VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Brit tanulságok – Négymillió beteg vár műtéti beavatkozásra

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy Angliában és Walesben a koronavírus okozta halálesetek száma immár harmadik hete emelkedik. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a Covid-19-et 215 halotti bizonyítványon említették meg a halál okaként az elmúlt héten. Ez az előző héten regisztrált 139 haláleset 55 százalékos növekedését jelentette, és több mint a duplája a két hete regisztrált 99-nek. A 215 áldozat közül csak kettő volt 50 évnél fiatalabb, ez megint rávilágít arra, hogy a vírus milyen aránytalanul éri el az idősebb embereket. A Covid-19-et érintő regisztrált halálozások Anglia minden régiójában nőttek, kivéve Kelet-Angliát.

Annak ellenére, hogy a halálesetek száma az Egyesült Királyság egész területen nőtt, még mindig csak töredéke annak, ami a válság legsötétebb tavaszi napjaiban volt. Akkor hetente 8800 áldozatot regisztráltak. Ebben az időszakban a magyar ellenzéki pártok nap mint nap megkérdőjelezték a kormányzati intézkedéseket, pedig ha a brit állapotokkal találkoztunk volna idehaza, akkor lakosságarányosan napi 120-160 haláleset következett volna be.

Jelenleg az influenza és a tüdőgyulladás még mindig ötször annyi embert öl meg a brit szigeteken, mint a Covid-19. Az elmúlt hét napban 1172 ember halt meg a légzőszervi megbetegedésekben.

Egyre többen halnak meg az otthonaikban. Szakértők szerint a betegek többsége a médiából érkező hírek miatt annyira fél a fertőzéstől, hogy nem mernek orvoshoz fordulni. Mások nem akarják megterhelni az egészségügyi rendszert. Bár a kórházak azon vannak, hogy a tavaszi leáll