top of page

Vége az ingyen ebédnek – Megszorítások és adóemelések jönnek a járványidőszak után

A járvány kibontakozásakor Rishi Sunak kabinetminiszter kapta azt a feladatot, hogy hozza létre azt a biztonsági hálót, amelynek feladata a munkahelyek, a vállalkozások és a közszolgáltatások védelme. Nem volt könnyű dolga, mivel az Egyesült Királyságban, békeidőben ilyen mértékű beavatkozásokra még nem volt szükség a gazdaságban.

Úgy tűnik, hogy most már közeledik az elszámolás napja. A kancellárnak nem volt más választása, mint kijelenteni, miszerint a kormánynak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ország adósságszintjét fenntarthatóvá tegye. Ennek következménye, hogy a parlament elhalasztotta a következő évi költségvetés vitáját a járvány okozta bizonytalanságok miatt.

Úgy tűnik, hogy a költségvetés csak márciusban kerül végleges formába. Az államkincstár szemében véget ért a munkahelyek megmentésére és a vállalatok támogatására fordított „helikopterpénzek” kifizetésének ideje. Nem tudnak minden munkahelyet megmenteni, és a járványidőszak végén visszavezetik az összes korábban felfüggesztett adót, új adónemeket vezetnek be, és minden szektor erőteljes megszorító intézkedésekre számíthat.

A láthatáron máris feltűnt több új üzemanyag-adó, és brutális csökkentés várható nyugdíj-megtakarítások adókedvezményeiben is.

A kormány beavatkozásai: a védekezési költsége, a cégek számára biztosított támogatások, a költséges állásmegőrzési rendszer – példátlanul megterhelte a nemzet erőforrásait.

A folyó pénzügyi évben, amely 2021 áprilisában zárul majd le, az állam 350 milliárd font hiány körül fog járni. Ez az összeg több mint kétszerese az egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság során felhalmozott 150 milliárd font hiánynak. Az államadósság augusztusban elérte a 2 billió fontot. A kancellár számításai szerint, ha nem sikerül elég forrást találni az állam finanszírozásához, az a font értékvesztéséhez, a kamatok megnövekedéséhez fog vezetni, ami új gazdasági katasztrófát okozhat.

Bővebben lásd: itt.

14 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page