top of page

Nyílt levélben reagált Viganò érsek Ferenc pápának a homoszexuális élettársi kapcsolatokat támogató

Carlo Maria Viganò érsek, az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa nyílt levélben reagált Ferenc pápának a homoszexuális élettársi kapcsolatok törvényesítését szorgalmazó mondataira, amelyek egy október 21-én Rómában bemutatott új portréfilmben hangzottak el a pápától. Az alábbiakban Viganò érsek levelét teljes terjedelmében közöljük (…)

***

A VaticanNews weboldala tette közzé az információt, miszerint a mai napon [október 21-én - KV szerk.] a Római Filmfesztiválon vetítik Evgeny Afineevsky rendező Francesco című dokumentumfilmjét.

Ez a dokumentumfilm – a Catholic News Agency-nek és az America Magazine-nek eljuttatott információk szerint – Jorge Mario Bergoglio több, a homoszexualitással kapcsolatos kijelentését tartalmazza. E különféle kijelentések közül álljon itt most kettő különösen zavarba ejtő:

„A homoszexuális személyeknek joguk van családban élni. Ők Isten gyermekei, és joguk van a családhoz. Senkit sem szabadna kitaszítani vagy arra kényszeríteni, hogy e miatt szenvedjen."

„Törvényt kellene alkotni a bejegyzett élettársi kapcsolatról. Így törvényes védelmet élveznének. Ez az, amit képviseltem."

Nem kell ahhoz teológusnak vagy moralistának lenni, hogy tudjuk, az ilyen kijelentések teljes mértékben heterodox jellegűek, és a híveket nagyban megbotránkoztatják.

De vigyázzunk: ezek a szavak egyszerűen csak az ikszedik provokációt jelentik, melyek által a hierarchia „ultraprogresszív” része megpróbál ügyesen szakadást előidézni, ahogyan azt már korábban tette az Amoris Laetitia szinódus utáni apostoli buzdítással, a halálbüntetésről szóló tanítás megváltoztatásával, a pán-amazóniai szinódussal és az utálatos Pachamamával, valamint az Abu Dhabi-i nyilatkozattal, amelyet most már a Fratelli Tutti enciklika is megerősített és súlyosbított.

Úgy tűnik, hogy Bergoglio arcátlanul próbálja „emelni a tétet”, egyre erőteljesebb eretnek kijelentéseket téve úgy, hogy az Egyház egészséges részét – amelyhez püspökök, papok és hívek tartoznak – arra kényszeríti, hogy eretnekséggel vádolja őt, hogy ezáltal az Egyháznak ezt az egészséges részét szakadárnak és a „pápa ellenségének” nyilváníthassa.

Jorge Mario Bergoglio arra próbál egyes bíborosokat és püspököket kényszeríteni, hogy váljanak el a vele való egységtől, ezáltal nem saját maga eretneknek minősítését érve el, hanem sokkal inkább azoknak a katolikusoknak a kizárását, akik hűek akarnak maradni az Egyház örök magisztériumához. Ennek a csapdának a célja – Bergolio és „mágikus köre” feltételezett szándékainak megfelelően – az lenne, hogy megszilárdítsa saját hatalmát egy olyan egyházban, amely csak nevében „katolikus”, valójában eretnek és szakadár.

Ez a megtévesztés a globalista elit, a fősodorhoz tartozó médiumok, és az LMBT lobbi támogatását élvezi, amelyektől számos pap, püspök és bíboros sem áll távol. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy sok országban olyan törvények vannak érvényben, amelyek bűncselekmény elkövetőjeként szankcionálnak mindenkit, aki úgy véli, hogy a szodómia kifogásolható és bűnös, vagy aki nem helyesli a homoszexuális „házasság” törvényessé tételét – akkor is, ha ezt hitvallása alapján teszi. A püspököknek egy a homoszexualitáshoz hasonló kérdésben Bergoliót elítélő nyilatkozata akár ahhoz is vezethet, hogy a világi hatóságok a Vatikán jóváhagyása mellett büntetőjogilag vonják őket felelősségre.

Bergoglio mellett így már nem csak a „deep church” állna, akit olyan lázadók képviselnek, mint James Martin S.J. atya vagy a német „szinódusi utat” támogatók, de a „deep state” – a „mély állam” is. Nem meglepő az sem, hogy ez a dokumentumfilm egyben kiáll a soron következő amerikai elnökválasztás demokrata jelöltje mellett, és meglepő módon elítéli a Trump-adminisztráció politikáját, amelyet azzal vádol, hogy szétválasztja az Egyesült Államokba illegálisan belépni szándékozó családokat, miközben az elnök valójában az emberkereskedelemmel és a kiskorúak kereskedelmével kívánja felvenni a harcot.

Míg a konzervatív amerikai püspököknek tilos részt venniük a politikai vitában és Trump elnököt támogatniuk, addig a Vatikán gond nélkül megengedi magának, hogy beavatkozzon a választásokba, demokrata ellenfele mellett kiállva, összhangban a közösségi médiumok és hírcsatornák által gyakorolt cenzúrával a Biden család ellen felhozott igen súlyos vádakat illetően.

Katolikusként azok mellett kell kiállnunk, akik az életet, a természetes családot, és a nemzeti szuverenitást védelmezik. Azt hittük, Krisztus helytartója is a mi oldalunkon áll. Fájdalmasan vesszük tudomásul, hogy ebben a történelmi léptékű konfliktusban az, akinek Péter bárkáját kellene irányítania, az Ellenség mellett döntött, hogy a bárkát elsüllyessze. Emlékezve a szent pápák bátorságára a hit egységének védelmében és a lelkek megmentésére tett erőfeszítésekben, csak annyit mondhatunk: Quantum mutatus ab illis*!

+ Carlo Maria Viganò, érsek

* „Mennyire más, mint ők!” – vö. Vergilius Aeneas: „Quantum mutatus ab illo!”

 

193 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page