top of page

“EZT JELENTI A KULTÚRHARC KAPOSVÁRON” – KÉRI KITTY ÉS HATOS PÁL REAGÁL A DIÁKOK NYILATKOZATÁRA

A Kaposvári Egyetem volt színésznövendékeinek nyilatkozataira az egyetem – ami már a Szent István Egyetem Kaposvári Campus névre hallgat – Művészeti Karának dékánja, Hatos Pál és a Színházi Intézet igazgatója, Kéri Kitty osztályvezető tanár is reagált.

“Színész hallgatóinkat nem statisztának használják az osztályfőnökök, hanem nagy szerepet kapnak, sőt sokszor már hallgató korukban főszerepet is, mint például a Cseke Péter osztályába járó Trill Beatrix, aki a Liliomfiban Mariska szerepét játszotta (az említett színésznő kiállt az SZFE mellett) a Mohácsi-testvérek rendezésében, vagy Szabó Dorottya, aki a Chicagoban Roxie Hart és Velma Kelly szerepében bizonyíthatott a kecskeméti Katona József Színházban. A sor nagyon hosszan folytatható, levelünkhöz csatoltuk, hogy milyen szerepeket kaptak például a Cseke-osztály hallgatói az elmúlt tanévben, abból megítélheti, statisztáknak használják-e az osztályfőnökök diákjaikat az általuk vezetett színházakban. A legfontosabb azonban, hogy hallgatóink szinte kivétel nélkül színészként tudnak elhelyezkedni azután, hogy kézhez kapták diplomájukat."

(...)

“A színészképzésre jelentkezettek száma folyamatosan nő, (2017: 331 fő, 2018: 365 fő , 2019: 429 fő, 2020: 440 fő) a felvettek száma 12-15, ami visszaigazolja törekvéseinket. Ezt jelenti a kaposvári színészképzés színvonala mai állapotában. Karunk képzésein oktatási szabadság van. Eperjes Károly osztályában például Babarczy László, a kaposvári színészképzés legendás alapítója is tartott mesterkurzust, (Gombrowitz Esküvőjét rendezte) az őket követő osztálynak Cserhalmi György volt az osztályfőnöke, egy teljesen más, de egyként zseniális színészi látásmóddal, és a sokszínű képzést gazdagítja többek között az is, hogy együttműködésben az Országos Rabbiképző- és Zsidó Egyetemmel az országban elsőként hirdettünk kurzust a magyar zsidóság kulturális örökségéről, ahol az Oscar-díjas Röhrig GézátólRadnóti Zoltánon át Karsai Lászlóig adnak elő a hazai zsidóság történetének és kultúrájának avatott ismerői… Ezt jelenti a kultúrharc Kaposváron. Így vagyunk mi az ideológiai „átformálás” képzőhelye” – fogalmaznak a kaposvári Színházi Intézet munkatársai.

 

28 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg