top of page

Homoszexuális együttélések - Mi a probléma Ferenc pápa szavaival?

"Amit meg kell alkotnunk, az a polgári együttélésről szóló törvény. Ily módon jogilag rendeződik a kérdésük."

A fentieket Ferenc pápa a homoszexuális élettársakról mondta 2019-ben (forrás: Magyar Kurír), egy csak néhány napja, a "Francesco" című portréfilmben nyilvánosságra került televíziós interjúrészletben, azt felidézve, hogy ő 2010-ben ezt az álláspontot képviselte, amikor Argentínában felmerült az azonos neműek közötti házasság lehetséges törvényi elfogadása.

A "melegházasságot" végül még 2010-ben, a törvényes élettársi kapcsolatot pedig, amit Ferenc pápa még Buenos Aires érsekeként a homoszexuális párok számára szorgalmazott, 2015-ben fogadta el a törvényhozás Argentínában (...).

Mi a probléma Ferenc pápa fenti szavaival?

Olvasónk a Hittani Kongregáció 2003-ban kiadott, "Megfontolások a homoszexuális személyek közötti együttélések törvényi elismerésének megadását irányzó kezdeményezésekről" című instrukciójából készített erre válaszként egy kivonatot (...):

11. pont:

Az Egyház tanítja, hogy a homoszexuális személyek iránti tisztelet semmiképpen nem vezethet a homoszexuális együttélések törvényes elismeréséhez. A homoszexuális együttélések törvényes elismerése nem csupán egy deviáns magatartás jóváhagyását jelentené, azzal a következménnyel, hogy a mai társadalom egy modelljévé teszi, hanem alapvető értékeket is elhomályosítana, melyek az emberiség közös örökségéhez tartoznak. Az Egyház nem teheti meg, hogy ne védelmezze az ilyen értékeket az emberek és az egész társadalom javára.

10. pont:

Minden hívő köteles szembeszállni a homoszexuális együttélések törvényes elismerésével, a katolikus politikusoknak sajátos felelősségükből következően ez fokozott kötelességük. Ha először kerül a törvényhozó testület elé a homoszexuális együttélések törvényes elismerését támogató törvényjavaslat, a katolikus képviselőnek erkölcsi kötelessége világosan és nyilvánosan kifejezni egyet nem értését, és a törvényjavaslat ellen szavazni. Ha már érvényben van a homoszexuális együttéléseknek kedvező törvény, a katolikus képviselőnek a számára lehetséges módokon tiltakoznia kell, s ki kell nyilvánítania ellenvéleményét: ez az igazság melletti tanúságtétel kötelező aktusa.

9. pont:

Nem igaz az az érvelés sem, mely szerint a homoszexuális együttélések jogi elismerése szükséges volna ahhoz, hogy az így együtt élők – együttélésük puszta ténye miatt – ne veszítsék el azon közös jogoknak hatékony elismerését, melyeket mint személyek és állampolgárok birtokolnak. Valójában ugyanis, mint minden állampolgár – személyes autonómiájuk alapján is –, folyamodhatnak az általános joghoz, hogy biztosítsák a kölcsönös érdekek jogi szituációit. Ellenben súlyos igazságtalanságot jelentene föláldozni a közjót és a család jogát olyan javak eléréséért, melyeket oly módokon lehet és kell is biztosítani, melyek nem ártanak a társadalom egészének.

Ferenc pápa, ha a homoszexuális személyek közötti együttélések törvényi elismerését ajánlotta, azt e kötelező tanítások ismeretében kellett ajánlania. Ha fel is vetnénk, hogy pápaként e 2003-as instrukcióban foglaltakat felülírhatja (ami erősen kétséges), biztosan nem tehette volna ezt meg 2010-ben, még Buenos Aires érsekeként.

Még ha a homoszexualitás kérdéskörét félre is tesszük, hogyan érveljünk bárki olyannal szemben, aki ma Ferenc pápa valamely kötelező tanítását vagy instrukcióját még akár nagy nyilvánosság előtt is semmibe veszi és felülírja, ha Ferenc pápa érsekként pontosan ugyanezt tette a pápaelődei kötelező tanításaival és instrukciójával?

 

16 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page