáson elnézést kért azért, hogy évekig védte a bűnözést visszaszorító politika elképzeléseit.

Bővebben: itt.

35 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page